Kodeks Żywnościowy

  • Prezydencja 2025. Wyzwania i szanse dla Polski na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2024)

  • Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw metod Analiz i Próbkobrania w zakresie metod analiz stosowanych przy prewencyjnym znakowaniu alergenów – Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2024)

  • Przebieg oraz najważniejsze decyzje podjęte podczas 55. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów
    Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2024)

  • Intensywne prace Komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – podsumowanie 17. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności oraz 54. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Substancji Dodatkowych do Żywności - Joanna Maryniak-Szpilarska, Małgorzata Kłak-Sionkowska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych  (2/2024) 

  • W którym kierunku zmierzają prace Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa EKG/ONZ? - Anna Janasik – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2023)

  • 60 lat Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2023)

  • Prace na forum Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO w zakresie zapobiegania i kontroli oszustw żywnościowych – Joanna Maryniak-Szpilarska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2023)

    43. sesja Komitetu Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO do spraw żywienia oraz żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów
    żywieniowych
    - Anna Janasik – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2023)

  • Wytyczne dotyczące bezpiecznego użycia i ponownego użycia wody w produkcji żywności oraz inne tematy ostatniej sesji Komitetu KKŻ do spraw Higieny Żywności - Małgorzata Kłak-Sionkowska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2023)

  • 45. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2023)

  • Zwycięska bitwa o najdroższą przyprawę świata na sesji Komitetu Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO - Joanna Maryniak-Szpilarska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2022)

  • Prace Komitetu do spraw Znakowania żywności Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności w sprzedaży internetowej - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2022)

  • Aktualne działania Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2022)

  • 44. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2022)

  • 42. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia (NFSDU) - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2022)

  • Wybrane działania komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego w 2021 r. - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2021)

  • Spotkania kodeksowe w pierwszej połowie 2021 r. - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2021)

  • Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra. Przygotowania do obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności - Joanna Maryniak-Szpilarska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2021)
  • Komisja Kodeksu Żywnościowego pracuje mimo pandemii - Magdalena Kowalska  - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2020)

  • Światowy Dzień Żywności 2020 - 75. rocznica utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Małgorzata Kłak-Sionkowska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2020)

  • COVID-19 a żywność - nowa zakładka na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2020)

  • Prace normalizacyjne nad żywnością przeznaczoną dla starszych niemowląt i małych dzieci - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2020)

  • Co nowego w higienie żywności? Rezultaty prac Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Higieny Żywności w 2019 roku - Marzena Chacińska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2020)

  • Oszustwa żywnościowe, bezpieczeństwo i jakość żywności, plan strategiczny dla Kodeksu. Kluczowe zagadnienia w regionie państw CCEURO -  Anna Janasik  ̶  Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2019)

  • Kodeks Żywnościowy drogowskazem w zakresie metod analiz i próbkobrania - Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2019)

  • Bezpieczeństwo żywności to nasza wspólna sprawa! 7 czerwca - pierwszy międzynarodowy dzień bezpieczeństwa żywności - Magdalena Kowalska, Katarzyna Krzewska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2019)

  • Komitety ds. Substancji Dodatkowych do Żywności i Zanieczyszczeń Żywności – Historia i obecne wyzwania najstarszych Komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Katarzyna Krzewska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2019)

  • Zafałszowania, autentyczność i integralność żywności – Nowe wyzwanie dla Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2018)
  • Znakowanie żywności. Prace Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Magdalena Kowalska  - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2018)

  • Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Żywienia oraz Żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych. Historia powstania, normy i bieżące prace - Anna Janasik  ̶  Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2018) 

  • Przetworzone owoce i warzywa - przegląd dorobku i prac Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Małgorzata Kłak-Sionkowska  ̶  Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2017)

  • 70 lat Polski w Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2017)

  • Wybrane aspekty dotyczące norm międzynarodowych dla tłuszczów i olejów - Magdalena Kowalska  - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2017)
     
  • Zrozumieć Codex Alimentarius: podstawowe dane i ich źródła - Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2017)

  • Lekooporność w łańcuchu żywnościowym – wyzwanie dla ludzkości - Magdalena Kowalska  - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2016)

  • Kodeks żywnościowy -  normy, wytyczne oraz kodeksy praktyki dla mięsa i jego produktów - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (3/2016)
  • Kodeks Żywnościowy a prawo Unii Europejskiej - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (4/2014)