Kodeks Żywnościowy
-
Prezydencja 2025. Wyzwania i szanse dla Polski na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2024)
Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw metod Analiz i Próbkobrania w zakresie metod analiz stosowanych przy prewencyjnym znakowaniu alergenów – Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2024)
- Przebieg oraz najważniejsze decyzje podjęte podczas 55. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów –
Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2024) Intensywne prace Komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – podsumowanie 17. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności oraz 54. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Substancji Dodatkowych do Żywności - Joanna Maryniak-Szpilarska, Małgorzata Kłak-Sionkowska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2024)
W którym kierunku zmierzają prace Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa EKG/ONZ? - Anna Janasik – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2023)
60 lat Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2023)
Prace na forum Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO w zakresie zapobiegania i kontroli oszustw żywnościowych – Joanna Maryniak-Szpilarska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2023)
43. sesja Komitetu Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO do spraw żywienia oraz żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów
żywieniowych - Anna Janasik – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2023)- Wytyczne dotyczące bezpiecznego użycia i ponownego użycia wody w produkcji żywności oraz inne tematy ostatniej sesji Komitetu KKŻ do spraw Higieny Żywności - Małgorzata Kłak-Sionkowska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2023)
- 45. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2023)
- Zwycięska bitwa o najdroższą przyprawę świata na sesji Komitetu Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO - Joanna Maryniak-Szpilarska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2022)
- Prace Komitetu do spraw Znakowania żywności Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności w sprzedaży internetowej - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2022)
- Aktualne działania Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2022)
44. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2022)
42. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia (NFSDU) - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2022)
Wybrane działania komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego w 2021 r. - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2021)
Spotkania kodeksowe w pierwszej połowie 2021 r. - Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2021)
- Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra. Przygotowania do obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności - Joanna Maryniak-Szpilarska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2021)
Komisja Kodeksu Żywnościowego pracuje mimo pandemii - Magdalena Kowalska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2020)
Światowy Dzień Żywności 2020 - 75. rocznica utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Małgorzata Kłak-Sionkowska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2020)
- COVID-19 a żywność - nowa zakładka na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego - Anna
Janasik - Główny
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2020)
- Prace normalizacyjne nad żywnością przeznaczoną dla starszych niemowląt i małych dzieci - Anna
Janasik - Główny
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2020)
- Co nowego w higienie
żywności? Rezultaty prac Komitetu
KKŻ FAO/WHO ds. Higieny Żywności w 2019 roku - Marzena Chacińska - Główny
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2020)
- Oszustwa żywnościowe, bezpieczeństwo i jakość żywności, plan
strategiczny dla Kodeksu. Kluczowe zagadnienia w regionie państw CCEURO - Anna
Janasik ̶ Główny
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2019)
- Kodeks Żywnościowy drogowskazem w zakresie metod analiz i próbkobrania - Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2019)
- Bezpieczeństwo żywności to nasza wspólna sprawa! 7 czerwca - pierwszy międzynarodowy dzień bezpieczeństwa żywności - Magdalena Kowalska, Katarzyna Krzewska - Główny Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2019)
- Komitety ds. Substancji
Dodatkowych do Żywności i Zanieczyszczeń Żywności – Historia i obecne wyzwania
najstarszych Komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Katarzyna Krzewska - Główny Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2019)
- Zafałszowania, autentyczność i integralność żywności – Nowe wyzwanie dla Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2018)
- Znakowanie
żywności. Prace Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Magdalena
Kowalska - Główny Inspektorat Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2018)
Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Żywienia oraz Żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych. Historia powstania, normy i bieżące prace - Anna Janasik ̶ Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2018)
- 70
lat Polski w Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów
Zjednoczonych - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2017)
- Wybrane
aspekty dotyczące norm międzynarodowych dla tłuszczów i olejów - Magdalena
Kowalska - Główny Inspektorat Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2017)
- Zrozumieć Codex Alimentarius:
podstawowe dane i ich źródła - Joanna
Maryniak-Szpilarska - Główny Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (1/2017)
- Lekooporność w łańcuchu
żywnościowym – wyzwanie dla ludzkości - Magdalena
Kowalska - Główny Inspektorat Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (4/2016)
- Kodeks żywnościowy - normy, wytyczne oraz kodeksy praktyki
dla mięsa i jego produktów - Anna Janasik - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych, Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu
Żywnościowego FAO/WHO (3/2016)
- Mleko
i produkty mleczne – przegląd dorobku i prac Komisji Kodeksu Żywnościowego
FAO/WHO - Magdalena
Kowalska - Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski (1/2016)
- Higiena
żywności – przegląd dorobku Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Magdalena
Kowalska - Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski (4/2015)
- Globalne
normy jakościowe na przyprawy i zioła kulinarne – wyzwania nowego Komitetu
Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Joanna
Maryniak - Szpilarska - Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
dla Polski (3/2015)
- Unia Europejska na forum Komisji
Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – znaczenie norm KKŻ FAO/WHO dla unijnego
prawodawstwa - Marzena Chacińska - Główny Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu
Żywnościowego FAO/WHO dla Polski (2/2015)
- Czy Kodeks Żywnościowy jest obowiązkowy? Znaczenie norm Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w świetle porozumień Światowej Organizacji Handlu - Marzena Chacińska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski (1/2015)
- Kodeks Żywnościowy a prawo Unii Europejskiej - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (4/2014)