Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szansa na systemowe wsparcie i działania w kluczowych dla rozwoju gospodarki żywnościowej obszarach
W dniu 9 lipca 2021 r. odbyło się spotkanie przedstawicieli branży z wicepremierem Jarosławem Gowinem i ministrem rolnictwa Grzegorzem Pudą dotyczące kontraktu branżowego dla przemysłu żywnościowego.

Kontrakt branżowy rozumiany jest jako wzajemne porozumienie (niezawierające sankcji za niewypełnienie zobowiązań) określające średnioterminowe zobowiązania ministra właściwego/ministrów właściwych/Rządu i branży, wypracowane w drodze negocjacji.


Powstanie Kontraktu Branżowego jako umowy pomiędzy Rządem RP a przedstawicielami danego kluczowego sektora polskiej gospodarki, będzie realnym wzmocnieniem dla współpracy i rozwoju obu stron. Przykładowymi działaniami po stronie publicznej mogą być zmiany w zakresie regulacji prawno-admistracyjnych, wsparcie projektów badawczych, rozwojowych, technologicznych, kreowanie przyjaznego otoczenia biznesu, rozwój przyszłych kadr przedsiębiorstw.


Z drugiej strony, branża może zobowiązać się do określonych inwestycji, działalności B+R, ograniczenia emisji, udziale w edukacji zawodowej, transferu wiedzy pomiędzy przedsiębiorstwami i innych działań generujących pozytywne efekty zewnętrzne dla całej gospodarki.


Dalsze prace nad kontraktem będą prowadzone w ramach zespołu roboczego złożonego z przedstawicieli ministerstw i wybranych organizacji, w tym PFPŻ ZP.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij