Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Oleje mineralne (MOSH, MOAH) w laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
W ostatnich latach pojawiają się coraz liczniejsze doniesienia o wykrywaniu szkodliwych substancji w żywności, przenikających z opakowania do produktu spożywczego, w tym informacje o obecności olejów mineralnych. Według opinii EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) nasycone oleje mineralne (MOSH – ang. Mineral Oil Saturated Hydro-carbons) oraz aromatyczne oleje mineralne (MOAH – ang. Mineral Oil Aroma-tic Hydrocarbons) są istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności.

Na mocy Zalecenia Komisji (UE) 2017/84 z dnia 16 stycznia 2017 prowadzony jest w Unii Europejskiej monitoring olejów mineralnych w żywności oraz w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

 

Oleje mineralne (MOH – ang. Mineral Oil Hydrocarbons) to szeroka grupa węglowodorów, różniących się ilością atomów węgla w cząsteczce (od 10 do ok. 50 atomów węgla w cząsteczce), stopniem nasycenia, a także strukturą (węglowodory liniowe, rozgałęzione czy też cykliczne) i nie powinny uwzględniać węglowodorów, które są naturalnymi składnikami żywności.

 

Źródła zanieczyszczeń żywności olejami mineralnymi:

MOSH&MOAH_800

Laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. oferuje możliwość oznaczania olejów mineralnych w żywności i opakowaniach z zastosowaniem zalecanej techniki HPLC-GC-FID.

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij