Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Bezpieczeństwo konsumenta w łańcuchu żywnościowym - 2004

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
19 listopada 2004, Seminarium BSP "Zapewnienie bezpieczeństwa konsumenta w całym łańcuchu żywnościowym"

W ramach projektu BSP (Business Support Programme) współfinansowanego przez Komisję Europejską, PFPŻ udzielała przez ostatnie 8 miesięcy pomocy technicznej i merytorycznej głównie dla małych i średnich firm branży mięsnej, mleczarskiej i owocowo-warzywnej. W programie wzięło udział ok. 70 przedsiębiorstw współpracujących z 17 ekspertami wyselekcjonowanymi przez PFPŻ, którzy przeprowadzili łącznie ponad 300 wizyt w zakładach dokonując ich oceny i wspierając je we wdrożeniu zasad dobrych praktyk higienicznych (GHP) i systemu HACCP. Dzięki zaangażowaniu ekspertów ponad połowa firm uczestniczących w programie wdrożyła w czasie jego trwania lub wdroży w najbliższych miesiącach system HACCP.
Ostatnim etapem projektu była konferencja pn. „Zapewnienie bezpieczeństwa konsumenta w całym łańcuchu żywnościowym” zorganizowana 19 listopada 2004 w hotelu Radisson w Warszawie. Wystąpił m.in. Jerzy Pilarczyk, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Andrzej Blikle, prezes PFPŻ oraz Raymond Destin, dyrektor generalny CIAA, a także krajowi i unijni eksperci. Udział wzięło ok. 220 osób, reprezentantów administracji, przemysłu, handlu i nauki, w tym goście z federacji producentów żywności innych państw członkowskich UE. Podczas merytorycznej części konferencji dokonano przeglądu systemów bezpieczeństwa żywności stosowanych w produkcji pierwotnej, we współpracy z dostawcami, w przetwórstwie oraz dystrybucji i handlu.
Podczas konferencji PFPŻ zorganizowała wystawę produktów 6 firm uczestniczących w projekcie, które zdaniem ekspertów PFPŻ dokonały szczególnego postępu w ramach projektu BSP.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij