Polacy uwielbiają tradycyjne Rogale Świętomarcińskie. Oryginalny przepis tylko z margarynąRogale Świętomarcińskie od lat produkowane są specjalnie z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogal Świętomarciński to produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską w 2008 r. w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.Certyfikowany rogal to taki, który przygotowywany jest na margarynie, a nie na maśle. A zatem produkt z masłem
nie może być nazywany Rogalem Świętomarcińskim, nie może używać
takiego określenia i nie może posługiwać się europejskim symbolem „Chronione
Oznaczenie Geograficzne”.
W skład ciasta oryginalnego Rogala
Świętomarcińskiego wchodzą: mąka pszenna, margaryna, mleko, jaja, cukier,
drożdże, sól i aromat cytrynowy, a skład nadzienia to: biały mak, cukier, okruchy,
masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie/kandyzowane, aromat
migdałowy.
Przy
okazji pieczenia rogali na Dzień Świętego Marcina warto wspomnieć, że:
- „Kasia” jest marką nr 1 do pieczenia w Polsce (źródło
za NielsenIQ RMS, kategoria: yellow fats segment: Pieczenie, Sprzedaż
w sztukach, w okresie 34 t. 2023 – 33 t. 2024, dla całego rynku
detalicznego w Polsce (Copyright ©️ 2024, NielsenIQ)
- „Kasia” produkowana jest w fabryce firmy Flora Food
Group w Katowicach
- Marka „Kasia” jest znana w Polsce od ponad 30 lat.
pełna lista aktualności
|