pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

27.09.2021


Podatek cukrowy. Podsumowanie funkcjonowania przepisów

Z dniem 1 stycznia 2021 r. weszły w życie przepisy ustanawiające opłatę od środków spożywczych, zwaną powszechnie podatkiem cukrowym. Podatek ten został wprowadzony na mocy ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz.U. z 2020 r. poz. 1492 z późn. zm.), która to ...

14.10.2021


Konsekwencje prawne limitu izomerów trans kwasów tłuszczowych dla branży spożywczej w świetle rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2019/649 oraz przepisów krajowych

Od 2 kwietnia 2021 r. żywność wprowadzona do obrotu w Unii Europejskiej, w tym w Polsce, może zawierać maksymalnie 2 g izomerów tłuszczów trans na 100 g tłuszczu w żywności przeznaczonej dla konsumenta.

05.10.2021


Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych związanych z żywością

5 lipca 2021 roku Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu będący kolejnym elementem realizacji strategii Komisji "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku....

05.10.2021


Najnowszy Food-Lex już dostępny!

Zapraszamy do lektury wydania kwartalnika nr 3/2021.

27.09.2021


więcej aktualności

Wiadomości

Hamilton - 2021.08 - pestycydy

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse

W dniu 13 października 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce"” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzeni...

21.10.2021


Konferencja on-line pt.: Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń, 20-21 października 2021 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń, która odbędzie się w dniach 20-21 października 2021 r. na platformie ZOOM.

13.10.2021


Konferencja on-line pt.: Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce, 13 października 2021 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce, która odbędzie się w dniu 13 października 2021 r. na platformie ZOOM.

07.10.2021


PFPŻ ZP Partnerem Panelu podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego (European Economic Congress – EEC) #EEC2021

Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP weźmie udział w sesji pt. W kierunku gospodarki cyrkularnej? podczas kolejnej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego (European Economic Congress – EEC) #EEC2021, która odbędzie się w dniu 20 września 2021 r. w godz. 14.30-16.00. Z...

19.09.2021


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Wpływ kawy na poprawę funkcji poznawczych

W życiu ważne są dobre nawyki, zwłaszcza te dotyczące zdrowej diety. Jedzenie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, także na sprawność ośrodkowego układu nerwowego. Ale nie tylko to, co na talerzu, ma znaczenie dla naszego mózgu. Najnowsze badania dowodzą, że regularne picie kawy ma wpływ na ...

09.09.2021


Jedzenie warzyw i owoców najpopularniejszym sposobem zapewnienia witamin

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źró...

27.08.2021


Pozytywne emocje i energia o poranku. Za co Polacy kochają kawę

Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat zbadało zwyczaje kawowe Polaków.

23.08.2021


Dlaczego borówki są ulubionym owocem dietetyków

Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia za najlepszy owoc uważają borówki! Serwis Zdrowie tłumaczy dlaczego.

12.08.2021

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Własność i...

W dniu 13 października 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce"” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Własność i...

W dniu 27 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie zostało objęte patronatem Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelarii ROA Rasiewicz Oleksyn & Associates.
więcej

„Akademia Prawa Żywnościowego” - eksperc...

W dniach 19-20 maja 2021 r. odbyła się „Akademia Prawa Żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Program tegorocznej Akademii obejmował tradycyjne zagadnienia prawa żywnościowego, w tym dodatki do żywności, zanieczyszczenia oraz materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, a także najnowsze informacje dotyczące trwających dyskusji na poziomie UE.
więcej

Wiadomości z firm

Akademia Młodego Hodowcy Hochland w siedzibie Regionu Oceny Centrum, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka

W kolejnym module Akademii Młodego Hodowcy Hochland uczestnicy zapoznali się z szeroką ofertą Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w zakresie oceny i opieki nad stadem bydła mlecznego. Odwiedzili także siedzibę Regionu Oceny Centrum w Parzniewie.

20.10.2021



Nestlé organizuje warsztaty dla dzieci w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni

20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. To doroczne święto wszystkich szefów kuchni na całym świecie, którzy na co dzień przygotowują pyszne dania i przekazują swoją wiedzę oraz umiejętności kulinarne kolejnym pokoleniom. W organizację obchodów angażuje się, jak co roku, Nest...

20.10.2021



Biuro Hochland w Poznaniu znalazło się w rankingu TOP 30 najbardziej designerskich biur 2021 roku!

Propertydesign.pl przygotowało ranking TOP 30 najbardziej designerskich biur 2021 roku - jest co oglądać! Hochland Polska, Sony Music Polska, Red Bull, Columbus Energy - na decyzję o otwarciu biura w 2021 roku zdecydowali się m.in. ci giganci.

19.10.2021



Hochland Partnerem Jubileuszowej Gali AHK

Firma Hochland Polska została Partnerem Gali Roku Jubileuszowego Polsko-Niemieckiej Izby Przemysłowo-Handlowej AHK Polska. W ramach uroczystych obchodów finałowym wydarzeniem była Gala 25 lat AHK Polska w Auli Politechniki Warszawskiej, która odbyła się 12 października 2021 roku.

18.10.2021



Medale „Good Cheese” dla serów Hochland

Sery Hochland zdobyły medale w tegorocznym konkursie sera „Good Cheese" zorganizowanym w ramach kolejnej edycji Polskiego Kongresu Serowarskiego, którego finał zaplanowano w tym roku w Mrągowie 29 września, podczas uroczystej Gali.

04.10.2021



Coca-Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie zawarła umowę dotyczącą zakupu biznesu Costa Express, będącego częścią Costa Coffee w Polsce

To kolejny, ważny krok firmy w realizacji wizji, by być liderem rynku napojowego 24/7, oferującym swoim konsumentom napoje na każdą okazję i porę dnia.

27.08.2021



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Marka Herbapol przeciwdziała marnowaniu żywności w ramach kampanii „Często dobre dłużej”

Celem ogólnopolskiej kampanii zainicjowanej przez Too Good To Go jest uczenie konsumentów poprawnego czytania i interpretowania dat ważności na produktach spożywczych oraz weryfikowania ich świeżości za pomocą zmysłów. Dlatego na etykietach dżemów marki Herbapol, partnera akcji, znajdziemy teraz o...

19.10.2021



Coca-Cola HBC zobowiązuje się do osiągnięcia zerowej emisyjności do roku 2040

Coca-Cola HBC ogłasza dziś zobowiązanie, w ramach którego ma osiągnąć zerową emisję netto w całym łańcuchu wartości do 2040 roku. Obowiązujący cel działań oznaczać będzie redukcję emisji w całym łańcuchu wartości.

12.10.2021



Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?

Większość Polaków czyta etykiety kupowanych produktów.

29.09.2021



Udany powrót Święta Chleba i Sera 2021 w Kaźmierzu

Święto Chleba i Sera to jedna z największych imprez organizowanych w Gminie Kaźmierz, pod Poznaniem. W tym roku, po rocznej przerwie spowodowanej pandemią, festyn w końcu się odbył, a na gości czekało mnóstwo atrakcji. Święto Chleba i Sera organizowane jest przez tamtejszy Urząd Gminy, Bibliotekę ...

31.08.2021



Pierwszy Prezes Hochland Polska patronem czytelni w Kaźmierzu

Za historią i siłą Hochland stoją ludzie. Osobą, która w sposób szczególny przyczyniła się do sukcesu firmy był pierwszy Prezes w Polsce – Jan Glacel. Aby podziękować i uczcić jego pamięć w budynku Biblioteki Publicznej i Centrum Kultury w Kaźmierzu zapoczątkowano działalność czytelni im. Ja...

31.08.2021



Akademia Młodego Hodowcy z Hochland

Hochland Polska wraz z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) zacieśniają współpracę i zaprosiły kilkudziesięciu młodych hodowców do wspólnej przygody w ramach Akademii Młodego Hodowcy, która potrwa dwanaście miesięcy.

25.08.2021



więcej aktualności

Big-Active z nową kampanią herbat zielonych

W debiutującym z początkiem października spocie reklamowym marka Big-Active zaprasza konsumentów do odkrywania nowego wymiaru przyjemności. Kampania promocyjna herbat zielonych potrwa do połowy listopada w najbardziej popularnych stacjach telewizyjnych oraz na platformach VoD i na youtube.

08.10.2021



Herbapol i Big-Active zdominowały podium kategorii herbat w rankingu TOP 200 najlepszych polskich marek

Marki Herbapol i Big-Active zajęły 1. i 3. miejsce w kategorii „Herbata” w zestawieniu „TOP 200 Polskich Marek” opracowanym i opublikowanym przez magazyn Forbes w najnowszym, październikowym numerze. Premierowa edycja rankingu obejmowała 24 kategorie z różnych branż.

05.10.2021



Przyjemnościowe nagrody do wygrania w Loterii Przyjemności marki Solidarność

Marka Solidarność wystartowała z ogólnopolską Loterią Przyjemności, w której do wygrania jest ponad tysiąc przyjemnych nagród! Kupując praliny Śliwka Nałęczowska, Złoty Orzech i Złota Wiśnia, można zdobyć vouchery na podróże marzeń i do sklepu islodycze.pl. Zgłoszenia są przyjmowane do 28 listopad...

03.10.2021



Mniej cukru, więcej soku – pełne smaku nowe napoje Hellena

Napoje niegazowane Hellena mają udoskonalone receptury. Wszystkie produkty z nowej linii Napoje Niegazowane 20% soku Hellena mają mniej cukru, więcej soku i bazują na naturalnej wodzie mineralnej oraz polskich owocach. Nowości są dostępne w tradycyjnym i nowoczesnym kanale dystrybucji.

26.08.2021



Nowość – Herbatki ziołowo-owocowe od Herbapolu. 100% natury!

„Herbapol-Lublin” S.A., jeden z największych producentów herbat i lider w kategorii produktów ziołowych poszerzył portfolio o herbatki ziołowo-owocowe aż w 4 różnych wariantach smakowych! To połączenie najpopularniejszych ziół z ulubionymi owocami Polaków: melisy z pigwą, mięty z pomar...

19.08.2021



Nowość! Autentycznie wybitna Oranżada Hellena Zero Cukru

Do oferty marki Hellena dołączyła Oranżada Hellena Zero Cukru. Nowość, oferowana w trzech pojemnościach, jest dostępna w sprzedaży od początku 2021 r.

13.08.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij