Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Warsztaty "Fakty i mity o żywności. Substancje dodatkowe"

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Warsztaty "Fakty i mity o żywności. Substancje dodatkowe"

Dużym zainteresowaniem cieszyły się zorganizowane w dniu 6 czerwca 2006 r. przez miesięcznik „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” przy współudziale PFPŻ, warsztaty dla przedstawicieli świata mediów dotyczące niezwykle często poruszanego tematu jakim jest obecność substancji dodatkowych w żywności.

W spotkaniu wzięło udział około czterdziestu dziennikarzy, przedstawicieli organizacji konsumenckich, przedstawicieli wiodących instytucji naukowych oraz przemysłu żywnościowego.
W czasie warsztatów dziennikarze mogli zapoznać się z  najważniejszymi informacjami dotyczącymi zarówno  stosowania substancji dodatkowych jak i ich sposobów kontroli oraz wpływu na zdrowie.    
Jako pierwszy głos zabrał prof. Krzysztof Krygier – kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. W swoim wykładzie „Substancje dodatkowe: znaczenie dla konsumentów i producentów” omówił cele i zalety stosowania substancji dodatkowych do żywności oraz niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia konsumenta spowodowane brakiem tego typu dodatków (rozwój mikroorganizmów, jełczenie, itd.).
Zagadnienia związane z oceną bezpieczeństwa dla konsumenta i aspektów legislacyjnych stosowania dodatków  przedstawiła mgr Joanna Gajda z Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku z Państwowego Zakładu Higieny. Omówione zostały tu m.in. procedury dopuszczania substancji dodatkowych do użytku oraz procedury kontrolne produktów zawierających dodatki.
Aspekt żywieniowy stosowania dodatków do żywności oraz poziomy ich spożycia w społeczeństwie polskim został przedstawiony przez  dr Iwona Traczyk, zastępca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia ds. naukowych.
Warsztaty zakończyła sesja pytań i odpowiedzi, w czasie której dziennikarze mogli uzyskać odpowiedzi na najbardziej nurtujące ich pytania.
PFPŻ przygotowała na potrzeby warsztatów specjalną stronę internetową ( www.dodatki.pfpz.pl )poświęcona substancją dodatkowym do żywności. Wersja offline strony została przekazana dziennikarzom wraz z materiałami konferencyjnymi. Na stronie można znaleźć obszerne kompendium wiedz o dodatkach zawierające między innymi słownik terminów, spis wszystkich stosowanych dodatków do żywności wraz z charakterystyką oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij