Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowy europejski sojusz naukowy dla rolnictwa i żywności
Pięć wiodących europejskich instytucji naukowych zajmujących się rolnictwem, żywnością i naukami przyrodniczymi ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF).

ESAAF powstał z myślą o wykorzystaniu wspólnych ambicji w całej Europie, by wspierać rozwój zrównoważonych, konkurencyjnych i odpornych systemów żywnościowych. Przed decydentami politycznymi Unii Europejskiej stoi szereg pilnych wyzwań i dylematów w tym obszarze. ESAAF będzie pełnił rolę niezależnego ośrodka doradczego, dostarczając rzetelnych danych i analiz, które staną się podstawą przyszłych strategii oraz decyzji kształtujących europejską politykę żywnościową.


Członkowie założyciele ESAAF reprezentują zróżnicowaną geograficznie i silną naukowo koalicję:

  • Uniwersytet w Aarhus (AU) – Dania
  • Julius Kühn-Institut (JKI) – Niemcy
  • Narodowy Instytut Badawczy Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE) – Francja
  • Wageningen University & Research (WUR) – Holandia
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) – Polska

Instytucje tworzące ESAAF wspólnie oferują brukselskim decydentom dekady doświadczeń w zakresie doskonałości naukowej, innowacji i praktycznej wiedzy. Sojusz nie ogranicza się wyłącznie do tych pięciu podmiotów. Zakłada dalszy rozwój i otwarcie na organizacje z różnych regionów Europy, które mogą poszczycić się znaczącym dorobkiem akademickim w dziedzinie rolnictwa i żywności

Nauka zorganizowana pod kątem wpływu

ESAAF działa jako europejski organ przedstawicielski w zakresie badań nad rolnictwem i żywnością, oferując niezależną wiedzę naukową na wysokim poziomie, na przykład w celu wspierania Komisji Europejskiej i zainteresowanych stron zaangażowanych w Europejską Radę ds. Rolnictwa i Żywności.

Najważniejsze zadania ESAAF
  • Zapewnienie szybkiego i ukierunkowanego, najbardziej aktualnego wkładu naukowego w dyskusje polityczne.
  • Działanie jako platforma skoordynowanego, ogólnoeuropejskiego doradztwa w zakresie badań rolno-spożywczych.
  • Służenie jako narzędzie wzmacniania synergii w istniejących sieciach i przeciwdziałania dublowaniu działań.
  • Wspieranie koordynacji i uruchamianie nowych inicjatyw badawczych dostosowanych do europejskich wyzwań w dziedzinie rolnictwa i żywności.
Źródło: SGGW

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij