pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Konferencja PFPŻ ZP pt.: Greenwashing - nowe wyzwania , 05/12/2023 r.
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2023


Okiem praktyka na implementację dyrektywy NIS2

Implementacją NIS2 na terenie Polski ma być nowa wersja ustawy o Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa (KSC).

15.11.2023


Nowe obowiązki opłatowe dla sektora spożywczego w związku z wdrożeniem przepisów dyrektywy Single Use Plastics

Głównym celem dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko jest ograniczenie stosowania produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych i tym samym zmniejszenie zaśmiecenia środowiska lądowego i morskiego, np. przez zastąpienie tworzyw szt...

14.11.2023


Nowelizacja ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, kluczowe zmiany dla przedsiębiorców

20 maja 2023 r. w życie weszły przepisy nowelizujące ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów (uokik). Zmiany zostały podyktowane implementacją do polskiego porządku prawego przepisów tzw. dyrektywy ECN+ (tj. dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1 z dnia 11 grudnia 2018 r.), której celem jest nadanie organom ochrony ko...

11.10.2023


Cyberprzestępczość w sektorze żywnościowym

Cyberprzestępczość najczęściej dotyczy sektorów finansowego i detalicznego, ale ostatnio częstsze stają się ataki na systemy przemysłowe, włączając w to systemy automatyki przemysłowej sektora produkcji żywności.

11.10.2023


więcej aktualności

Wiadomości

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”

W dniu 16 listopada 2023 r. odbyła się konferencja „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.

27.11.2023


Konferencja pt. „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych – prezentacja raportów”

Serdecznie zapraszamy do udziału w organizowanej przez Związek Polskich Przetwórców Mleka konferencji on-line pt. „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych – prezentacja raportów”, dotyczącej wyzwań stojących przed polskim mle...

24.11.2023


Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego”

W dniu 25 października 2023 r. odbyła się konferencja pt.: „Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.

22.11.2023


Konferencja Reklamuję Etycznie 23’ Algorytmy zmiany

W imieniu Rady Reklamy zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konferencji Reklamuję Etycznie. W tym roku tematami wiodącymi będą #algorytmy #zmiana #AI #dezinformacja #transformacja #etyka #reklama

21.11.2023


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Zmagasz się z jesienną chandrą? Wspomóż się kawą!

Zmęczenie, brak motywacji do działania, problemy z koncentracją i ogólny spadek nastroju to dla wielu znak, że jesień zdążyła już rozgościć się na dobre. Dni stają się krótsze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów na świeżym powietrzu. Warto wówczas sięgnąć po naturalne sposoby, które pomogą ...

28.11.2023


Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia ws. spożycia tłuszczów

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaktualizowała wytyczne dotyczące spożycia tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Celem nowych rekomendacji jest „zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i wzrostu występowania dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak c...

10.10.2023


Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym, bo dostarczają potrzebnej energii i pomagają wchłaniać witaminy A, D i E. W diecie ważna jest jednak nie tyle sama ilość, co jakość spożywanego tłuszczu. Zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych wielo- i jednonienasyconymi znacząco zmniejsza więc ryz...

28.09.2023


Kawa to superfood – nowe oblicze małej czarnej

Kawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty.

23.05.2023

więcej aktualności

Relacja z webinarium PFPŻ ZP pt.: „Nowe obowią...

21 czerwca 2023 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP pt.: „Nowe obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi opakowaniami i odpadami - zmiana obowiązujących przepisów w związku z ustawą implementującą dyrektywę SUP" zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo prac...

23 marca 2023 r. odbyła się konferencja „Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym konferencji była Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo poda...

16 marca 2023 r. odbyła się konferencja „Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym konferencji była Ernst & Young Usługi Finansowe Audyt sp. z o.o. Polska sp.k.
więcej

Wiadomości z firm

Nowość od marki Hellena – Oranżada Hellena Party o smaku waty cukrowej dla najmłodszych!

W grudniu br. do oferty marki Hellena dołączy nowa odsłona kultowego napoju dla najmłodszych konsumentów - Oranżada Hellena Party o smaku waty cukrowej. Z 20 proc. zawartością soku z owoców i mnóstwem musujących bąbelków będzie idealnym uzupełnieniem wszelkich dziecięcych imprez i spotkań.

24.11.2023



Marka Grześki partnerem słuchowiska „Hejt nie jest OK”

Marka Grześki została partnerem startegicznym społecznego słuchowiska o języku przemocy „Hejt nie jest OK” autorstwa Ewy Abart. Antyhejtowy manifest audio, skierowany do rodziców oraz ich dzieci, to ważny głos w dyskusji o skali przemocy w szkołach. Celem twórców słuchowiska jest uwraż...

15.11.2023



Jeżyki świętują Międzynarodowy Dzień Jeża

Marka Jeżyki realizuje kampanię edukacyjną w celu podnoszenia świadomości o potrzebach jeży oraz popularyzacji właściwych zachowań względem tego gatunku. Międzynarodowy Dzień Jeża, przypadający 10 listopada, to doskonały moment na podsumowanie tegorocznych działań, prowadzonych z partnerem meryto...

14.11.2023



Rusza kolejna odsłona kampanii telewizyjnej „Polskie słodycze na polskie święta” z nowym świątecznym akcentem

Wystartowała świąteczna kampania reklamowa Colian, realizowana pod hasłem „Polskie słodycze na polskie święta”, która potrwa od 13 listopada br. do Bożego Narodzenia w kluczowych stacjach telewizyjnych i na platformie VOD. W tym roku do sezonowej oferty firmy dołączył nowy produkt R...

13.11.2023



Mural Prince Polo na 100-lecie fabryki Mondelez w Cieszynie

Z okazji rozpoczęcia jubileuszu fabryki w Cieszynie, na jej najwyższej ścianie powstał specjalny, ponad 12 metrowy mural. Upamiętnia on powstanie zakładu oraz produkowanego tu, kultowego wafelka Prince Polo. Oficjalne odsłonięcie miało miejsce 30 października br.

02.11.2023



Polskie słodycze na polskie święta - wyjątkowa oferta Colian na Boże Narodzenie

Polska rodzinna firma Colian kontynuuje przebojową świąteczną kampanię promującą produkty marek Goplana, Grześki, Jeżyki, Solidarność czy Familijne. W tegorocznej szerokiej ofercie znalazły się m.in. karmelowe figurki w czekoladzie, gustowne bombki, wafle i ciastka o piernikowych nutach.

02.11.2023



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Maciej Tomaszewski nowym Dyrektorem Generalnym w Hochland Polska

Z początkiem października Maciej Tomaszewski dołączy do Hochland Polska (właściciel takich marek, jak Almette, Valbon) obejmując stanowisko dyrektora generalnego. Zastąpi Piotra Knauera, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.

29.08.2022



Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



więcej aktualności

Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij