Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Konferencja Problem bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością”

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Konferencja Problem bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością”

W dniach 20-21 listopada 2007 w Centrum Wystawienniczym EXPO XXI, w trakcie międzynarodowych targów higieny i ochrony przed szkodnikami EuroHiPeCo 2007, odbyła się konferencja „Problem bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością”.

Celem konferencji „Problem bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością” była wymiana doświadczeń w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Europie pomiędzy krajami będącymi członkami Unii Europejskiej oraz ich wschodnimi sąsiadami.

Konferencja była okazją do zaprezentowania osiągnięć w tym zakresie, wskazania punktów krytycznych i zagrożeń, udoskonalenia procedur, oceny stanu bezpieczeństwa produktów żywnościowych.

Eksperci z Rosji, Ukrainy (Grigorij Iwanow, Główny Lekarz Weterynarii Ukrainy) i Polski (Ewa Lech, Główny Lekarz Weterynarii) przedstawili kolejno zasady funkcjonowania systemu kontroli żywności w swoich krajach. Następnie głos zabrał Eric Poudelet, Dyrektor ds. Bezpieczeństwa Żywności w Komisji Europejskiej (DG SANCO), który zaprezentował stanowisko Komisji Europejskiej w sprawie funkcjonowania kontroli żywności w Unii Europejskiej.

Po w/w wystąpieniach prelegentów odbyła się konferencja prasowa, w trakcie której, na pytania dziennikarzy dotyczące wymiany pomiędzy rynkami żywnościowymi Unii, Polski i Rosji, a także standardów sanitarnych, zapewniających bezpieczeństwo żywności, odpowiedzi udzielali Eric Poudelet, Jan Krzysztof Ardanowski i Ewa Lech.

W trakcie drugiej części konferencji głos zabrali:

  • Prof. dr hab. Tomasz Borecki – rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego („Edukacja, fundament zaufania w międzynarodowym obrocie żywnością”);
  • Julian Krzyżanowski i Tadeusz Duszyński z Departamentu Unii Europejskiej i współpracy międzynarodowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi („Eksporterzy i importerzy o międzynarodowym obrocie żywnością);
  • Dr Maria Andrzej Faliński – sekretarz generalny Polskiej organizacji Handlu i Dystrybucji („Rola sieci wielkopowierzchniowych w wypracowywaniu międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności”).

Podsumowania pierwszego dnia konferencji dokonał prof. Andrzej Babuchowski – Minister koordynator Wydziału ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczpospolitej Polskiej przy Komisji Europejskiej w Brukseli.

Następnie uczestnicy konferencji mieli okazję uczestniczyć w prezentacji polskich produktów regionalnych przygotowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W trakcie drugiego dnia konferencji przedstawiciele Inspekcji Weterynaryjnej zaprezentowali wystąpienia dotyczące:

  • współpracy służb nadzorujących bezpieczeństwo żywności w Polsce
  • dostosowania sektora mięsnego w Polsce do wymogów Unii Europejskiej,
  • oraz wyników kontroli granicznych pomiędzy Unią Europejską a krajami trzecimi.

Andrzej Gantner – dyrektor generalny Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” przedstawił stanowisko przemysłu żywnościowego w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Stanowisko to odzwierciedlało zapatrywania przemysłu na tą kwestię zarówno na poziomie wspólnotowym, jak i lokalnym – w Polsce.

Ponadto, swoje wystąpienia zaprezentowali również:

  • Monika Rzepecka – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych („Europejskie prace Codex Allimenarius, których Polska jest współkoordynatorem”)
  • Przedstawiciel Państwowego Instytutu Weterynaryjnego („System monitorowania żywności”)
  • Prof. Mieczysław Obiedziński – Wydział Technologii Żywności SGGW („Traceability, czyli jak buduje się zaufanie w międzynarodowym obrocie żywnością”)
  • Przedstawiciel Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa („Zadania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa”)

Na zakończenie drugiego dnia konferencji swój wykład zaprezentował Paul Hoyes – specjalista ds. kontroli szkodników, kierownik działu rozwoju w firmie Killgerm Chemicals, człowiek, który obronił współczesny Londyn przed ptasimi „atakami z powietrza”. Rozwiązania opracowane przez Hoyes’a służą ochronie przed ptakami ważnych brytyjskich obiektów, posłużyły też za podstawę planu kontroli ptaków przyjętego przez Birmingham.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij