Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Święta z Garden Gourmet
W tegoroczne święta przygotuj szybkie, proste i smaczne dania wegetariańskie. Sprawdź przepisy od Garden Gourmet! Są naprawdę niesamowite!

Nadchodzące święta z pewnością będą różnić się od poprzednich. Będą bardziej kameralne, być może mniej gwarne. To jednak nie powód, by nie zadbać odpowiednio o świąteczne potrawy. Oprócz tych tradycyjnych, dobrze wszystkim znanych, przygotuj nowość, która zaskoczy najbliższych i nie pozwoli, by na Twój stół wkradła się nuda. Niezależnie od tego czy podasz je w Wigilię, na obiad w drugi dzień Świąt czy też w sylwestrową noc, gwarantujemy, że wprowadzą wszystkich w doskonały świąteczny nastrój, a ty przygotujesz je szybko i bez trudu, czyli… tak jak lubisz najbardziej. Oto wypróbowane świąteczne przysmaki od Garden Gourmet – do podania jako danie główne lub przystawka.

 

Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym

Kolor i smak żurawiny natychmiast przywodzą na myśl obraz świąt, prawda? Owoc ten idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu wspaniale wprowadzi w świąteczny nastrój.

 

Ilość porcji: 1     Czas przygotowania: 35 min     Poziom: średniozaawansowany

 

Składniki:

·        2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet

·        świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy

·        125 ml czerwonego wina

·        200 ml bulionu grzybowego

·        2 łyżki stołowe miodu lub cukru

·        225 g świeżych żurawin

·        1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

·        oliwa z oliwek do smażenia

·        tymianek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.

2. Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.

3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.

4. Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.

5. Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.

6. Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem. Podawaj w świątecznej misce. 

 

Wytrawne klopsiki w sam raz na noworoczne party

Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

 

Ilość porcji: 4     Czas przygotowania: 20 min     Poziom: łatwy

 

Składniki:

·        1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone

·        125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi

·        1 pęczek szczypiorku

·        olej do smażenia

·        1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego

·        1 łyżka stołowa ostrej musztardy

·        2 łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C

2. Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso”
wokół sera na kształt kulki.

3.  Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.

4. Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.

5. Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.

 

Sałatka z filecikami

W okresie świątecznym nigdy za dużo pyszności na stole! Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà!

 

Ilość porcji: 4     Czas przygotowania: 10 min     Poziom: łatwy

 

Składniki:

·         2 opakowania Filecików Roślinnych Garden Gourmet

·        100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)

·        1 obrane mango

·        1 obrane awokado

·        150 g liści szpinaku

·        300 g świeżego ananasa

·        200 g ciecierzycy w puszce

·        30 ml soku z cytryny

·        3 łyżki stołowe oleju roślinnego

·        2 łyżki stołowe syropu z agawy

·        świeżo zmielona papryka

 

Sposób przygotowania:

1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre kawałki do dekoracji. 

3. Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze.

4. Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców.

 

Wesołych i pysznych świąt!


5. Filet Pieces Salad with Fruit and Chickpea (002)

 


O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij