Nowy numer kwartalnika "Food-Lex" już dostępny!Z radością informujemy, że najnowsze wydanie naszego kwartalnika jest już dostępne. W tym numerze znajdziecie Państwo wiele interesujących artykułów i analiz dotyczących sektora spożywczego.Oto niektóre z tematów, które poruszamy: 20 lat w UE przez pryzmat handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi - Wypowiedź Czesława Siekierskiego, ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Ochrona oznaczeń geograficznych w handlu z państwami trzecimi - Paulina Woźniak-Klimek, Kancelaria Schoenherr Halwa Okon Chyb sp.k. Utrata masy netto produktu a deklaracje na etykiecie - Paulina Szczypkowska, KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy. Prezydencja 2025. Wyzwania i szanse dla Polski na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Joanna Maryniak-Szpilarska, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Metale i stopy stosowane w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przegląd materiałów i wymagania prawne - Marzena Pawlicka-Cegiełko, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie. Zwolnienie podatkowe w ramach Polskiej Strefy Inwestycji dostępne również dla branży spożywczej - dr Katarzyna Welzant, Dominika Wróblewska, Rafał Zaborowski, PwC. Rozwiązywanie sporów w branży spożywczej. Kiedy skorzystać z arbitrażu międzynarodowego? - Dominika Durchowska, Magdalena Papiernik-König, Kancelaria Eversheds Sutherland. Audyt energetyczny przedsiębiorstwa. Obowiązek dużych przedsiębiorców - Zespół specjalistów IEN S.A. Ślad węglowy organizacji i ślad środowiskowy produktu w kontekście wymagań regulacyjnych. Wyzwania branży spożywczej - Marlena Osińska-Przybysz, Mateusz Krawczuk, SGS Polska. Nowości legislacyjne Okresy przejściowe Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS (1 września - 25 listopada 2024 r.) Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich (1 września - 20 listopada 2024 r.) Prace legislacyjne
Zapraszamy do lektury i dzielenia się swoimi opiniami!
pełna lista aktualności
|