Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Warunki przechowywania i trwałość żywności po otwarciu opakowania – opinia EFSA (cz. 2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował kolejną opinię naukową dotyczącą znakowania żywności.

Opracowany dokument dotyczy warunków przechowywania i okresu przydatności do spożycia po otwarciu opakowania, a także dobrych praktyk bezpiecznego rozmrażania żywności.

Opinia pt: „Guidance on date marking and related food information: part 2 (food information)” dostępna jest (w języku angielskim) na stronie internetowej EFSA.

Pierwsza opinia EFSA opublikowana w grudniu 2020 r. zawiera m.in. analizę czynników mających wpływ na okres przydatności do spożycia oraz szereg informacji pomocnych przy jego wyznaczaniu (np. schemat decyzyjny ułatwiający wybór między „terminem przydatności do spożycia” a „datą minimalnej trwałości”).



Źródło: IJHARS, GIS

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij