Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.01.2018


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

31.07.2018


Ograniczenie działalności centrów logistycznych, magazynowych i dystrybucyjnych w świetle ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz niektóre inne dni

Ustawa z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni (Dz. U. poz. 305), weszła życie w dniu 1 marca 2018 r. i od początku wywoływała kontrowersje spowodowane brakiem jednoznacznych zapisów mających znaczący wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorców.

30.06.2018

Wyroby z tłoczyw melaminowych przeznaczone do kontaktu z żywnością – zastosowanie, zagrożenia, przepisy prawne

Ustanowione w Unii Europejskiej przepisy prawne mają na celu zapewnienie, aby wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością były wystarczająco obojętne w stosunku do kontaktującej się z nimi żywności i tym samym bezpieczne dla człowieka.

30.06.2018


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Wszystko, co trzeba wiedzieć o mrożonkach

Eksperci przyznają, że w czasie mrożenia żywność traci od 10 do 30 proc. witamin. Mimo to, mrożenie pozostaje jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności. Przedstawiamy wady i zalety mrożonek.

08.08.2018


Jak sprawdzić, czy dany produkt jest źródłem izomerów trans?

Zgodnie z polskim i europejskim prawem, producenci żywności nie mogą umieszczać na opakowaniach informacji nt. zawartości izomerów trans.

25.07.2018


Czy sól morska albo himalajska jest lepsza od soli kuchennej?

Osoby preferujące zdrowy styl życia postrzegają często sól kuchenną jako gorszą i sięgają po inne jej rodzaje jako zdrowszą alternatywę. Czy mają rację i czy istnieje coś takiego jak „zdrowsza sól”?

11.07.2018


Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych - informuje NCEŻ.

03.07.2018

więcej aktualności

VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywn...

W dniach 23 – 24 maja 2018 r. w Radziejowicach koło Warszawy odbyła się dwudniowa „VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”. Konferencja dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 1 marca 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.
więcej

Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produ...

Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu żywności produkowanej w Polsce. Wkrótce rozpoczną się prace nad szczegółowymi zaleceniami dla poszczególnych kategorii produktów i kanałów dystrybucji.
więcej

Wiadomości z firm

PEPSICO OGŁASZA ZNACZĄCE POSTĘPY W REALIZACJI CELÓW FIRMY DO ROKU 2025, WYNIKAJĄCYCH ZE STRATEGII „DZIAŁANIE ZE ŚWIADOMOŚCIĄ CELU”

Poszerzenie oferty napojów o wartości energetycznej nieprzekraczającej 100 kalorii do 43%; ponad dwukrotne zwiększenie odsetka płodów rolnych pozyskiwanych w ramach Programu Zrównoważonego Rolnictwa; dotarcie do 6,4 mln kobiet i dziewcząt dzięki inwestycjom w projekty dot. lokalnych społeczności.

27.07.2018



PEPSICO OGŁASZA DRUGĄ EDYCJĘ PROGRAMU NUTRITION GREENHOUSE WSPIERAJĄCEGO MARKI SPOŻYWCZE PRZYSZŁOŚCI

Nawet 10 start-upów skupionych wokół odżywiania może skorzystać z dotacji o łącznej wysokości 300 tysięcy euro i zawalczyć o nagrodę pieniężną

22.05.2018



Żywiec Zdrój wspiera lokalne społeczności w ramach programu „Dobry Sąsiad”

Żywiec Zdrój ze szczególną troską dba o dobro natury i okolic, z których pochodzi. Dlatego firma stworzyła program „Dobry Sąsiad”, którego celem jest wspieranie oraz pomoc mieszkańcom, a także angażowanie się w rozwiązywanie istotnych problemów z punktu widzenia lokalnej społeczności. ...

23.02.2018



Pierwsze siłownie plenerowe w ramach akcji „Nestlé Porusza Polskę” już otwarte

Na przełomie września i października zakończyły się prace montażowe, związane z otwarciem pierwszych siłowni plenerowych w ramach finału tegorocznej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”. Z obiektów mogą już korzystać m.in. mieszkańcy Szczytny, Chynowa oraz Koła. Siłownie stanęły w zwyc...

19.10.2017



PEPSICO OGŁASZA POSTĘP W ZAKRESIE OSIĄGANIA CELÓW W ZAKRESIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU DO 2025 ROKU

Globalna firma z branży spożywczej wykazuje poprawę m.in. w zakresie oferty produktów, uzupełnienia ilości wody, pozyskiwania surowców w zrównoważony sposób oraz różnorodności zatrudnionych osób.

09.10.2017



Rozpoczęcie procesu wyboru agencji realizującej kampanię „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w ekspercie w 2017 roku – kontynuacja kampanii”

PFPŻ ZP informuje o rozpoczęciu procesu wyboru agencji realizującej kampanię „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w ekspercie w 2017 roku – kontynuacja kampanii” i zaprasza do udziału w konkursie.

29.09.2017



więcej aktualności

LEMON LEMON® OD 7UP – NOWA, BARDZO BARDZO CYTRYNOWA LEMONIADA Z BĄBELKAMI OD PEPSICO

Już tej wiosny, PepsiCo zaprezentuje Lemon Lemon od 7UP, zupełnie nową lemoniadę z bąbelkami, która jest idealnym dopełnieniem pikników na świeżym powietrzu. Produkt zawiera sok z cytryn i ma mniej kalorii, dzięki częściowemu zastąpieniu cukru substancją słodzącą otrzymaną ze stewii.

23.04.2018



Szkoły szukują się do zdrowej rywalizacji w ramach 8. edycji programu "Żyj smacznie i zdrowo"

Nauczyciele szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy zarejestrują się do programu, otrzymają przygotowane przez zespół specjalistów darmowe materiały edukacyjne pomocne w przeprowadzeniu lekcji z obszaru prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Jednocześnie mają możliwość wzięcia udziału r...

31.10.2017



PEPSICO ZWYCIĘZCĄ BADANIA SATYSFAKCJI WSPÓŁPRACY WEDŁUG SIECI HANDLOWYCH W POLSCE

Firma PepsiCo drugi rok z rzędu może poszczycić się tym wysokim wyróżnieniem od swoich partnerów handlowych.

30.10.2017



Rusza 8. edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” WINIARY. Włącz się do gry!

Czym jest dobra energia, jak wzmocnić umysł, czy przekąski mogą być nie tylko smaczne, ale i pożywne? Na te pytania odpowiedzą organizatorzy ósmej już edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Program, do tej pory realizowany z sukcesem w szkołach gimnazjalnych, w tym roku...

25.10.2017



Tegoroczny kaliski Bieg Ptolemeusza z udziałem gwiazd lekkoatletyki

1 października w Kaliszu odbędzie się 37 Międzynarodowy Bieg Uliczny Ptolemeusza. W wydarzeniu nie zabraknie gwiazd polskiego sportu: ambasadorki programu „Lekkoatletyka dla każdego!” (LDK) Anny Jagaciak i Szymona Ziółkowskiego. W biegu wystartuje prezydent Kalisza, Grzegorz Sapiński. ...

29.09.2017



PepsiCo wzmacnia swoją pozycję na rynku słonych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej, otwierając dwie nowe linie produkcyjne w zakładach w Grodzisku i Tomaszowie Mazowieckim

Firma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Modernizacja zakładów w Polsce pozwoli firmie PepsiCo zwiększyć zdolność produkcyjną przekąsek, w tym chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych oraz...

18.07.2017



więcej aktualności

ŚWIAT POMALOWANY NA NIEBIESKO: PEPSI ZAPRASZA NA WYJĄTKOWE EMOCJE W GLOBALNEJ KAMPANII FOOTBALLOWEJ

Nowa globalna telewizyjna kampania reklamowa - Pepsi łączy piłkę nożną i słynnych piłkarzy.

09.03.2018



PEPSICO PRZEDŁUŻA PARTNERSTWO Z LIGĄ MISTRZÓW UEFA

Firma PepsiCo ogłosiła dzisiaj przedłużenie umowy sponsorskiej z Ligą Mistrzów UEFA na kolejne trzy lata. Kontrakt obejmuje sześć wiodących światowych marek PepsiCo, w tym Pepsi®, Pepsi MAX®, Lay’s i Gatorade, które pozostaną oficjalnymi markami wspierającymi rozgrywki klubowe aż d...

08.02.2018



WYZWANIE SMAKU PEPSI ZNÓW BĘDZIE RZĄDZIĆ LATEM!

JESZCZE WIĘCEJ EMOCJI ZAPEWNI WYJĄTKOWY AMBASADOR AKCJI – FILIP CHAJZER!

12.06.2017



Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij