Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe wyniki badań nt. wpływu kawy na zdrowie
Najnowsze badania pokazują, że picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy dowodzą, że picie do czterech filiżanek dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a także obniżyć ciśnienie krwi. Badania zostały przeprowadzone m.in. na grupie Polaków.

Naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii i włoskiego Uniwersytetu w Katanii połączyli siły i przeprowadzili badania w kierunku wpływu kawy na  zdrowie. Okazało się, że kawa może zapobiec tzw. zespołowi metabolicznemu, czyli szeregowi schorzeń, które przyczyniają się do wystąpienia miażdżycy, problemów z krążeniem krwi czy cukrzycą.


Z badań, w których Polacy stanowili jedną z grup badawczych, wywnioskowano, że picie od trzech do czterech filiżanek kawy dziennie, może o 25 proc. zmniejszyć zachorowanie na cukrzycę typu 2, w porównaniu do kogoś, kto wypija w ciągu 24 godzin mniej niż 2 filiżanki.


Więcej informacji:


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij