Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > "Nowe wymagania w zakresie jakości handlowej produktów spożywczych"

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
"Nowe wymagania w zakresie jakości handlowej produktów spożywczych"

W dniu 5 lutego 2009 r. odbyło się zorganizowane przez PFPŻ seminarium dotyczące zmian przepisów z zakresu jakości handlowej, wprowadzonych nowelizacją ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Nowelizacja ustawy wprowadza nową definicję artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego jakościowo, a także określa wysokie sankcje karne za wprowadzanie do obrotu produktów zafałszowanych. Dobra znajomość i zrozumienie nowych przepisów mają kluczowe znaczenie dla przedsiębiorców branży spożywczej.

Prelegenci z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (p. Paweł Jaczyński) oraz z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (p. Joanna Markowska) omówili następujące tematy:

  •        Zmiany wprowadzone do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nowelizacją z dnia 24 października 2008 r., w tym:
    - definicja produktu zafałszowanego – jej praktyczna interpretacja
    - skutki nowych wymagań prawnych dla przedsiębiorców - sposób naliczania kar i dalsze konsekwencje administracyjno-prawne
    - możliwości odwoławcze przedsiębiorców
    - zmiany w innych przepisach związane z zafałszowaniem produktów i współpraca z Inspekcją Handlową

  •        Nowe wymagania odnoszące się do zafałszowania produktów w praktyce:
    - najczęściej stwierdzane uchybienia, które mogą być traktowane jako zafałszowania w różnych branżach, m.in.: mleczarskiej, tłuszczowej, soków, wyrobów czekoladowych, win.

  •        Prace na poziomie Unii Europejskiej z zakresu znakowania produktów spożywczych informacjami wchodzącymi w zakres wymagań jakości handlowej.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij