Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Kongres CIAA - 2004

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
30 września 2004, Kongres Konfederacji Żywności i Napojów UE "Eating Well Feeling Good" w Brukseli

Zbilansowana dieta i zdrowie to główne tematy kongresu przemysłu żywnościowego zorganizowanego w dniach 30.09 -01.10.2004 Brukseli przez Konfederację Przemysłu Żywnosci i Napojów w UE. Do głównej debaty zaproszono mówców z instytucji unijnych, świata nauki, organizacji konsumentów oraz sieci handlowych i oczywiście przemysłu żywnościowego. Na widowni zasiadło ponad 400 przedstawicieli najróżniejszych obszarów związanych z szeroko pojmowaną gospodarką żywnościową UE. W okolicznościowej wystawie wzięło udział ponad 30 firm oraz narodowych i branżowych federacji.
Podczas kongresu zaprezentowano najnowsze tendencje w kształtowaniu roli przemysłu jako świadomego partnera administracji i konsumentów w przeciwdziałaniu zjawisku otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych powiązanych ze sposobem odżywiania. Omówiono także najnowsze poglądy odnośnie przyczyn powstawania otyłości. Podsumowano działania przemysłu w zakresie upowszechniania zasad zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia: działania poszczególnych firm oraz akcje wspierane przez organizacje. Ten temat zdominował również kongresową wystawę, gdzie zaprezentowano zarówno znane marki poddane odświeżeniu (ograniczenie wartości energetycznej, ilości tłuszczu, cukru), jak i tendencje w zakresie innowacji, szczególnie w segmentach żywności funkcjonalnej. Stoisko PFPŻ cieszyło się dużym zainteresowaniem. Z jednej strony zaprezentowaliśmy nasz program „Forma na piątkę”, z drugiej pokazaliśmy tradycyjne oblicze polskiej żywności (być może mniej odpowiadające zaleceniom WHO ale za to cieszące się wielkim zainteresowaniem) tj. polski chleb w czterech rodzajach (piekarnia VINI) okraszony domowym smalcem. Na deser serwowaliśmy pyszne ciasteczka (A. Blikle). Wielkim zainteresowaniem cieszył się również nasz najnowszy raport ekonomiczny w wersji angielskiej „Polski przemysł żywnościowy w Unii Europejskiej”.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij