Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > "Jakość i marka" - Bruksela 2000

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
21 marca 2000, Konferencja w Brukseli "Polska żywność - jakość i marka"

Zasadniczą część konferencji stanowiło seminarium poświęcone roli polskiego przemysłu żywnościowego w aspekcie niedalekiej integracji z Unią. Ambasador RP przy UE Jan Truszczyński otwierając spotkanie zwrócił uwagę na potrzebę prowadzenia działań promujących Polskę i jej gospodarkę w okresie akcesji, co spowodowało zaangażowanie Misji w przygotowanie konferencji. Prezes PFPŻ Zbigniew Wróbel scharakteryzował polski przemysł żywnościowy, którego udział w produkcji krajowej stanowi ponad jedną piątą. Dr Lucjan Szponar, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia przedstawił polski system nadzoru nad żywnością. jak stwierdził jakość zdrowotna polskiej żywności wzrasta, co potwierdza malejący odsetek zakwestionowanych produktów a coraz więcej zakładów wdraża system HACCP. Bezpośrednio po konferencji uczestnicy mogli w praktyce zapoznać się z wieloma krajowymi produktami wystawionymi na "europejskim stole" i przygotowanymi do degustacji przez firmy PP Hellena, Agros Holding, GSSCh Dobrosława, Kraft Foods i browar Żywiec. Pozwoliło to przezwyciężyć mity i stereotypy na temat dystansu między unijnymi i polskimi producentami.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij