Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > „Nowe przepisy dotyczące środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w praktyce”

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
„Nowe przepisy dotyczące środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w praktyce”

W dniu 27 maja br. odbyła się konferencja „Nowe przepisy dotyczące środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w praktyce”.
Konferencja zgromadziła przedstawicieli czołowych instytucji naukowo badawczych zainteresowanych tematyką środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Konferencja zorganizowana została z okazji rocznicy przystąpienia Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” do Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego (IDACE) i miała na celu m.in. rozpropagowanie działań PFPŻ w zakresie tej grupy produktów.

 W konferencji udział wzięli przedstawiciele urzędów i instytucji naukowo-badawczych, w których obszarze zainteresowania leżą środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka", Instytut Matki i Dziecka, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Inspekcja Sanitarna), w tym przedstawiciele zespołu ekspertów powołanego przez krajowego konsultanta ds. pediatrii, do opracowania zaleceń dotyczących żywienia dzieci w pierwszym roku życia. Ponadto obecni byli przedstawiciele blisko 40 firm działających na rynku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety.

 Po otwarciu konferencji, jako pierwsza głos zabrała dr Andree Bronner – dyrektor generalna Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego (IDACE), która przedstawiła działania swojej organizacji w zakresie reprezentacji sektora żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego na forum Europejskim. Następnie A. Gantner – dyrektor generalny Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” przedstawił działania PFPŻ w tym zakresie.

W dalszej części konferencji głos zabrali zaproszeni eksperci reprezentujący Instytut Żywności i Żywienia oraz Inspekcję Sanitarną.

Dr Katarzyna Stoś - kierownik zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Żywności i Żywienia przedstawiła dwie, bardzo ciekawe prezentacje:

  • dotyczącą różnic w składzie preparatów do początkowego i do dalszego żywienia niemowląt wynikających z implementacji nowych przepisów Unii Europejskiej oraz związanej z tym kwestii indykacji wieku w kontekście zmiany receptur preparatów do początkowego i do dalszego żywienia niemowląt oraz
  • dotyczącą bieżących działań Unii Europejskiej w zakresie opracowywania przepisów dotyczących środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego – dr Stoś przedstawiła projekt dyrektywy dotyczącej żywności dla osób z nietolerancją glutenu oraz działania dotyczące żywności przeznaczonej dla sportowców.

W dalszej części spotkania zaprezentowali swoje wystąpienia przedstawiciele Inspekcji Sanitarnej:

  • p. Katarzyna Poskoczym - Naczelnik Wydziału ds. Merytorycznych w zakresie Prawa Żywnościowego w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego omówiła kwestie związane z implementacją nowych przepisów Unii Europejskiej w zakresie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego do przepisów prawa polskiego
  • p. Bożenna Stopnicka - Kierownik Oddziału Nadzoru Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku poruszyła kwestie dotyczące praktycznych aspektów nadzoru organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
  • Mec. Maria Grochowska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego przedstawiła praktyczne podejście do interpretacji przepisów w zakresie tej grupy środków spożywczych.

Uczestnicy konferencji chwalili jej wysoki poziom merytoryczny.

Ze względu na działalność PFPŻ w obszarze środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, firmy zainteresowane tą tematyką serdecznie zapraszamy do podjęcia współpracy.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij