Intensywne prace Komitetów Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHOPierwsza połowa roku to okres szczególnie intensywnych prac na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Swoje spotkania w tym okresie ma znacząca liczba Komitetów zarówno branżowych, jak i ogólnych. W tym półroczu obradowały między innymi dwa istotne ciała pomocnicze Komisji Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) – Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności oraz Komitet do spraw Substancji Dodatkowych do Żywności.Spotkania
obu komitetów odgrywają kluczową rolę w opracowywaniu norm i wytycznych
dotyczących zanieczyszczeń żywnościowych oraz substancji dodatkowych, mających
na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności dla wszystkich konsumentów na całym
świecie.
Współpraca
międzynarodowa i zaangażowanie ekspertów z różnych dziedzin są kluczowe dla
skutecznego podejmowania wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywności w
dynamicznym i zmiennym środowisku globalnym
Polecamy
artykuł "Intensywne
prace Komitetów Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO", który dla czytelników
"Food-Lex" przygotowały Joanna Maryniak-Szpilarska, Małgorzata Kłak-Sionkowska
– Główny
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W
artykule:
·
17. sesja Komitetu
Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw zanieczyszczeń Żywności
·
54.
Sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Substancji
Dodatkowych do Żywnosci
Kwartalnik
"Food-Lex" nr 2/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
pełna lista aktualności
|