Mapa serwisu

 Strona główna
 Artykuły
  Apel 9 organizacji o wydłużenie terminu konsultacji projektu ustawy w
  Polska zatwierdzona do eksportu wołowiny do Tajlandii
  Rezolucja WHO/WHA o przyspieszeniu wysiłków na rzecz wzbogacania żywn
  Ruszyła III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność&#
 "Akademia Prawa Żywnościowego"
 "Food-Lex" nr 4/2021 już jest!
 "Food-Lex" nr 4/2022 już jest!
 "Prawo pracy - wyzwania prawne w 2024 r." - Konferencja 14 maja 2024 r
 "Zielona transformacja polskiego rolnictwa"
 „Akademia Prawa Żywnościowego” - eksperci o zmianach w pra
 „Dyrektywy śniadaniowe” - europosłowie domagają się odpowi
 „Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjn
 „Prawo podatkowe - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w 2022 r.&#
 „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla pr
 14 grudnia br. - "Okrągły stół" PARP
 89 mln zł dla przedsiębiorców i ich pracowników na szkolenia i doradzt
 ABC Listerii monocytogenes. Występowanie i kontrola zakażeń
 ABC prawa żywnościowego - Prawo żywnościowe w systemie źródeł prawa
 Akademia Prawa Żywnościowego 19-20.05.2021 r.
 Akademia Prawa Żywnościowego 2023
 Akademia Prawa Żywnościowego, 25-26 maja 2022 r.
 Aktualizacja Q&A GIS ws. żywności i koronawirusa
 Aktualizacja wytycznych naukowo-technicznych EFSA na temat przygotowan
 Aktualne prace Unii Europejskiej w obszarze dodatków do żywności
 Aktualny stan prawny w pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich
 Alko-lody - Komunikat Głównego Inspektora IJHARS
 Antyzdrowotny podatek uderzy w finanse Polaków
 Apel 15 organizacji pracodawców do Premiera Mateusza Morawieckiego
 Apel 16 organizacji branżowych ws. ROP
 Apel do Premiera Donalda Tuska o pilne wdrożenie niezbędnych zmian w p
 Apel do Premiera w sprawie prądu, gazu i węgla
 Apel o poparcie przez Sejm i Senat niezbędnych zmian w ustawie wdrażaj
 Apel o przyjęcie ustawy o systemie kaucyjnym z poprawkami Senatu niezb
 Apel organizacji do MZ ws. testów
 Apel związków pracodawców i organizacji branżowych do posłanek i posłó
 Apel związków pracodawców i organizacji branżowych do Premiera Jarosła
 Audyt Komisji Europejskiej w Polsce w zakresie pozostałości i zanieczy
 Aż 66% Polaków negatywnie ocenia decyzję o wprowadzeniu podatku cukrow
 Badania opinii konsumentów jako dowód w procesach sądowych w branży sp
 Badanie potwierdzające, że polityka UE otwiera nowe możliwości handlow
 Baza danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami
 Berlin: Światowy Szczyt Ministrów Rolnictwa o roli zrównoważonych syst
 Bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w za
 Bezpieczeństwo zabawek oferowanych wraz żywnością jako materiały promo
 Bezpieczeństwo zadrukowanych materiałów i wyrobów przeznaczonych do ko
 Bezpieczeństwo żywnościowe i odporność ekosystemów: Komisja intensyfik
 Bezpłatne webinarium Ministerstwa Finansów na temat Europejskich Stand
 Biała księga EIT Food na temat dywersyfikacji białek
 Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno-spożywczych
 BioBEC - ankieta na temat potrzeb i oczekiwań wobec biocentrów edukacj
 Bisfenol A w opakowaniach do żywności – nowe wymagania prawne
 Błonnik pokarmowy - definicja, znakowanie, zalecenia żywieniowe oraz i
 Brak systemu kaucyjnego to miliardowe straty dla polskiej gospodarki
 Branża napojowa apeluje do MKiŚ o pilne i fundamentalne zmiany w ustaw
 Branża rolno-spożywcza obfituje w innowacje. Napędzają je potrzeby kon
 Co o zaletach i znaczeniu w codziennej diecie roślinnych margaryn nowe
 COVID-19 - Pytania i odpowiedzi KE - bezpieczeństwo żywności
 COVID-19 - Środki do dezynfekcji rąk oraz powierzchni
 COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorst
 Czeska Inspekcja ws. oceny zamienności składników żywności
 Czy Kodeks Żywnościowy jest obowiązkowy? - Znaczenie norm Kodeksu Żywn
 Czy producent żywności może mieć obowiązki wynikające z Ustawy z dnia
 Czy żywność zawierająca w swoim składzie izomery trans kwasów tłuszczo
 Dalsze opóźnianie w uchwaleniu projektu ustawy o systemie kaucyjnym st
 Darowizny żywności zagrożone. Ministerstwo Finansów planuje opodatkowa
 Debata kwartalnika „Food-Lex” pt. „Funkcjonowanie Sy
 Decyzja GIJHARS i GIS ws. elastycznego znakowania artykułów spożywczyc
 Decyzja PE dot. przekształcenia podkomisji SANT w nową komisję stałą
 Dekarbonizacja dla europejskiego sektora produkcji żywności i napojów
 Dioksyny i dioksynopodobne PCB w produktach pochodzenia zwierzęcego -
 Do 30 czerwca przyjmowane są zgłoszenia w konkursie „Pracodawca
 Dodatki w domu wariatów
 Dofinansowania PARP na usługi rozwojowe (m.in. szkolenia, usługi dorad
 Dofinansowanie dla szkoleń w branży żywności wysokiej jakości. Z czym
 Dopuszczenie poliwinylopyrolidonu (E 1201) w FSMP w postaci tabletek i
 Dotacje na opracowanie innowacyjnych rozwiązań w obszarze zdrowego żyw
 Dowiedz się więcej o oznaczeniach geograficznych produktów – sem
 Dyrektywa w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów w procesie transfo
 Dzień informacyjny w Brukseli
 EFSA: Plan działania dot. opartego na dowodach informowania o ryzyku w
 Eksport wołowiny do Wietnamu
 Eksport żywności z Polski do Stanów Zjednoczonych
 Enzymy spożywcze – stan prawny w Unii Europejskiej
 Enzymy w procesie produkcji substytutów kawy - prośba EFSA o dane
 Etykietowanie wartością odżywczą w świetle wymagań prawnych
 Etykietowanie wielopaków
 Eurobarometr 2022 dot. bezpieczeństwa żywności w UE
 Europarlament chce zwiększyć ochronę konsumentów przed mylącymi twierd
 Europejska Agencja Środowiska: Europa nie jest przygotowana na szybko
 Europejski Trybunał Obrachunkowy ws. funkcjonowania gospodarki o obieg
 Europejski Zielony Ład
 Europejski Zielony Ład: Analiza głównych czynników bezpieczeństwa żywn
 Europejski Zielony Ład: Komisja proponuje przekształcenie gospodarki i
 Europejski Zielony Ład: Koniec z marnotrawstwem opakowań, wspieramy po
 Europejski Zielony Ład: UE uzgadnia zwiększenie pochłaniania dwutlenku
 Fakty na temat wykorzystania kwasów tłuszczowych o przeznaczeniu techn
 FAO: „Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu prze
 Firmy zyskują dodatkowy rok na dostosowanie się do przepisów UE dotycz
 Food-Lex nr 1/2021
 Food-Lex nr 2/2021
 Food-Lex nr 2/2022 - aktualnie najważniejsze zagadnienia prawa żywnośc
 Food-Lex nr 2/2023 już dostępny
 Food-Lex nr 3/2022
 Food-Lex nr 4/2019 jest już z nami!
 FRIZO Polish Food Cup – Mistrzostwa Polski branży spożywczej w t
 GIW ws. rzekomych nieprawidłowości w odniesieniu do zawartości azotynó
 Glikolipidy jako środki konserwujące w napojach
 Glikozydy stewiolowe – alternatywa dla cukru
 Global Nutrition Report 2021
 Globalne normy jakościowe na przyprawy i zioła kulinarne – wyzw
 Gospodarka o obiegu zamkniętym: Komisja zaleca działania mające na cel
 Gospodarowanie odpadami – wczesne ostrzeganie państw UE zagrożon
 Handel i klimat: UE i kraje partnerskie inaugurują koalicję ministrów
 Higiena żywności – przegląd dorobku Komisji Kodeksu Żywnościoweg
 Import odpadów - działania Ministerstwa Klimatu i Środowiska
 Infolinia dotycząca programu Polski Ład
 Jakość handlowa dań azjatyckich w 2022 r.
 Jakość handlowa mięsa i jego przetworów w 2022 r.
 Jakość handlowa napojów bezalkoholowych w 2022 r.
 Jakość handlowa pieczywa w 2022 r.
 Jakość handlowa piwa w 2022 r.
 Jakość handlowa przetworów pomidorowych w 2021 r.
 Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2021 r. - wyniki kontroli IJHA
 Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.
 Jakość handlowa przypraw w 2022 r.
 Jakość handlowa soków i nektarów oraz znakowanie syropów owocowych w 2
 Jakość handlowa tłuszczów spożywczych w 2021 r.
 Jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych w 2021 r.
 Jakość handlowa ziemniaków
 Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań
 Jubileusz 20-lecia Polskiej Gospodarki Żywnościowej
 Już tylko tydzień pozostał na zgłoszenie do konkursu „Pracodawca
 Już tylko tydzień pozostał na zgłoszenie do konkursu „Pracodawca
 Kampania EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność"
 KAS nie będzie karać za nieświadome błędy
 KE przeznacza 132 mln euro na promowanie zrównoważonych i wysokiej jak
 KE przyjęła program prac EU4Health 2022
 KE przyjmuje zmieniony komunikat ws. krótkoterminowego ubezpieczenia k
 Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i
 Kodeks żywnościowy - normy, wytyczne oraz kodeksy praktyki dla mięsa
 Kolejne zmiany ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie pierwiastków
 Komisja proponuje nowe przepisy poprawiające dobrostan zwierząt
 Komisja przyjmuje plan awaryjny na rzecz zaopatrzenia w żywność i bezp
 Komunikat dotyczący pakietu Fit for 55
 Komunikat GIW - wyniki badań w związku zwykorzystaniem do produkcji pa
 Komunikat prasowy dot. stawek SUP
 Koncepcja nowego systemu gospodarki odpadami opakowaniowymi w Polsce
 Konferencja "Greenwashing - nowe wyzwania", 5 grudnia 2023 r.
 Konferencja "Informowanie i reklama produktów sektora żywnościowego.."
 Konferencja "Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świet
 Konferencja "Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świet
 Konferencja "Produkcja żywości - kwestie istotne dla przedsiębiorców"
 Konferencja "Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w pra
 Konferencja "Wyzwania prawne związane z produkcją żywności"
 Konferencja "Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania
 Konferencja "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawny
 Konferencja 29/11/2022 "Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w k
 Konferencja on-line "Produkcja pod marką własną w aspekcie prawa żywno
 Konferencja on-line "Przemysł żywnościowy a ochrona danych osobowych..
 Konferencja on-line pt.: Własność intelektualna w sektorze spożywczym.
 Konferencja prasowa nt. ROP
 Konferencja pt. „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyz
 Konferencja Reklamuję Etycznie 23’ Algorytmy zmiany
 Konferencja: Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z
 Kongres Bezpieczeństwa Żywności / Food Safety Congress 2023!
 Koniec działalności Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizyc
 Konieczność uznania produkcji żywności za kluczowy sektor i przyjęcia
 Konsumenci i biznes gotowi na wdrożenie systemu kaucyjnego. To szansa
 Kontrola dokumentów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością 
 Kontrole podatkowe u przedsiębiorców z branży spożywczej
 Kontrolerzy przyjrzą się wsparciu unijnemu na rzecz rolnictwa ekologic
 Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO)
 Kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczych
 Lepsze gospodarowanie składnikami odżywczymi gleby
 Maciej Merkisz nowym zastępcą Głównego Inspektora Sanitarnego
 Marnotrawienie żywności - opublikowane dane Eurostatu
 Materiały aktywne i inteligentne przeznaczone do kontaktu z żywnością
 Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2023
 Mięso odkostnione mechanicznie – niekończąca się historia
 Minimalne roczne poziomy recyklingu dla opakowań wielomateriałowych -
 Mleko i produkty mleczne – przegląd dorobku i prac Komisji Kodek
 Monitorowanie przywozu określonych towarów spożywczych pochodzących z
 Możliwość promocji w Japonii
 Najnowsza wersja międzynarodowych norm higieny żywności i HACCP dostęp
 Najnowsze wydanie Kwartalnika "Food-Lex"
 Najnowszy Food-Lex już dostępny!
 Największe związki pracodawców i organizacje branżowe wystosowały pety
 Należyta staranność w sektorze rolno-spożywczym. Prezentacja polskiej
 Nanotechnologia w żywności
 Naruszenia prawa żywnościowego w orzecznictwie. Sądy o karach
 Nieformalne posiedzenie rady ds. środowiska z udziałem wiceministry Ur
 Niejadalne osłonki przeznaczone do kontaktu z wyrobami mięsnymi, wędli
 Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożyw
 Niskokaloryczne substancje słodzące a kontrola masy ciała
 Nowa kampania EFSA #EUChooseSafeFood
 Nowa siedziba GIJHARS
 Nowa ulga podatkowa w podatkach dochodowych tzw. ulga na badania i roz
 Nowa ustawa o informowaniu o cenach towarów i usług – odejście o
 Nowe kwestie problematyczne odnoszące się do znakowania wartością odży
 Nowe Prawo wodne w kontekście opłat za pobór wód i odprowadzanie ściek
 Nowe przepisy w dziedzinie VAT
 Nowe regulacje prawne w zakresie żywności i żywienia w szkołach - już
 Nowe regulacje Unii Europejskiej z zakresu ochrony środowiska
 Nowe zalecenia dot. profilaktyki i leczenia niedoborów witaminą D dla
 Nowelizacja ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
 Nowelizacja ustawy o niemarnowaniu żywności
 Nowy Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego
 Nowy numer kwartalnika "Food-Lex" już dostępny!
 Nowy produkt na liście polskich specjałów chronionych unijnym znakiem
 Nowy raport FAO: Kluczowe wnioski dotyczące bezpieczeństwa żywności w
 Nowy raport GFI - finansowanie rozwoju sektora roślinnych zamienników
 Nowy wiceminister w MRiRW
 Obowiązki podmiotów działających na rynku spożywczym w odniesieniu do
 Ochrona dzieci w telewizji i Internecie – skuteczna samoregulacj
 Ochrona konkurencji: Komisja zachęca do zgłaszania uwag na temat proje
 Od dnia 1 stycznia 2025 r. reorganizacja granicznych inspektoratów wet
 Odbudowa zaufania do żywności. Prace punktu kontaktowego ds. oszustw ż
 Odpowiedzialność odszkodowawcza za produkt żywnościowy
 Ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności – kontekst prawny i
 Ograniczenie działalności centrów logistycznych, magazynowych i dystry
 Ograniczenie zanieczyszczeń pochodzących z przemysłu i dużych gospodar
 Okrągły stół” PARP - premiera wyników I edycji badań BBKL
 Opakowania a rozszerzona odpowiedzialność producenta w Polsce
 Opakowania i odpady opakowaniowe: Rada przyjmuje stanowisko negocjacyj
 Opakowania po produktach – odpady czy wartościowe surowce?
 Opinia EFSA dot. wartości orientacyjnych dla miedzi i oceny narażenia
 Opinie w zakresie przyznania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”
 Opłaty okołosprzedażowe - raport UOKiK
 Opłaty za usługi wodne
 Organizacje proszą premiera o włączenie firm przetwórczych do Infrastr
 Ostrzeżenie GIS przed ofertami dotyczącymi „przeciwwirusowych
 Oświadczenia środowiskowe - opublikowana dyrektywa
 Oświadczenia środowiskowe - opublikowany projekt dyrektywy
 Otwarte konsultacje społeczne KE - informacje nt. żywności
 Oznakowania środowiskowe opakowań
 Parlament przyjmuje nowe przepisy, które pomogą w walce z wylesianiem
 PARP wydłuża nabór do konkursu Pracodawca Jutra
 Paweł Grzesiowski nowym Głównym Inspektorem Sanitarnym
 PE przyjął projekt nowej dyrektywy ws. wzmocnienia pozycji konsumentów
 PE przyjął zmiany w przepisach o redukcji, wielokrotnym użyciu i recyk
 PE zatwierdza reformę wspólnej polityki rolnej
 Pełnomocnik MKiŚ ds. gospodarki o obiegu zamkniętym
 PFPŻ ZP ws. projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z pro
 Pismo organizacji do Ministra Jacka Ozdoby ws. konferencji uzgodnienio
 Plan kontroli NIK na 2024 r.
 Plany powołania nowego departamentu dot. przemysłu i łańcucha żywności
 Pobierz bezpłatny egzemplarz
 Podatek cukrowy
 Podatek cukrowy - podsumowanie pierwszych 2 miesięcy obowiązywania teg
 Podatek od cukru niesie tragiczne skutki dla polskiej gospodarki
 Podcasty EFSA pt. "Science on the Menu"
 Podsumowanie konferencji nt. Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta
 Pojęcie „żywności specjalnego przeznaczenia medycznego”
 Polacy uważają, że system depozytowo-kaucyjny na opakowania jednorazow
 Polska jednym z pięciu państw na świecie z certyfikatem WHO Validation
 Polska zaskarżyła do TSUE kolejne dwa akty prawne, będące częścią paki
 Polski Ład - Dowiedz się więcej
 Pomoc dla ofiar działań wojennych na Ukrainie z 0% VAT
 Pomoc państwa: Komisja przyjmuje tymczasowe kryzysowe ramy prawne w ce
 Pomoc państwa: Komisja zbiera uwagi na temat proponowanych zmian unijn
 Ponad 4 mln zł dofinansowania na rozwój kompetencji i kwalifikacji pra
 Ponad 70% konsumentów negatywnie ocenia wzrost cen żywności w Polsce
 Ponowna ocena EFSA dot. erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywno
 Porozumienie w sprawie budżetu UE na 2022 rok osiągnięte
 Portal Access2Markets - film instruktażowy
 Posiedzenie plenarne Parlamentu Europejskiego
 Postęp w realizacji działań zaplanowanych w Komunikacie KE ws. planu a
 Potrzeba zdecydowanych działań UE zapewniających bezpieczeństwo dostaw
 Powołanie Głównego Inspektora w GIJHARS
 Poznaj aktualne przepisy z "Akademią Food-Lex" – Twoim przewodni
 Pozwolenia zintegrowane
 Pozytywna ocena EFSA dla Neohesperydyny DC
 Prace Komisji Europejskiej - Kodeks Odpowiedzialnego Biznesu i Praktyk
 Praktyczne aspekty wykorzystywania zaleceń stowarzyszeń lekarzy, diete
 Prawie 6 mln zł dofinansowania usług rozwojowych dla branży spożywczej
 Prawo podatkowe - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w 2022 r.
 Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego, 23
 Prezes UOKiK apeluje do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczyc
 Prezydent podpisał ustawę – będzie mniej jednorazowych przedmiot
 Producenci proponują efektywny i tani system zagospodarowania odpadów
 Produkcja żywności i napojów w Polsce jest zagrożona
 Produkt ekologiczny po dwóch stronach Oceanu – partnerstwo w eko
 Produkty bezglutenowe – przepisy prawne oraz inne wymagania
 Produkty spożywcze mające wpływ na wylesianie - przyjęta treść rozporz
 Produkty spożywcze wzbogacane
 Produkty wprowadzane do obrotu po raz pierwszy
 Produkty z pogranicza (borderline products) – zarys problematyki
 Profile żywieniowe - dokument KE
 Projekt opinii naukowej EFSA w sprawie dopuszczalnego górnego poziomu
 Projekt ustawy – Prawo wodne. Stan prac legislacyjnych i potencj
 Projekt ustawy o Planie Strategicznym dla wspólnej polityki rolnej
 Projekt ustawy o ROP - Stanowisko organizacji gospodarczych
 Projekty aktów delegowanych w sprawie żywności dla niemowląt i małych
 Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w
 Protokół EFSA do oceny UL dla wit. B6
 Przeciwdziałanie praktykom monopolistycznym - konsultacje KE
 Przedłużenie 0% VAT na żywność
 Przedsiębiorcy apelują ws. ochrony sektora produkcji i przetwórstwa ży
 Przedsiębiorcy walczą o miejsca pracy
 Przegląd literatury JRC KE nt. czynników powodujących marnotrawienie ż
 Przemysł żywności specjalistycznej z zadowoleniem przyjmuje globalną n
 Przestępstwa przeciwko środowisku – Parlament rozszerza wykaz pr
 Przetworzone owoce i warzywa - przegląd dorobku i prac Komisji Kodeksu
 Przewodnicząca Ursula von der Leyen inicjuje dialog strategiczny na te
 Przewodnik dla przedsiębiorstw ws. wsparcia uchodźców z Ukrainy w Pols
 Przewodnik FAO: Zapobieganie przenoszeniu Covid-19 w przedsiębiorstwac
 Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategorii środków spożywczyc
 Przewodnik po legislacji ESG
 Przyszłość Europy: Europejczycy postrzegają zmianę klimatu jako najwię
 Publikacja zawiadomienia Komisji w sprawie wytycznych dotyczących wdra
 Punkt Kontaktowy ds. Produktów
 Rabat 20% do 20.01.2022 r.- zaprenumeruj Food-Lex na rok 2022!
 Rabat 20% do 31.10.2023 r.- zaprenumeruj Food-Lex na rok 2024!
 Rada Ministrów przyjęła Strategię Produktywności 2030
 Rada Przedsiębiorczości ws. dynamizowania inflacji przez administrację
 Raport - Data & Trends 2021
 Raport dotyczący podawania na etykietach informacji na temat zrównoważ
 Raport EEA - Odpady komunalne i recykling
 Raport EFSA: Pozostałości pestycydów w żywności
 Raport EPRS: Zacieśnienie współpracy w UE może przynieść 3 bilionów eu
 Raport FAO „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świe
 Raport KE "Protein supply and demand" dot. rynku białka w UE
 Raport KE dot. prognoz strategicznych kładzie duży nacisk na zrównoważ
 Raport KE nt. znakowania FOP
 Raport NIK: Promocja polskiej żywności za granicą
 Raport OECD pt. "Opracowywanie etykiet żywności w celu poprawy wyników
 Raport tematyczny "Aspekty pracy zdalnej z perspektywy pracownika, pra
 RASFF, czyli jak ostrzega sanepid
 Redystrybucja żywności po upływie daty minimalnej trwałości do celów d
 Reforma RODO
 Regulacje prawne dotyczące Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego O
 Regulacje prawne dotyczące handlu internetowego w kontekście sprzedaży
 Regulacje prawne dotyczące handlu internetowego w kontekście sprzedaży
 Rejestracja wzorów przemysłowych i znaków towarowych w Polsce
 Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii
 Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2022 r.
 Relacja z konferencji "Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w ko
 Relacja z konferencji "Zafałszowania żywności – aktualne trendy
 Relacja z konferencji "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wyma
 Relacja z konferencji „Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego
 Relacja z konferencji „Biogazownie szansą rozwoju dla sektora pr
 Relacja z konferencji „Informowanie i reklama produktów sektora
 Relacja z konferencji „Informowanie konsumentów o produktach spo
 Relacja z konferencji „Opakowania środków spożywczych – kw
 Relacja z konferencji „Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla p
 Relacja z konferencji „Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwani
 Relacja z konferencji „Wyzwania prawne związane z produkcją żywn
 Relacja z konferencji 'Produkcja żywności - kwestie istotne dla przeds
 Relacja z webinarium "Sygnaliści – projekt ustawy o ochronie osó
 Relacja z webinarium PFPŻ ZP pt.: „Nowe obowiązki przedsiębiorcó
 Relacja z webinaru "Prawo pracy - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w
 Rewizja dokumentu referencyjnego BAT dla branży spożywczej
 Rewolucyjne zmiany w prawie własności przemysłowej
 ROP, czyli możliwy olbrzymi wzrost kosztów dla firm spożywczych
 Rozpoczęły się konsultacje publiczne aktualizowanej Strategii zrównowa
 Rozporządzenie 1169/2011 – duże wyzwanie, a czasu coraz mniej
 Rozporządzenie dot. 0 proc. VAT na żywność
 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
 Rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd informacji
 Rządowy serwis o Tarczy Antykryzysowej
 Selen i molibden oraz niektóre substancje i surowce roślinne w supleme
 Spotkanie on-line organizowane przez GIJHARS - zasady importu produktó
 Spotkanie w MFiPR na temat aktualizacji Wytycznych OECD dla przedsiębi
 Sprawozdania w zakresie F-GAZÓW i SZWO do Bazy Danych Sprawozdań
 Sprzedaż żywności na bazarach i targowiskach (i sklepach) - komunikat
 Stan Sanitarny Kraju w 2022 r. - raport nt. działań Państwowej Inspekc
 Stanowisko organizacji ws. nowego systemu gospodarki odpadami opakowan
 Stanowisko PFPŻ ZP ws. podatku od reklam
 STOP ASF - kampania EFSA
 Strategia "Od pola do stołu"
 Strategia „od pola do stołu”: Unijny kodeks postępowania w
 Substancje dodatkowe w produktach mięsnych – przepisy prawne, za
 Substancje i surowce roślinne, które nie powinny być stosowane w suple
 Sympozjum EFSA dot. żywności pochodzenia komórkowego
 System kaucyjny do poprawki!
 Systemy certyfikacji kryteriów zrównoważonego rozwoju
 The Foodies – Nagrody za zrównoważony rozwój MŚP
 Tlenek etylenu - Działania na poziomie UE dotyczące zanieczyszczenia ż
 Tłumaczenie Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 „Kodeks postępowan
 Transport odpadów: Europosłowie przyjmują surowsze przepisy UE
 Trwa nabór do programu wsparcia przedsiębiorców i naukowców rozwijając
 Trwa VII edycja Konkursu „Pracodawca Jutra”
 Twaróg wędzony na liście produktów chronionych w UE
 Tydzień posiedzeń komisji europarlamentarnych od 24 do 27 stycznia 202
 Tydzień posiedzeń komisji europarlamentarnych od 31 stycznia do 6 lute
 Tydzień posiedzeń komisji europarlamentarnych od 7 do 10 lutego 2022 r
 UE wzmacnia swoją wiodącą pozycję w światowym handlu produktami rolno-
 UE zobowiązuje się do przeznaczenia 2,5 mld euro na walkę z niedożywie
 Ułatwianie zdrowszych wyborów – ustalanie profili żywieniowych
 Unijna ochrona handlu w 2022 r.: obrona przemysłu UE i ochrona miejsc
 Unijna systematyka dotycząca zrównoważonego rozwoju: Komisja przedstaw
 UOKiK bada nieprawidłowości w dostawach produktów rolnych do sieci han
 Uprawa maku i konopi włóknistych na nowych zasadach
 Urzędowa kontrola materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
 VI Narodowy Kongres Żywieniowy
 VIII edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności
 W 2024 r. Komisja Europejska przeznaczy 186 mln euro na promowanie uni
 W I kwartale podwyżki cen żywności jeszcze przyspieszą. Zniesienie 5-p
 Walka z nielegalnymi praktykami rynkowymi
 Wartość odżywcza po przygotowaniu – wyrok TSUE
 Warunki przechowywania i trwałość żywności po otwarciu opakowania R
 Webinar „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kier
 Webinar „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kier
 Webinar EFSA: Climate change as a driver of emerging risks
 Webinarium "Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkure
 Webinarium "Produkcja środków spożywczych - istotne kwestie legislacyj
 Webinarium "Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenck
 Webinarium „Nowe obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarow
 Webinarium „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań p
 Webinarium dla przedsiębiorców – zmiany w taryfie celnej 2022
 Webinary: Pracodawco - kształcimy dla Ciebie. Dobre praktyki współprac
 Wiceminister Jacek Ozdoba o systemie kaucyjnym
 Witaminy - nazwy w wykazie składników
 Wizyta komisarza UE ds. rolnictwa w Singapurze i Wietnamie - zaproszen
 Wniosek ustawodawczy KE dot. przegląd niektórych przepisów wspólnej po
 Woda przeznaczona do picia - lista obserwacyjna substancji i związków
 Wprowadzanie do obrotu i oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczony
 Wprowadzenie w błąd a zafałszowanie na gruncie ustawy o jakości handlo
 Wsparcie dla innowacji w przemyśle rolno - spożywczym
 Wspólna deklaracja - 1 miliard euro na korytarze solidarnościowe w cel
 Wspólna Polityka Rolna na lata 2023–2027
 Wspólny głos producentów i handlu ws. organizacji sytemu depozytowego
 Wydłużenie prac Zespołu doradczego do spraw systemowych rozwiązań w za
 Wymagania dotyczące bezpieczeństwa lakierowanych metalowych puszek sto
 Wymagania dotyczące bezpieczeństwa opakowań do żywności wyprodukowanyc
 Wymagania w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do k
 Wymagania w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do ko
 Wymagania w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do ko
 Wyniki kontroli jakości handlowej drinków alkoholowych oraz piw smakow
 Wyniki kontroli jakości handlowej lodów
 Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw
 Wyniki pierwszego ogólnounijnego badania autentyczności ziół i przypra
 Wyniki raportu Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II – żywność w
 Wyroby z tłoczyw melaminowych przeznaczone do kontaktu z żywnością 
 Wytyczne CEPI dla papieru i tektury do kontaktu z żywnością
 Wytyczne dotyczące elastyczności brzmienia oświadczeń żywieniowych na
 Wytyczne dotyczące ochrony pracowników w branży spożywczej podczas epi
 Wytyczne FSA dot. glicerolu w napojach z lodem typu slush-ice
 Wytyczne GIS dla przedsiębiorców sektora spożywczego dot. koronawirusa
 Wywiad - Polubowne rozwiązywanie sporów konsumenckich
 Wywiad z Agnieszką Szpaderską, dyrektorką targów World Food
 Wywiad z Głównym Inspektorem Sanitarnym
 Wzory świadectwa zdrowia - Zanzibar i Algieria
 Zacieśnienie współpracy PFPŻ ZP z ekspertami z obszaru żywności i żywi
 Zakaz stosowania barwnika E 171
 Zaktualizowane wytyczne unijne dotyczące systemów zarządzania bezpiecz
 Zaktualizowane wytyczne WHO dot. tłuszczów, tłuszczów nasyconych i tra
 Założenia do aktualizacji Polityki energetycznej Polski do 2040 r. w k
 Zanieczyszczenie żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia
 Zanieczyszczenie żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia –
 Zapraszamy do lektury "Food-Lex" nr 3/3023!
 Zapraszamy do lektury najnowszego wydania "Food-Lex"
 Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
 Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
 Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
 Zapraszamy na XI edycję Kongresu Bezpieczeństwa Żywności
 Zaproszenie do składania wniosków promujących europejskie produkty rol
 Zaproszenie na bezpłatne szkolenia e-learningowe NPZ 2022
 Zaproszenie: Kurs „Planowanie projektów B+R” - nowy bezpła
 Zasada przenoszenia substancji dodatkowych (carry-over)
 Zastosowanie modeli migracji jako alternatywy dla laboratoryjnych meto
 Zawartość mięsa – teoria i praktyka obliczeniowa
 Zboża i rośliny strączkowe – odżywcze nasiona dla zrównoważonej
 Zespół ds. Suplementów Diety - witamina D w suplementach diety
 Zespół IJHARS ds. zwalczania oszustw żywnościowych
 Zmiana przepisów dot. eksportu żywności do Chin
 Zmiana Ustawy prawo ochrony środowiska. Część I
 Zmiana Ustawy prawo ochrony środowiska. Część II ochrona powierzchni z
 Zmiany w programie azotanowym
 Zmiany w zasadach eksportu produktów rolno-spożywczych do Chin
 Zmniejszenie zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych w UE
 Znakowanie - projekt rozporządzenia MRiRW - żywność zawierająca owady
 Znakowanie FOP - Prace EFSA
 Znakowanie środków spożywczych w zakresie aromatów
 Znakowanie żywności – prace Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WH
 Znakowanie żywności a sytuacja w Ukrainie - komunikat MRiRW
 Znakowanie żywności krajem lub miejscem pochodzenia
 Zostań ekspertem EFSA – otwarty nabór do Paneli Naukowych i Komi
 Żywność ekologiczna
 Trzy lata funkcjonowania w Polsce samoregulacji w zakresie reklamy żyw
 Wytyczne PFPŻ ZP dla producentów żywności w spr. koronawirusa
  Baza Aktów Prawnych
 Przepisy polskie
 Działalność przedsiębiorstw
 Laboratoria i badania
 Dodatki do żywności
 Eliminacja barier technicznych, normy, znaki towarowe
 Bezpieczeństwo, higiena i weterynaria
 Instytucje i komitety doradcze
 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, opakowania
 Napromienianie żywności
 Nowa żywność i GMO
 Paczkowanie, miary oraz ceny
 Pobieranie próbek
 Przepisy - Cukier
 Przepisy - Drób i jaja
 Przepisy - Miód
 Przepisy - Napoje
 Przepisy - Owoce i warzywa, przyprawy, grzyby
 Przepisy - Mięso
 Przepisy - Mleko i produkty mleczne, kazeiny, organizacja rynku
 Przepisy - Ryby i skorupiaki
 Przepisy - Słodycze
 Przepisy - Tłuszcze i oleje
 Przepisy - Zboża
 Przepisy - Żywność głęboko mrożona
 Handel, reklama, konsumenci
 Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
 Środki żywienia zwierząt
 Środowisko
 Transport i magazynowanie
 Urzędowa kontrola żywności, pasz i środowiska
 Wzbogacanie żywności i suplementy diety
 Zanieczyszczenia i pozostałości
 Zapewnienie jakości, oznaczenia geograficzne i nazwy pochodzenia
 Znakowanie żywności
 Żywienie
 Żywność produkowana metodami ekologicznymi i integrowanymi
 Pozostałe przepisy
 Przepisy UE
 Działalność przedsiębiorstw
 Laboratoria i metody analityczne
 Dodatki do żywności
 Eliminacja barier technicznych, normy, znaki towarowe, wzory przemyslo
 Bezpieczeństwo, higiena i weterynaria
 Instytucje unijne, ogólne prawo żywnościowe
 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, urządzenia
 Napromienianie żywności
 Nowa żywność, żywność tradycyjna, GMO, nanomateriały
 Paczkowanie, miary oraz ceny
 Pobieranie próbek
 Przepisy - Cukier
 Przepisy - Drób i jaja
 Przepisy - Mięso
 Przepisy - Miód
 Przepisy - Napoje
 Przepisy - Owoce i warzywa, ziemniaki, orzechy, przyprawy, herbata, gr
 Przepisy - Mleko i produkty mleczne
 Przepisy - Ryby i skorupiaki
 Przepisy - Słodycze
 Przepisy - Tłuszcze i oleje
 Przepisy - Zboża
 Przepisy - Żywność głęboko mrożona
 Handel, reklama, sprzedaż, konsumenci, konkurencja, transport
 Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
 Środki żywienia zwierząt
 Środowisko
 Urządzenia dla przetwórstwa
 Urzędowa kontrola żywności i pasz
 Urzędowy monitoring żywności i pasz
 Wzbogacanie żywności i suplementy diety
 Zanieczyszczenia i pozostałości
 Zapewnienie jakości, oznaczenia geograficzne i nazwy pochodzenia
 Znakowanie żywności
 Żywność produkowana metodami ekologicznymi
 Pozostałe przepisy
 Ostatnio opublikowane
 e-Food-Lex
 2024
 Nr 1/2024
 Nr 2/2024
 Nr 3/2024
 Nr 4/2024
 2023
 Nr 1/2023
 Nr 2/2023
 Nr 3/2023
 Nr 4/2023
 2022
  Nr 1/2022
 Nr 2/2022
 Nr 3/2022
 Nr 4/2022
 2021
 Nr 1/2021
 Nr 2/2021
 Nr 3/2021
 Nr 4/2021
 2020
 Nr 1/2020
 Nr 2/2020
 Nr 3/2020
 Nr 4/2020
 2019
 Nr 1/2019
 Nr 2/2019
 Nr 3/2019
 Nr 4/2019
 2018
 Nr 1/2018
 Nr 2/2018
 Nr 3/2018
 Nr 4/2018
 2017
 Nr 1/2017
 Nr 2/2017
 Nr 3/2017
 Nr 4/2017
 2016
 Nr 1/2016
 Nr 2/2016
 Nr 3/2016
 Nr 4/2016
 2015
 Nr 1/2015
 Nr 2/2015
 Nr 3/2015
 Nr 4/2015
 2014
 Nr 1/2014
 Nr 2/2014
 Nr 3/2014
 Nr 4/2014
 2013
 Nr 1/2013
 Nr 2/2013
 Nr 3/2013
 Nr 4/2013
 2012
 Nr 1/2012
 Spis opublikowanych artykułów
 ABC prawa żywnościowego
 Ceny i podatki
 Dodatki do żywności
 Handel
 Higiena i weterynaria
 Inne
 Innowacyjność
 Kodeks Żywnościowy
 Konkurencja i konsumenci
 Laboratoria
 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
 Nowa żywność i GMO
 Produkty ekologiczne
 Reklamacje
 Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
 Środowisko
 Urzędowa kontrola żywności i pasz
 Wyjaśnienia i opinie
 Wzbogacanie żywności
 Zanieczyszczenia
 Zapewnienie jakości
 Znakowanie i reklama żywności
 Przewodniki i wytyczne
 Przewodniki znakowanie
 Inne przewodniki i wytyczne
 Dodatki do Żywności
 Zanieczyszczenia
 Info Centrum
 Jakość i bezpieczeństwo żywności
 Inspekcje
 Laboratoria akredytowane
 Instytuty Naukowo Badawcze
 Urzędy
 Zaprenumeruj Food-Lex
 Potwierdzenie rejestracji
 Reklama
 Kontakt
 Logowanie
 Wyszukiwarka
 Mapa serwisu