Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Warsztaty "Fakty i mity o żywności. Wody butelkowane"

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Warsztaty "Fakty i mity o żywności. Wody butelkowane"

22 września 2006 r. miały miejsce kolejne warsztaty z cyklu "Fakty i mity o żywności" organizowanego przez redakcję miesięcznika "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności".

W spotkaniu wzięło udział blisko 20 przedstawicieli świata mediów – głównie redaktorzy czasopism (m.in. Polityka, Poradnik Domowy, Shape, czy Uroda). Pojawiła się również redaktor Polskiego Radia Bis.

Ponadto obecni byli przedstawiciele przemysłu – Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy, oraz Stowarzyszenia PFPŻ, które było pomysłodawcą tego cyklu.

Jako pierwsza głos zabrała p. dr Agnieszka Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia), która w swoim wystąpieniu „Wody butelkowane – znaczenie dla konsumenta i ich rola w zbilansowanej diecie” przybliżyła zgromadzonym rolę wody w organizmie człowieka, zapotrzebowanie oraz skutki niedoboru.

Następnie p. dr Teresa Latour (Państwowy Zakład Higieny – Poznań) omówiła różne kryteria klasyfikacji wód, a także aspekty prawne przy produkcji i nadzorze nad produkcją wszelkiego typu wód butelkowanych. Serię wykładów zakończyła dr Bożena Krogulska (PZH Warszawa) wykładem na temat aspektów mikrobiologicznych oceny jakości wód

Po bloku wykładowym nastąpiła ożywiona dyskusja, której wyniki zostaną wkrótce umieszczone na stronie PFPŻ w zakładce „Fakty i mity o żywności”.

Spotkanie zakończyło się lunchem, podczas którego dziennikarze wymieniali się uwagami i spostrzeżeniami. Wszyscy jednogłośnie przyznali, że tego typu spotkania są potrzebne, a zdobyta na nich wiedza jest przydatna w dalszej pracy.

Ponadto, w wypełnianej w trakcie spotkania ankiecie, uczestnicy mieli możliwość wskazania tematów, które uważają za interesujące i które ich zdaniem mogłyby stanowić przedmiot następnych warsztatów, co na pewno jest dla redakcji „Bezpieczeństwa i Higieny Żywności” cenną informacją na przyszłość.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij