Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Warsztaty szkoleniowe PFPŻ ZP "Substancje dodatkowe i aromaty – wyzwania dla producentów żywności”

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Warsztaty szkoleniowe PFPŻ ZP "Substancje dodatkowe i aromaty – wyzwania dla producentów żywności”

w dniu 16 grudnia 2009 r. odbyły się warsztaty szkoleniowe PFPŻ ZP "Substancje dodatkowe i aromaty – wyzwania dla producentów żywności" dotyczące stosowania substancji dodatkowych i aromatów w żywności.

W trakcie warsztatów zostały przedstawione praktyczne informacje dotyczące:

  • nowych wymagań prawnych z zakresu substancji dodatkowych, które zaczną obowiązywać w 2010 r.;
  • aktualnych prac na poziomie Unii Europejskiej odnośnie nowej  kategoryzacji żywności, która będzie decydująca w aspekcie możliwości dodawania substancji dodatkowych;
  • stosowania  barwników syntetycznych w świetle zapisów rozporządzenia unijnego nr 1333/2008 oraz nowej opinii EFSA z dnia 12 listopada 2009 r.;
  • deklarowania substancji dodatkowych i ich funkcji technologicznych na opakowaniach wyrobów, w tym zmian dla polskich producentów wynikających z zapisów rozporządzenia nr 1333/2008, obowiązujących od stycznia 2010 r.;
  • interpretacji w krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, dotyczących umieszczania rysunków owoców/warzyw na opakowaniach produktów zawierających w składzie aromaty;
  • zmian przepisów z zakresu stosowania substancji aromatycznych w produktach spożywczych;
  • znaczenia ustalonych prawnie kryteriów czystości poszczególnych substancji dodatkowych dla producentów żywności i ostatnich zmian w tym zakresie. 

W czasie warsztatów była możliwość bieżącego zadawania pytań i prowadzenia dyskusji dotyczących omawianych zagadnień.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij