Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Aktualne doniesienia na temat właściwości prozdrowotnych kawy
Od kliku lat w piśmiennictwie światowym nie tylko zanikają tytuły „Czy kawa szkodzi?”, ale intensywnie przybywa publikacji, o takich nagłówkach, jak: „Kawa dla ochrony serca i długowieczności”, „Kawa to więcej, niż zwykły gorący napój”.

Dr n. o zdr. Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Niekwestionowana popularność kawy - napoju utożsamianego z chwilą przerwy i inspiracją do spotkań powoduje duże zainteresowanie jej wpływem na zdrowie. W dotychczasowej historii regularne picie kawy uznawano raczej za nawyk niezdrowy, a co najmniej ryzykowny. Świadczyło o tym chociażby zaliczanie jej to używek, czyli produktów nie kojarzących się z wartościami odżywczymi.  

Intensywny rozwój badań epidemiologicznych, obejmujących duże grupy osób nieoczekiwanie dostarczył przeciwstawnych danych, wywołując tym samym nowe zainteresowanie zagadnieniem. Od kliku lat w piśmiennictwie światowym nie tylko zanikają tytuły „Czy kawa szkodzi?”, ale intensywnie przybywa publikacji, o takich nagłówkach, jak: „Kawa dla ochrony serca i długowieczności”, „Kawa to więcej, niż zwykły gorący napój”.


Dalsza część artykułu dostępna jest na stronie: Kawaizdrowie.pl


aroma-art-beverage-1251175



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij