Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
48. sesja Komitetu do spraw Znakowania Żywności
Zakończyła się 48. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Znakowania Żywności.

Przedmiotem obrad sesji było wiele ważnych nowych zagadnień związanych z przekazywaniem konsumentom informacji o oferowanej żywności.


Najważniejsze ustalenia komitetu to:

  • przyjęcie rewizji "Ogólnych zasad znakowania żywności paczkowanej" w celu włączenia wymagań znakowania alergenów,
  • zakończenie pierwszego cyklu opracowania "Wytycznych dla ostrzegawczego znakowania alergenów",
  • opracowanie "Wytycznych dla wymagań dotyczących przekazywania konsumentom informacji o żywności paczkowanej sprzedawanej przez internet",
  • zakończenie prac w zakresie "Wytycznych dla stosowania nowych technologii w celu przekazywania informacji o żywności",
  • rozpoczęcie nowych prac nad znakowaniem żywności w sytuacjach kryzysowych.

Opracowanie nowoczesnego podejścia do znakowania alergenów jest niezwykle ważną inicjatywą KKŻ w odpowiedzi na potrzebę bardziej precyzyjnych wytycznych w tym zakresie. Potrzeba ta związana jest z coraz większą świadomością zagrożenia ze strony alergenów, wzrostem innowacyjności żywności i bardziej złożonych procesów produkcji, a także rozwojem metod badawczych. 


Planuje się między innymi, że ostrzegawcze znakowanie alergenów będzie oparte o ocenę ryzyka i dawki referencyjne. Dopiero jeżeli nie da się uniknąć przekroczenia określonego progu, a nie jak obecnie uznaniowo, będzie stosowane ostrzeżenie „może zawierać.” 


Dokumenty w zakresie znakowania stanowić będą uzupełnienie do przyjętego niedawno Kodeksu praktyki zarządzania alergenami na potrzeby przedsiębiorców. 


Polską wersję językową tego kodeksu praktyki można zaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.


Podobnie zakończone prace nad przekazywaniem informacji konsumentom w sprzedaży internetowej oraz poprzez nowe technologie, takie jak kody QR, stanowią dowód, że Komisja Kodeksu Żywnościowego jest liderem na skalę światową w zakresie najnowocześniejszych norm jakości i bezpieczeństwa żywności.


Komitet nie osiągnął porozumienia w sprawie rozpoczęcia prac nad znakowaniem związanym ze zrównoważonym rozwojem, definicją „cukrów dodanych”, definicją małego opakowania ani oświadczeniem „wysoka zawartość”.


Podczas sesji nie zanotowano postępu w pracach nad znakowaniem multipaków i opakowań zbiorczych. Ewentualne rozpoczęcie prac nad znakowaniem kwasów tłuszczowych trans zawieszono do czasu kolejnej sesji Komitetu do spraw Tłuszczów i Olejów.


Ostateczne formalne zatwierdzenie przyjętych przez komitet dokumentów oraz potwierdzenie rozpoczęcia nowych prac odbędzie się podczas sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego, pod koniec listopada 2024 roku.


Źródło: GIJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij