Podsumowanie roku 2024 w PFPŻ ZPRok 2024 był pełen wyzwań i sukcesów dla PFPŻ ZP.Oto tylko niektóre z naszych najważniejszych wydarzeń i
osiągnięć:
Nowi członkowie: Do PFPŻ ZP dołączyli nowi
członkowie: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP i firma Wedel oraz
członkowie wspierający: IEN Energy, SGS Polska, DNV Business Assurance Poland,
J. S. Hamilton Poland, WorldFood Poland. To wzmacnia naszą organizację i
pozwala na jeszcze lepsze reprezentowanie interesów branży spożywczej.
Współpraca z innymi organizacjami:
PFPŻ ZP została członkiem Pracodawców RP i Federacji Przedsiębiorców Polskich,
co wzmocniło pozycję i reprezentację producentów żywności w Polsce. Wspólna
praca przyczynia się do skutecznego kształtowania wizerunku przedsiębiorców i
pracodawców w Polsce, a także do ochrony ich praw i wspierania rozwoju
gospodarczego kraju. PFPŻ ZP dołączyła także do organizacji UNESDA,
reprezentującej europejski przemysł napojów bezalkoholowych. To znaczący krok
naprzód, który ugruntował naszą dotychczasową współpracę oraz zwiększył
zdolność PFPŻ ZP do reprezentowania polskich producentów napojów na szczeblu
europejskim.
Komisja ds. zrównoważonego rozwoju:
W PFPŻ ZP powołana została nowa komisja, a jej inauguracji towarzyszyły
warsztaty nt. gospodarki obiegu zamkniętego poprowadzone przez INNOWO.
Dodatkowe warsztaty pt. „Prawo i Praktyka Zrównoważonej Produkcji Żywności”
poprowadzone zostały przez Izabelę Tańską z IGI Food Law.
Program i Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia
"Trzymaj Formę!": W tegorocznej edycji programu realizowanego
we współpracy z GIS zarejestrowało się aż 6053 szkół, co stanowi wzrost w
porównaniu do ubiegłego roku. Program objął około 580 tysięcy uczniów, promując
zdrowy styl życia i aktywność fizyczną. W XII edycji ogólnopolskiego konkursu
do udziału zostało zgłoszonych 1095 szkół oraz 8535 uczniów. Jego finał
zorganizowaliśmy w połowie czerwca na stadionie Legii w Warszawie.
Posiedzenia Rady Naukowej:
W 2024 roku odbyły się trzy posiedzenia Rady Naukowej przy PFPŻ ZP, które
przyczyniły się do zacieśnienia współpracy między światem nauki a przemysłem
spożywczym. Dziękujemy raz jeszcze zakładom produkcyjnym za zorganizowanie
spotkań i umożliwienie wymiany doświadczeń: Agros Nova Grupy Maspex w Łowiczu,
Mondelēz International w Bielanach Wrocławskich oraz Coca-Cola HBC Polska w
Radzyminie.
Kwartalnik Food-Lex: Przez cały rok
pracowaliśmy nad dostarczaniem naszym firmom członkowskim i czytelnikom
Food-Lex najbardziej aktualnych i rzetelnych informacji z obszaru prawa
żywnościowego, środowiskowego i ogólnogospodarczego. Zorganizowaliśmy wiele
konferencji, w tym Akademię „Food-Lex”, w celu pogłębiania wiedzy, wymiany
doświadczeń oraz wspierania rozwoju branży spożywczej.
Integracja ekspertów i przyjaciół PFPŻ ZP:
Pod koniec czerwca w ogrodach Pałacu Rektorskiego SGGW zorganizowaliśmy Garden
Party PFPŻ ZP. To niecodzienne spotkanie miało na celu podsumowanie 20 lat
współpracy szerokiego kręgu interesariuszy związanych z gospodarką żywnościową,
w tym przedstawicielami świata nauki, administracji państwowej i
przedsiębiorców. W trakcie oficjalnego otwarcia prezes PFPŻ ZP M. Skonieczna i
wiceprezes A. Gantner, dziękując za owocną współpracę, wręczyli wyróżnienia za
działania na rzecz rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej na unijnym i
krajowym rynku. W grudniu, przy okazji Walnego Zebrania Członków Federacji,
zorganizowaliśmy przyjęcie „Mikołajkowe” PFPŻ ZP, stanowiące doskonałą okazję
do spotkania się osobiście w gronie osób zaangażowanych w funkcjonowanie
Federacji oraz całego sektora przetwórstwa żywności.
Codzienna praca: Pracowaliśmy nad poprawą warunków rozwoju sektora żywnościowego, współpracując z instytucjami rządowymi, organizacjami branżowymi oraz przedsiębiorstwami. Dbamy o to, aby sektor żywnościowy mógł nadal się rozwijać, dostarczając wysokiej jakości produkty i wspierając polską gospodarkę.
Dziękujemy wszystkim członkom i partnerom za zaangażowanie i wsparcie w 2024 r. oraz zapraszamy do współpracy w nowym roku!
pełna lista aktualności
|