Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Metale i stopy stosowane w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przegląd materiałów i wymagania prawne – Marzena Pawlicka-Cegiełko - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy (4/2024)
Opakowania z trzciny cukrowej. Ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznych – Marzena Pawlicka-Cegiełko - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy (3/2024)
Recykling tworzyw sztucznych. Procesy recyklingu tworzyw sztucznych, regulacje i kwestie bezpieczeństwa -Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (2/2024)
Opakowania wielokrotnego użytku stosowane w produkcji żywności - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (1/2024)
Stan prawny bisfenolu A oraz aktualne prace, w tym nowa opinia EFSA, w świetle przyszłych działań regulacyjnych na poziomie UE - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (2/2023)
Ramy polityki UE w zakresie biopochodnych, biodegradowalnych i kompostowalnych tworzyw sztucznych - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (1/2023)
Nowe rozporządzenie UE nr 2022/1616. Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych pochodzące z recyklingu przeznaczone do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy
Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie (4/2022)
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie (1/2022)
Wyroby silikonowe przeznaczone do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (4/2021)
Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (3/2021)
Zagrożenia związane z obecnością substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w żywności oraz opakowaniach żywności - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (2/2021)
Migracja substancji chemicznych z
opakowań do żywności – matematyczne modele migracji - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2021)
Kolejna zmiana przepisów dla
opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2020)
Wymagania dla opakowań z tworzyw sztucznych z
recyklingu - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2020)
Wymagania dla zabawek dodawanych do produktów
spożywczych - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2019)
Wytyczne CEPI dla papieru i tektury do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2019)
Farby drukarskie stosowane w
materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością – wymagania prawne w Unii
Europejskiej - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2018)
Dobra
praktyka produkcyjna w produkcji,
przetwarzaniu i dystrybucji materiałów i wyrobów do kontaktu z
żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2018)
Materiały z tworzyw
sztucznych przeznaczone do kontaktu z żywnością – zmiany w przepisach
prawnych - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy
Zakład Higieny (1/2017)
Wymagania
w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością - papier i tektura - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2015)
Wymagania
w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - tworzywa
sztuczne. Część II - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2015)
Wymagania w
zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - tworzywa
sztuczne. Część I - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut
Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2015)
Substancje czynne i
produkty biobójcze przeznaczone do stosowania w materiałach kontaktujących się
z żywnością. Część II - Elżbieta Buchmiet, Barbara Jaworska-Łuczak - Urząd
Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
(1/2014)
Przekazywanie informacji dotyczących zgodności materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do
kontaktu z żywnością w całym łańcuchu dostaw - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
– Państwowy Zakład Higieny (2/2013)
Okres przejściowy dotyczący badań na migrację
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- opinia Głównego Inspektoratu
Sanitarnego (1/2013)
Substancje czynne i produkty
biobójcze przeznaczone do stosowania w materiałach kontaktujących się z
żywnością. Część I - Elżbieta Buchmiet, Barbara Jaworska-Łuczak - Urząd
Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
(4/2013)