Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polsko-brytyjskie rozmowy na temat jakości i bezpieczeństwa żywności
Minister Grzegorz Puda rozmawiał 21 kwietnia br. z sekretarzem stanu ds. środowiska, żywności i obszarów wiejskich Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Georgem Eusticem (brytyjski odpowiednik Ministra) na temat jakości produkowanej w Polsce żywności.

Minister Puda przekazał stronie brytyjskiej informację na temat wdrażanych przez Polskę działań zmierzających do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Spotkanie odbyło się w formie zdalnej.


Minister Grzegorz Puda poinformował o objęciu bezpośredniego nadzoru nad wyjaśnieniem kwestii salmonellozy w polskim mięsie drobiowym.


– Mimo trudnej sytuacji pandemicznej Polska podejmie wszelkie działania, aby zminimalizować i wyeliminować obawy Wielkiej Brytanii co do jakości i bezpieczeństwa polskiego drobiu – zapewnił minister.


Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił, że Wielka Brytania – drugi największy partner handlowy Polski w handlu rolno-spożywczym – jest dla Polski szczególnie ważna. Poinformował, że obecnie cały łańcuch produkcji drobiowej w Polsce objęty jest nadzorem weterynaryjnym.


Minister George Eustice z zadowoleniem uznał, że działania Polski przyniosły efekty. – Zauważamy znaczącą potrawę sytuacji w zakresie zakażeń Salmonella w produktach drobiowych – powiedział minister Eustice. Poinformował także, że w związku z tym aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski. 


Minister Puda wyraził nadzieję na dalszy dynamiczny rozwój, mimo brexitu, wymiany handlowej między Polską a Wielką Brytanią.  Zadeklarował pełną gotowość do dialogu, bieżącego wyjaśniania wątpliwości i rozwiązywania problemów.


– Polska jest gotowa na współdziałanie z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genomu Salmonelli w produktach drobiowych – odpowiedział minister Grzegorz Puda na propozycję współpracy ze strony brytyjskiej w tym obszarze. 


Ministrowie podkreślili konstruktywną współpracę polskich i brytyjskich służb weterynaryjnych. Wyrazili wolę kontynuacji dialogu, częstszych kontaktów i zacieśnienia bardzo dobrej, wieloletniej współpracy polsko-brytyjskiej w obszarze rolnictwa.


Źródło: MRiRW



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij