Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > „Stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych - nowe ustalenia”

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
„Stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych - nowe ustalenia”

W dniu 4 kwietnia 2008 r. PFPŻ zorganizowała jednodniowe warsztaty szkoleniowe nt. stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych określonych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006.

Celem warsztatów było uaktualnienie informacji nt. zasad umieszczania oświadczeń na opakowaniach produktów oraz w reklamie, w świetle nowych ustaleń podjętych na poziomie europejskim.

Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z aktualnymi wytycznymi Komisji Europejskiej z tego zakresu oraz uzyskać informacje nt. interpretacji zapisów Rozporządzenia 1924/2006 określonych przez europejskie organizacje przemysłu żywnościowego.

Dodatkowo przedstawione zostały informacje nt. bieżącej sytuacji związanej z powstawaniem rejestru wspólnotowego oświadczeń zdrowotnych oraz dalszego postępowania w świetle obowiązujących okresów przejściowych i procedur rejestracyjnych.

  • Uczestnicy warsztatów mieli możliwość wcześniejszego zgłoszenia problemów związanych z interpretacją Rozporządzenia 1924/2006 do omówienia ich w czasie warsztatów.

  • W czasie warsztatów była możliwość bieżąćego zadawania pytań i prowadzenia dyskusji dotyczących omawianych zagadnień w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości.

Prelegentem warsztatów był ekspert z zakresu omawianej tematyki – dr. n. med. Janusz Ciok z Instytutu Żywności i Żywienia.

Program warsztatów:

09:00 Otwarcie
09:15 Wprowadzenie do tematu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
  Omówienie przewodników dotyczących stosowania Rozporządzenia 1924/2006:
  - wytyczne Komisji Europejskiej
11:15 Omówienie przewodników dotyczących stosowania Rozporządzenia 1924/2006
  - interpretacja Konfederacji Przemysłu żywności i Napojów UE (CIAA)
  - interpretacja Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Specjalnego Przeznaczenia żywieniowego (IDACE)
12:00 Zasady zgłaszania wniosków dotyczących oświadczeń po 19 stycznia 2008 r. oraz podstawy naukowe jakie powinny być zawarte we wnioskach
14:00 Profile składników odżywczych – co nowego? Aktualne prace Komisji Europejskiej.
14:30 Przykłady nieprawidłowo stosowanych oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
15:00 Dyskusja z omówieniem problemów zgłoszonych przez uczestników.
16:00 Zakończenie

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij