pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
2021 Konferencja Znakowanie 2021102021
AAKonferencja Wycofanie żywności 13102021
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

08.07.2021


Zawiadomienie Komisji – Wytyczne Komisji dotyczące produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych

Wytyczne na podstawie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko (Dz.Urz. UE C 216).

30.08.2021


Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/882 z dnia 1 czerwca 2021 r.

Rozporządzenie zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonych larw Tenebrio molitor jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.Urz. UE L 194).

23.08.2021


Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/686 z dnia 23 kwietnia 2021 r.

Rozporządzenie dopuszczające oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności, inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci, oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 432/2012 (Dz.Urz. UE L 143)

20.08.2021


Zawiadomienie Komisji - Wytyczne zawierające wspólne rozumienie pojęcia „szkody wyrządzonej środowisku naturalnemu”

Zgodnie z definicją w art. 2 dyrektywy 2004/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie odpowiedzialności za środowisko w odniesieniu do zapobiegania i zaradzania szkodom wyrządzonym środowisku naturalnemu (2021/C 118/01).

11.08.2021


więcej aktualności

Wiadomości

Hamilton - 2021.08 - pestycydy

Wspólne stanowisko organizacji gospodarczych wobec projektu ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (UC 81)

6 organizacji gospodarczych, w tym PFPŻ ZP, zwraca uwagę, iż obecny projekt ustawy o ROP koncentruje się na administracyjnym poborze i podziale środków od wprowadzających produkty w opakowaniach marginalizując główny cel poprawy gospodarki odpadami opakowaniowymi przy zapewnieniu maksymalnego przy...

06.09.2021


Ponad 4 mln zł dofinansowania na rozwój kompetencji i kwalifikacji pracowników branży spożywczej

Dla przedsiębiorców chcących skorzystać z oferty szkoleń i doradztwa wynikających z rekomendacji Sektorowych Rad ds. Kompetencji w ramach konkursu „Kompetencje dla Sektorów II” został uruchomiony formularz rejestracyjny. Szkolenia i doradztwo będą realizowane za pośrednictwem Bazy Usłu...

26.08.2021


#idearozwojubiznesu – startuje cykl edukacyjnych spotkań online

Już 15 września Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Ministerstwo Rozwoju i Technologii rozpoczną cykl edukacyjnych wideokonferencji dla przedsiębiorców. Spotkania będą poświęcone pakietowi rozwiązań przygotowanych przez rząd, które wesprą właścicieli firm w prowadzeniu działalności gos...

08.09.2021


Kto i ile zarabia na owocach i warzywach? Prezes UOKiK zleca kontrolę marż pośredników i sieci handlowych

Prezes UOKiK zlecił kolejną kontrolę dotyczącą cen owoców i warzyw. Pracownicy Inspekcji Handlowej sprawdzą ceny jabłek, borówek, ziemniaków i kapusty na poszczególnych szczeblach obrotu.

07.09.2021


więcej aktualności
Hamilton - 2021.08 - pestycydy

UE wzmacnia swoją wiodącą pozycję w światowym handlu produktami rolno-spożywczymi

W 2020 r. Unia po raz kolejny wzmocniła swoją wiodącą pozycję wśród największych eksporterów produktów rolno-spożywczych na świecie. Jeśli chodzi o import, UE stała się trzecim co do wielkości importerem po Stanach Zjednoczonych i Chinach, jak wynika z opublikowanego dzisiaj sprawozdania.

08.09.2021


STOP ASF - kampania EFSA

Unia Europejska jest największym eksporterem wieprzowiny na świecie z rocznym eksportem wynoszącym ponad 5 milionów ton. Jest to zatem jedna z najważniejszych gałęzi w unijnym rolnictwie. W porównaniu z innymi sektorami produkcji mięsa, hodowla świń ma największy udział odpowiadając za 8,5% całkow...

13.08.2021


Raport FAO „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021”

FAO opublikowała raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021” (SOFI 2021). To wydanie przedstawia pierwszą opartą na dowodach globalną ocenę chronicznego braku bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście pandemii COVID-19. Raport jest wspólnie publikowany przez...

12.08.2021


Kampania EFSA #EUChooseSafeFood

Ruszyła nowa kampania EFSA #EUChooseSafeFood, która ma na celu uświadomienie konsumentom jak istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności odgrywa nauka. Ma ona również pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących codziennych wyborów żywieniowych

02.08.2021


więcej aktualności
Hamilton - 2021.08 - pestycydy

Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce, która odbędzie się w dniu 13 października 2021 r. na platformie ZOOM.

21.09.2021


Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce, która odbędzie się w dniu 13 października 2021 r. na platformie ZOOM.

21.09.2021


Konferencja on-line pt.: Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń, 20-21 października 2021 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń, która odbędzie się w dniach 20-21 października 2021 r. na platformie ZOOM.

19.09.2021


PFPŻ ZP Partnerem Panelu podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego (European Economic Congress – EEC) #EEC2021

Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP weźmie udział w sesji pt. W kierunku gospodarki cyrkularnej? podczas kolejnej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego (European Economic Congress – EEC) #EEC2021, która odbędzie się w dniu 20 września 2021 r. w godz. 14.30-16.00. Z...

19.09.2021


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Wpływ kawy na poprawę funkcji poznawczych

W życiu ważne są dobre nawyki, zwłaszcza te dotyczące zdrowej diety. Jedzenie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, także na sprawność ośrodkowego układu nerwowego. Ale nie tylko to, co na talerzu, ma znaczenie dla naszego mózgu. Najnowsze badania dowodzą, że regularne picie kawy ma wpływ na ...

09.09.2021


Jedzenie warzyw i owoców najpopularniejszym sposobem zapewnienia witamin

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źró...

27.08.2021


Pozytywne emocje i energia o poranku. Za co Polacy kochają kawę

Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat zbadało zwyczaje kawowe Polaków.

23.08.2021


Dlaczego borówki są ulubionym owocem dietetyków

Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia za najlepszy owoc uważają borówki! Serwis Zdrowie tłumaczy dlaczego.

12.08.2021

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Własność i...

W dniu 27 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie zostało objęte patronatem Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelarii ROA Rasiewicz Oleksyn & Associates.
więcej

„Akademia Prawa Żywnościowego” - eksperc...

W dniach 19-20 maja 2021 r. odbyła się „Akademia Prawa Żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Program tegorocznej Akademii obejmował tradycyjne zagadnienia prawa żywnościowego, w tym dodatki do żywności, zanieczyszczenia oraz materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, a także najnowsze informacje dotyczące trwających dyskusji na poziomie UE.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 11 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Produkcja pod marką własną w aspekcie prawa żywnościowego i kontraktowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka sp.k.
więcej

Wiadomości z firm

Coca-Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie zawarła umowę dotyczącą zakupu biznesu Costa Express, będącego częścią Costa Coffee w Polsce

To kolejny, ważny krok firmy w realizacji wizji, by być liderem rynku napojowego 24/7, oferującym swoim konsumentom napoje na każdą okazję i porę dnia.

27.08.2021



PepsiCo zainwestuje ponad 1 mld zł w budowę kolejnego zakładu produkcji przekąsek w Polsce

- Nowy zakład stanie się największym i najbardziej zrównoważonym środowiskowo obiektem PepsiCo w Europie - Dzięki inwestycji w regionie powstanie 450 miejsc pracy, a wytwarzane w zakładzie produkty będą eksportowane do ponad 20 europejskich krajów - Obiekt uzyska neutralność klimatyczną do roku ...

26.08.2021



Międzynarodowy Dzień Sernika z Hochland

30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika! To ważne święto dla cukierników, ponieważ to sernik pozostaje niekwestionowanym królem deserów. Firma Hochland Polska zachęca do świętowania tego wyjątkowego wydarzenia i wykorzystania sera Hochland Cremette, jako idealnej bazy premium do ciast i d...

30.07.2021



Produkty Colian ze znakiem Przekreślonego Kłosa

Colian - polski producent słodyczy, przypraw, napojów i lodów dołączył do grona firm, mogących posługiwać się licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa.

17.06.2021



Herbatka malinowa Herbaciany Ogród Hitem Handlu 2021!

Herbatka owocowo-ziołowa o smaku malinowym Herbaciany Ogród została wyróżniona prestiżowym tytułem Hit Handlu 2021 jako najlepiej sprzedający się produkt w kategorii HERBATA SMAKOWA I ZIOŁOWA.

15.06.2021



Hochland gotowy na Dzień Sushi

Dzień Sushi przypada na 18 czerwca. Hochland przygotował specjalnie z tej okazji szeroką promocję serów twarogowych Hochland Cremette oraz Hochland Creamland, rekomendowanych, jako najlepsze spoiwo do rolek sushi.

15.06.2021



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Udany powrót Święta Chleba i Sera 2021 w Kaźmierzu

Święto Chleba i Sera to jedna z największych imprez organizowanych w Gminie Kaźmierz, pod Poznaniem. W tym roku, po rocznej przerwie spowodowanej pandemią, festyn w końcu się odbył, a na gości czekało mnóstwo atrakcji. Święto Chleba i Sera organizowane jest przez tamtejszy Urząd Gminy, Bibliotekę ...

31.08.2021



Pierwszy Prezes Hochland Polska patronem czytelni w Kaźmierzu

Za historią i siłą Hochland stoją ludzie. Osobą, która w sposób szczególny przyczyniła się do sukcesu firmy był pierwszy Prezes w Polsce – Jan Glacel. Aby podziękować i uczcić jego pamięć w budynku Biblioteki Publicznej i Centrum Kultury w Kaźmierzu zapoczątkowano działalność czytelni im. Ja...

31.08.2021



Akademia Młodego Hodowcy z Hochland

Hochland Polska wraz z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) zacieśniają współpracę i zaprosiły kilkudziesięciu młodych hodowców do wspólnej przygody w ramach Akademii Młodego Hodowcy, która potrwa dwanaście miesięcy.

25.08.2021



„Herbapol-Lublin” S.A. docenia polskich plantatorów w Dniu Polskiej Żywności

25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. To doskonała okazja, by przypomnieć, że sukces polskich produktów zawdzięczamy współpracy z lokalnymi dostawcami. Dzięki nim możemy nieprzerwanie cieszyć się wyjątkowymi smakami herbatek czy dżemów. „Herbapol-Lublin” S.A. od 1949 roku czer...

24.08.2021



Zdrowe śniadanie Polaków: wyniki badania opinii

Jakie jest idealne śniadanie według Polaków? Smaczne – deklaruje 51% respondentów. Zwracamy uwagę także na łatwość i szybkość przygotowania oraz by zawierało porcję warzyw lub owoców. Marka owsianek funkcjonalnych NESVITA firmy Nestlé przedstawia wyniki ankiety „NESVITA dobry dzieńR...

19.08.2021



Hochland Półmaraton już p raz dziewiąty!

Podobnie jak w latach ubiegłych, także i w tym roku, osoby chętne będą mogły spróbować swoich sił w organizowanej przez firmę Hochland Polska rywalizacji. 9 Hochland Półmaraton odbędzie się w dniach 24 - 26 września 2021 roku i będzie przeprowadzony w formie wirtualnej.

09.08.2021



więcej aktualności

Mniej cukru, więcej soku – pełne smaku nowe napoje Hellena

Napoje niegazowane Hellena mają udoskonalone receptury. Wszystkie produkty z nowej linii Napoje Niegazowane 20% soku Hellena mają mniej cukru, więcej soku i bazują na naturalnej wodzie mineralnej oraz polskich owocach. Nowości są dostępne w tradycyjnym i nowoczesnym kanale dystrybucji.

26.08.2021



Nowość – Herbatki ziołowo-owocowe od Herbapolu. 100% natury!

„Herbapol-Lublin” S.A., jeden z największych producentów herbat i lider w kategorii produktów ziołowych poszerzył portfolio o herbatki ziołowo-owocowe aż w 4 różnych wariantach smakowych! To połączenie najpopularniejszych ziół z ulubionymi owocami Polaków: melisy z pigwą, mięty z pomar...

19.08.2021



Nowość! Autentycznie wybitna Oranżada Hellena Zero Cukru

Do oferty marki Hellena dołączyła Oranżada Hellena Zero Cukru. Nowość, oferowana w trzech pojemnościach, jest dostępna w sprzedaży od początku 2021 r.

13.08.2021



Nestlé Professional Polska rozwija słodką ofertę z lokalnym producentem piekarniczym: Muffin made with LION® od lipca w Lidlu

Nowe muffinki inspirowane smakiem popularnych batonów LION® już od połowy lipca dostępne są w sklepach sieci Lidl. Nowy produkt został stworzony w ramach współpracy z rodzimym producentem wyrobów piekarniczych – GOM Owczarek. To już kolejna propozycja słodkości w ramach kategorii brando...

16.07.2021



Gdzie szukać kasy? W loterii „Mus je schrupać i wygrać” marki Familijne!

Wystartowała wakacyjna loteria marki Familjne pod hasłem „Mus je schrupać i wygrać”. Codziennie, do końca sierpnia, konsumenci mają szansę na wygraną pieniężną oraz upominki produktowe. Akcja jest szeroko wspierana w mediach oraz punktach sprzedaży, w ramach nowej platfomy komunikacji ...

08.07.2021



Sery Hochland do sałatek i na grilla

W lecie Polacy szczególnie uwielbiają posiłki na świeżym powietrzu – grille i pikniki to już narodowa tradycja. Sytuacja epidemiczna w kraju i na świecie tylko zmodyfikowała sposób, w jaki je organizujemy. Nauczyliśmy się je spędzać w mniejszym gronie, w przydomowym ogródku, na tarasie czy w...

07.07.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij