Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

  • Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (3/2021)

  • Zagrożenia związane z obecnością substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w żywności oraz opakowaniach żywności - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (2/2021)

  • Migracja substancji chemicznych z opakowań do żywności – matematyczne modele migracji - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2021)
     
  • Kolejna zmiana przepisów dla opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2020)

  • Wymagania dla opakowań z tworzyw sztucznych z recyklingu - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2020)

  • Wymagania dla zabawek dodawanych do produktów spożywczych - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2019)

  • Wytyczne CEPI dla papieru i tektury do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2019)

  • Innowacyjne materiały do kontaktu z żywnością. Jak zapewnić ich bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością - Marzena Pawlicka -
    Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2019)


  • Farby drukarskie stosowane w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością – wymagania prawne w Unii Europejskiej - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2018)

  • Dobra praktyka produkcyjna w produkcji,  przetwarzaniu i dystrybucji materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2018)