pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Akademia Prawa Żywnościowego, 25-26 maja 2022 r
Konferencja pt.: Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożywczym..., 19.05.2022 r.
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

22.12.2021


Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone

Obecne na rynku osłonki z przyprawami typu papirus pokryte kompozycją ziół, przypraw, warzyw i innych składników, przeznaczone do smażenia mięsa, są wykonane ze specjalnego rodzaju papieru do kontaktu z żywnością - pergaminu.

19.04.2022


Nowe regulacje prawne w zakresie ochrony konsumentów. Podwójna jakość produktów

W najbliższym czasie po raz kolejny ulegną zmianie krajowe regulacje dotyczące ochrony konsumentów, co jest związane z implementacją dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161 w odniesieniu do lepszego egzekwowania i unowocześnienia unijnych przepisów dotyczących ochrony konsumenta zwanej również dyrektywą Omnibus....

08.04.2022


Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Wyznaczanie trwałości produktów RTE na podstawie badań obciążeniowych z szacowaniem potencjału wzrostu

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych określiło termin „okres przydatności do spożycia” dla kryteriów mikrobiologicznych oraz w załączniku II przypisało rzeczywistą „wartość prawną” testom obciążeniowym....

05.04.2022


Oświadczenia środowiskowe (green claims) – przepisy, wytyczne, praktyka

Coraz więcej konsumentów żywności podczas zakupów zwraca uwagę na kryteria wykraczające poza tradycyjne cechy.

30.03.2022


więcej aktualności

Wiadomości

Hamilton - 2021.08 - pestycydy

Decyzja GIJHARS i GIS ws. elastycznego znakowania artykułów spożywczych w związku z brakiem surowców z Ukrainy, ograniczy straty żywności i zabezpieczy ciągłość dostaw żywności

Opublikowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczej we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną decyzja ws. umożliwienia elastycznego znakowania artykułów spożywczych w związku z brakiem surowców z Ukrainy, to bardzo dobre rozwiązanie, świadczące o pełnym zrozumieniu organó...

14.04.2022


UE z eksportera może się stać importerem żywności

Należy zrewidować założenia Europejskiego Zielonego Ładu. Komisja, ani Parlament Europejski, które forsują te rozwiąza­nia, do tej pory nie przed­stawiły analizy skutków tych koncepcji nie tylko w skali poszczególnych państw, ale również w skali całej gospodarki UE - powiedział Andrzej Gantner, wi...

19.05.2022


NUTRITECH - nowy program NCBiR wsparcia producentów żywności oraz przedsiębiorców oferujących rozwiązania w zakresie prawidłowego żywienia

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) przyjęło nowy program strategiczny "NUTRITECH" pozwalający na sfinansowanie prac B+R zmierzających do opracowania rozwiązań dotyczącymi żywności i żywienia spersonalizowanego (plany żywieniowe), wykorzystywanego w leczeniu chorób (zwłaszcza dietozależnych).

17.05.2022


The Foodies – Nagrody za zrównoważony rozwój MŚP - aplikuj do 31 maja br.

The Foodies to europejska nagroda przyznawana małym i średnim przedsiębiorstwom (MŚP) w sektorze żywności i napojów, które mogą pochwalić się wybitnymi osiągnięciami w zakresie zrównoważonego rozwoju. Nagrody te są inicjatywą FoodDrinkEurope, europejskiej organizacji reprezentującej producentów ży...

13.05.2022


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Wszystko, co chcesz wiedzieć o kawie

Infografika programu „Kawa i zdrowie”

17.03.2022


Badanie z udziałem pół miliona badanych: spożycie kawy korzystne dla serca i układu krążenia

Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia – wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie. Badacze zwrócili też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki d...

16.02.2022


Dietoprofilaktyka lepsza niż dietoterapia

W naszych wyborach żywieniowych smak jest jednym z najczęściej wymienianych czynników, które decydują o tym, co kupujemy. Coraz więcej ludzi ma świadomość zależności pomiędzy zdrowiem, a tym, czym się odżywiają, jednak w dużej mierze deklaratywnie. Do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych mo...

31.01.2022

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo poda...

W dniu 29 marca 2022 r. odbyła się konferencja „Prawo podatkowe - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w 2022 r.” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria SSW Pragmatic Solutions.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo prac...

W dniu 24 lutego 2022 r. odbyła się konferencja pt.: „Prawo pracy – nowe wyzwania dla przedsiębiorców w 2022 r.” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR.
więcej

„Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wym...

Dlaczego temat śladu węglowego firmy to temat strategiczny, który znacząco wpłynie na prowadzenie biznesu? Dlaczego już dziś warto i trzeba liczyć ślad węglowy, jak się do tego zabrać, co zrobić z wynikami obliczeń i gdzie się spodziewać wyzwań - te zagadnienia poruszyli eksperci Fundacji Climate Strategies Poland (CSP) w trakcie webinarium zorganizowanego we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności Związkiem Pracodawców (PFPŻ ZP) i kwartalnikiem „Food-Lex” w dniu 28 stycznia 2022 r.
więcej

Wiadomości z firm

Polacy uwielbiają piec na Wielkanoc!

Wiemy, które ciasta pojawiają się na świątecznych stołach najczęściej

11.04.2022



Międzynarodowy Dzień Sera!

Polak je około 1 kilograma sera miesięcznie. Międzynarodowy Dzień Sera, który obchodzony jest 27 marca - to idealny moment, by spróbować nowych smaków i odkryć ich wielorakie oblicze. Łącznie istnieje ok. 4000 gatunków serów.

28.03.2022



CEDC dołącza do Grupy Maspex

Grupa Maspex sfinalizowała przejęcie CEDC International Sp. z o.o. oraz jej spółki zależnej B2B Wine & Spirits sp. z.o.o.

25.02.2022



Hochland na Expo Sweet 2022

Targi Expo Sweet na stałe wpisały się w kalendarz ogólnopolskich imprez branżowych przeznaczonych dla cukierników, piekarzy, przedstawicieli branży lodziarskiej oraz HORECA. Expo Sweet 2022 odbędzie się w Warszawie 27 lutego i potrwa przez 4 dni. Oprócz części targowej na odwiedzających czekają li...

21.02.2022



Upfield nawiązuje strategiczne partnerstwo z OGGS, wiodącym producentem roślinnych zamienników jaj

• Firma Upfield nawiązała współpracę z czołowym producentem roślinnych zamienników jaj, największą w Wielkiej Brytanii wegańską marką piekarniczą • Inwestycja w rynek roślinnych zamienników jaj umacnia Upfield na pozycji światowego lidera w segmencie naturalnej, alternatywnej i zrówn...

16.02.2022



Startuje nowa akcja Almette - "Kobiety z pasją"

Zeszłoroczny sukces akcji Almette opowiadającej o silnych kobietach – Rolniczkach sprawił, że postanowiono kontynuować temat w 2022, ale troszkę inaczej…Tym razem marka Almette i jej ambasador David Gaboriaud będą odwiedzać kobiety z wielką pasją.

09.02.2022



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



FERRERO wśród laureatów „Diamentów Forbes'a”

Grupa Ferrero w Polsce znalazła się w prestiżowym gronie laureatów "Diamentów Forbes'a" 2022.

11.02.2022



Nestlé ogłasza plan przeciwdziałania ryzyku pracy dzieci i wprowadza rozwiązania zwiększające dochody rolników

Nestlé ogłasza innowacyjny program zwiększający dochody rolników, który ma podnieść poziom życia rodzin uprawiających kakao i przyspieszyć wdrażanie praktyk rolnictwa regeneracyjnego. Dodatek finansowy otrzymają gospodarstwa stosujące dobre praktyki takie, jak m.in. posyłanie dzieci do szkoły czy ...

10.02.2022



więcej aktualności

Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



Ruszyła czwarta odsłona długofalowej kampanii „Milka. Sercem z Naszymi”

Milka, będąca oficjalnym sponsorem Polskiej Kadry Narodowej w Skokach Narciarskich, ponownie zachęca do wspólnego kibicowania. W ramach czwartej już odsłony kampanii, realizowanej pod hasłem „Milka. Sercem z Naszymi”, marka zagrzewa Polaków do głośnego dopingu. Tegoroczna kampania 36...

13.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij