W święta 48% Polaków sięga po słodkości częściej niż na co dzień – czas na świadome smakowanie!Święta to czas radości, bliskości i wyjątkowych smaków. To także doskonała okazja do ćwiczenia uważności, asertywności i skupienia się na własnych potrzebach. Jak to zrobić? Mondelez proponuje 7 kroków, które ułatwią świadome smakowanie.Mondelez
zachęca do świadomego smakowania także w święta
Ponad 40%
Polaków odczuwa
wyrzuty sumienia po świątecznych ucztach, a blisko 50% deklaruje, że je więcej
w tym czasie niż na co dzień — wynika z
badania Omnibus zrealizowanego na zlecenie Mondelez w Polsce. Zdrowe nawyki są ważne dla Polaków, ale często trudno jest im, w okresie świątecznym,
je utrzymać. 33% respondentów nie zwraca uwagi na to, ile je podczas świąt.
Mondelez w
ramach długoterminowej kampanii edukacyjnej „Smakuj Świadomie” zachęca
konsumentów do
uważnego delektowania się każdym kęsem i zwracania uwagi na wielkość porcji. Dzięki
wsparciu wewnętrznych specjalistów i zewnętrznej ekspertki, dietetyczki Martyny
Smolińskiej, firma promuje podejście łączące zdrowe nawyki z troską o dobrostan
psychiczny i pozytywne relacje z jedzeniem. Jak wprowadzić, albo raczej
utrzymać zasady świadomego odżywiania, bez restrykcji i wyrzutów sumienia, również podczas świąt? Podpowiadamy!
1.
W ramach zbilansowanej diety jedz to co
lubisz
Święta to
czas, kiedy jedzenie nabiera wyjątkowego znaczenia i smaku, a rodzinne stoły
uginają się od pysznych potraw. I bardzo dobrze! Bo w zbilansowanym odżywianiu
nie chodzi o surowe zakazy, ale o znalezienie złotego środka, który pozwoli cieszyć się ulubionymi świątecznymi
specjałami w sposób świadomy i zrównoważony. Znaczna część respondentów, bo aż 44%
deklaruje, że stara się o to dbać, a 23% je więcej w trakcie świąt, by zrobić
komuś przyjemność.
Warto
pamiętać, że przy zdrowym podejściu do odżywiania, nie trzeba rezygnować z
tradycyjnych przekąsek czy słodkości. Podstawą jest asertywność. Z pomocą
przychodzi tu zasada 80/20, która jest nie tylko prosta do wdrożenia, ale również bardzo skuteczna w utrzymaniu zdrowego balansu. Na
czym ona polega? 80% Twojej diety powinny stanowić produkty bogate w składniki
odżywcze, takie jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a także źródła
białka i tłuszczów nienasyconych. Pozostałe 20% to przestrzeń na drobne
przyjemności, takie jak kawałek sernika, kilka pierniczków, czy porcja ulubionego makowca. Dzięki temu możesz
cieszyć się świątecznymi smakołykami, jednocześnie dbając o równowagę w swojej
diecie. 46% respondentów badania deklaruje całkowite odpuszczenie diety
podczas świąt kierując się zasadą, że w tym okresie kalorie się nie liczą.
2. Zbuduj zdrowe relacje z
jedzeniem
Zakazy i
restrykcje często prowadzą do efektu „pal licho” – dobrze znanego mechanizmu, w którym złamanie jednej zasady, np. podczas świąt, może
wywołać lawinę nadmiernego jedzenia, a w konsekwencji poczucia winy. To błędne
koło sprawia, że tracimy przyjemność z posiłków i kontrolę nad ilością
jedzenia.
– Nie dzielimy produktów na dobre i złe – mówi Martyna Smolińska,
dietetyczka i ekspertka w dziedzinie zdrowego stylu życia. – Wszystko
zależy od umiaru, okoliczności i naszych potrzeb. Święta to czas wyjątkowy, a
zdrowe relacje z jedzeniem oznaczają umiejętność czerpania przyjemności z
każdego kęsa, bez zbędnego stresu czy poczucia winy. To klucz, by w pełni
cieszyć się tym, co znajduje się na naszym stole – dodaje.
Takie
podejście pomaga w budowaniu zdrowszych relacji z jedzeniem, ale także sprawia,
że chwile spędzone przy stole stają się źródłem prawdziwej radości i wspomnień, zamiast stresu i
wyrzutów sumienia,
które po
świątecznym ucztowaniu odczuwa 35% badanych Polaków.
3.
Jedz
uważnie
Zastanów się, dlaczego sięgasz
po jedzenie. Czy to głód
fizyczny, chęć spróbowania czegoś nowego, czy może po prostu jedzenie na
wyciągnięcie ręki sprawia, że sięgasz po nie automatycznie, bez zastanowienia?
A może świąteczna atmosfera zachęca do częstszego sięgania po smakołyki albo
próbujesz w ten sposób nagrodzić się za trudny dzień czy poprawić sobie
nastrój? Uważność
w jedzeniu pomaga lepiej rozpoznać nasze potrzeby, co zwiększa szansę na
uniknięcie przejadania się i zapobiega wykorzystywaniu jedzenia jako sposobu
radzenia sobie z emocjami
Świąteczny czas, choć pełen radości, bywa
przepełniony pośpiechem i chaosem. Łatwo wtedy wpaść w pułapkę jedzenia na
autopilocie – szybko, bez zastanowienia, przy okazji innych czynności. Nawet
przy świątecznym stole zdarzają się sytuacje, kiedy zamiast rozmów z
bliskimi, oglądamy kolejny świąteczny film, niemal nie zauważając, co znajduje
się na talerzu. Często prowadzi to do przejedzenia, które w okresie świątecznym
odczuwa ponad 45% respondentów.
— W ramach kampanii „Smakuj Świadomie” Mondelez
przypomina o wartości uważnego jedzenia. To prosta, ale niezwykle skuteczna
praktyka, która polega na pełnym skupieniu się podczas spożywania posiłku, od
rozpoznania swoich potrzeb, po zauważenie smaku, zapachu i tekstury danej
potrawy — mówi Katarzyna Jung, członkini zespołu zarządzającego ds. korporacyjnych
i relacji zewnętrznych, Mondelez Polska i kraje bałtyckie. —
Dzięki temu nie tylko zmniejszamy ryzyko przejadania się, ale także czerpiemy
większą radość z jedzenia i budujemy bardziej pozytywne relacje z jedzeniem. W
święta, gdy wokół nas królują tradycyjne smaki i wyjątkowe
dania, uważność pozwoli w pełni docenić ten magiczny czas — dodaje.
Spróbuj
poświęcić chwilę, by naprawdę poczuć smak, zapach i teksturę każdej potrawy.
Delektuj się każdym kęsem, zwracając uwagę na to, co najbardziej Ci smakuje i jakie odczucia pojawiają się w Twoim
ciele podczas jedzenia.
4.
Zwracaj
uwagę na porcje
Kuszące
świąteczne stoły pełne są różnorodnych, apetycznych potraw, które aż proszą się o spróbowanie. Jednym z najczęściej pojawiających się
wyzwań, utrudniających kontrolowanie spożywanych porcji podczas świąt jest
różnorodność potraw (tylko 43% respondentów zwraca uwagę na wielkość porcji) oraz
ich wyjątkowość. Obecne na stole dania jemy najczęściej tylko w święta (48%
wskazań w badaniu Omnnibus). Jednak nadmiar może szybko zamienić radość jedzenia w uczucie ciężkości i dyskomfortu. Aby
tego uniknąć, warto podejść do świątecznego biesiadowania z większą świadomością. Nakładanie
mniejszych porcji i skupienie na powolnym jedzeniu oraz uczuciu sytości to
prosty sposób, by cieszyć się smakiem ulubionych dań, zachowując umiar.
Zaplanowanie
rozsądnej ilości potraw może okazać się pomocne, aby nie dojadać przez kolejny
tydzień. Jeśli zostanie zbyt dużo jedzenia, możesz je zamrozić w specjalnych
workach przeznaczonych do tego celu. Możesz także przekazać jedzenie do
jadłodzielni lub lodówek społecznych.
Pamiętaj, że
świąteczne jedzenie to nie okazja, by najadać się na zapas, ale moment na celebrację –
smakuj, delektuj się, a
przy tym dbaj o swoje dobre samopoczucie. Bądź obecny, kiedy jesz. Przeżuwaj
dokładnie każdy kęs. Sygnał o sytości dociera do mózgu po 20 minutach od
rozpoczęcia posiłku, dlatego często nieświadomie przejadamy się.
5.
Znajdź równowagę między jedzeniem, a aktywnością fizyczną
Święta to nie
tylko jedzenie i biesiadowanie przy stole, ale również doskonała okazja, by spędzić czas z bliskimi
aktywnie. Wspólny spacer, zabawa z dziećmi na świeżym powietrzu, czy
nawet domowe gry ruchowe, to świetne sposoby na zachowanie równowagi między energią spożywaną, a wydatkowaną. Taka
aktywność nie tylko pomaga uniknąć uczucia przejedzenia, ale również staje się źródłem radości i budowania wyjątkowych wspomnień. 48% respondentów
twierdzi, że dba o ruch w wolnym czasie, a tylko 13% twierdzi, że
aktywność fizyczną zwiększa dopiero po świętach, aby spalić nadmiar
spożytych kalorii.
Zwracaj uwagę
na aktywność fizyczną, która wspiera zdrowe nawyki żywieniowe pozytywnie wpływając
nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także psychiczne, redukując stres i
wzmacniając poczucie bliskości z innymi.
6.
Zwracaj uwagę na emocje związane z
jedzeniem
W świątecznym
okresie jedzenie może stać się czymś więcej niż tylko smaczną tradycją – bywa
sposobem na rozładowanie stresu, poprawę nastroju, czy formą nagrody za
intensywne przygotowania. Warto jednak na chwilę się zatrzymać i zastanowić,
czy sięgamy po kolejny kawałek ciasta, bo rzeczywiście mamy na niego ochotę,
czy może dlatego, że próbujemy złagodzić napięcie lub odreagować emocje. Z
badań wynika, że około 50% Polaków je więcej słodkich przekąsek w tym okresie.
Święta to
idealny moment, by skupić się na tym, co naprawdę przynosi radość i odprężenie.
Świadome podejście do jedzenia, połączone z poszukiwaniem alternatywnych form
relaksu, pomaga nie tylko uniknąć przejadania się, ale także pełniej cieszyć się atmosferą tego wyjątkowego czasu. Drobna
przekąska spożywana dla przyjemności smakuje jeszcze lepiej, kiedy po niej czekają
nas wspólne, pełne radości aktywności, które tworzą niezapomniane wspomnienia.
7.
Celebruj relacje – jedzenie jest ich
częścią
Święta to przede
wszystkim czas dla rodziny i bliskich, kiedy stół staje się centrum nie tylko
kulinarnej uczty, ale także przestrzenią do dzielenia się historiami, wspomnieniami
i chwilami radości. To wyjątkowy moment, by zatrzymać się w codziennym
pośpiechu i w pełni docenić obecność tych, którzy są dla nas ważni. Wspólne chwile przy stole mają moc wzmacniania więzi i
budowania wspólnoty, której często brakuje w zabieganej codzienności.
Pamiętajmy, że relacje,
które budujemy
przy stole, są ważniejsze niż to, co na nim leży!
O
Mondelez Polska
Mondelez
Polska jest wiodącą firmą branży spożywczej w Polsce, obecną na naszym rynku
od 32 lat. Zatrudnia około 5100 pracowników i jest liderem na
rynku ciastek markowych, tabliczek czekoladowych i rogalików w Polsce[2].
Bogata oferta firmy obejmuje marki takie jak: czekolady Milka, Toblerone i
Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka Milka, OREO, belVita,
Lubisie, Delicje, San, Łakotki, rogaliki i przekąski 7 Days oraz cukierki
Halls. Mondelez posiada w Polsce siedem zakładów produkcyjnych w:
Jarosławiu, Cieszynie, Płońsku, Jankowicach, Bielanach Wrocławskich,
Skarbimierzu i Tomaszowie Mazowieckim. Jest częścią rodziny firm Mondelēz
International, Inc. Pod nazwą Mondelez funkcjonuje w Polsce od 2013 r.
O Mondelēz International
Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) jest
globalnym liderem w kategorii czekolady, ciastek i wypiekanych przekąsek. Firma
z przychodami w wysokości około 36 miliardów USD w 2023 r.,
zachęca ludzi w 150 krajach na całym świecie do spożywania przekąsek w sposób odpowiedzialny. Jako właściciel
kultowych marek, takich jak ciastka Oreo, belVita, LU i Delicje, czekolady
Cadbury Dairy Milk, Milka i Toblerone oraz wafelki Prince Polo i wypiekane
przekąski 7 Days, odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu rynku przekąsek na
świecie. Mondelēz International jest członkiem
Standard and Poor's 500, Nasdaq 100 i Dow Jones Sustainability Index. Więcej informacji jest dostępnych na stronie www.mondelezinternational.com oraz profilu
firmy na Twitterze www.twitter.com/MDLZ.
O badaniu Omnibus
Badanie
Omnibus, zrealizowane przez SW Research na zlecenie firmy Mondelez Polska, w
ramach długoterminowej kampanii „Smakuj Świadomie” firmy, zostało
przeprowadzone w listopadzie 2024 r. na reprezentatywnej próbie 1000 osób. Jego
celem było sprawdzenie czy Polacy stosują zasadę świadomego smakowania podczas
świątecznego okresu. Wyniki badania dostarczyły cennych informacji na temat
nawyków żywieniowych i podejścia do jedzenia w tym wyjątkowym czasie. Na ich
podstawie firma opracowała 7 kroków uważnego smakowania w święta.
[2]. Źródło: Nielsen, Total Polska, kategoria ciastka (z włączeniem
ciastek miękkich) + rogaliki oraz tabliczki czekoladowe, udziały wartościowe (z
wyłączeniem marek własnych), MAT listopad 2023 r.