Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
GUS : Koniunktura w handlu i usługach w marcu 2010 r. lepsza niż w lutym
Klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym w marcu GUS ocenia pozytywnie, lepiej niż w lutym i w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Wpływają na to bardziej korzystne od formułowanych przed miesiącem przewidywania w zakresie portfela zamówień i produkcji oraz znacznie mniej pesymistyczne niż w lutym odpowiednie oceny bieżące - podaje GUS w najnowszym komunikacie.

Koniunktura w handlu detalicznym jest wg GUS oceniana w marcu pozytywnie, lepiej niż w lutym i w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Przedsiębiorcy oceniają bieżącą sprzedaż nieco mniej negatywnie niż w lutym, natomiast jej prognozy są optymistyczne. Utrzymują się trudności w regulowaniu bieżących zobowiązań finansowych. Prognozy w tym zakresie są mniej pesymistyczne niż przed miesiącem- czytamy w komunikacie.


W przedsiębiorstwach usługowych ze wszystkich badanych grup, za wyjątkiem jednostek z sekcji informacja i komunikacja, są lepsze od sygnalizowanych przed miesiącem. Najlepiej koniunkturę oceniają firmy z sekcji działalność finansowa i ubezpieczeniowa – w porównaniu z marcem zeszłego roku oceny te są znacznie bardziej korzystne. Ogólny klimat koniunktury oceniany jest negatywnie w jednostkach z sekcji transport i gospodarka magazynowa, edukacja oraz działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi, jednak we wszystkich tych sekcjach oceny są mniej pesymistyczne od zgłaszanych w marcu ubiegłego  roku- podaje GUS.

(źródło: Główny Urząd Statystyczny)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij