Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Reacja z konferencji i warsztatów IŻŻ dot. reformulacji
15 listopada 2018 r. miały miejsce konferencja i warsztaty dla branży FMCG, które zostały zorganizowane przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia.

Warsztaty zostały zorganizowane w ramach zadania „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”. Uczestnikami warsztatów byli przedstawiciele producentów i dystrybutorów żywności oraz HoReCa.


Niewątpliwie istotnym jest dostrzeżenie i podkreślenie rangi działań przemysłu spożywczego w zakresie reformulacji.


Wśród wystąpień ekspertów IŻŻ głos zabrał m.in. mgr Kłys, który bierze udział w pracach Grupy Roboczej Wysokiego Szczebla Komisji Europejskiej i przedstawił wytyczne do celów reformulacji (w oparciu o wytyczne Komisji Europejskiej – w tym m.in. added sugars annex). W wystąpieniu podkreślona została rola współpracy z przemysłem. Omówione zostało podpisanie Porozumienia reformulacyjnego, a także podkreślone zostało, że przemysł spożywczy w Polsce od wielu lat podejmuje działania związane z reformulacji produktów spożywczych. „Działania przemysłu doprowadziły do zwiększenia różnorodności produktów i ich innowacyjności”. Podkreślone zostały również działania zmierzające do zróżnicowania wielkości porcji. 


W trakcie konferencji omówione zostały zasady żywienia dzieci w wieku szkolnym w oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowaną w 2016 r. W trakcie wystąpienia poinformowano również o dobiegających końca pracach nad nowelizacją Piramidy. Nowa Piramida dotycząca żywienia dzieci i młodzieży zostanie zaprezentowana w trakcie IV Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbędzie się w dniach 25-26 stycznia 2019 r. i poświęcony będzie problematyce nadwagi i otyłości wśród dzieci w Polsce.

 

Następnie przedstawione zostały skutki zdrowotne nadmiernego spożycia cukru, soli oraz tłuszczu (w tym również izomerów trans kwasów tłuszczowych). Przy tej okazji zaprezentowana została elektroniczna baza zawartości izomerów trans dostępna pod adresem: www.izomery.izz.waw.pl, w której można sprawdzić, jaka jest zawartość TFA w różnych asortymentach produktów żywnościowych. 


W kolejnym wystąpieniu przedstawiono rezultaty realizowanego przez IŻŻ Programu Polsko-Szwajcarskiej Współpracy oraz zaprezentowano wyniki zrealizowanego w ramach Programu badania, w ramach którego określono najczęściej popełniane przez dzieci i młodzież w Polsce błędy żywieniowe. W szczególności podkreślano brak wystarczającej aktywności fizycznej. Z czynników żywieniowych wskazywano m.in. na zbyt małe spożycie warzyw i owoców.


W dalszej części konferencji przedstawione zostały wymagania prawne dotyczące żywienia w placówkach szkolnych i omówione zostały przepisy „rozporządzenia sklepikowego”. Na zakończenie nastąpiła część warsztatowa, w trakcie której eksperci IŻŻ mówili o zakresie informacji zamieszczanych na opakowaniach produktów żywnościowych oraz ich rozumieniu przez konsumentów. Na zakończenie warsztatów miało miejsce wystąpienie Pani Marty Pawłowskiej – pełnomocnika dyrektora IŻŻ ds. komunikacji, w którym podkreślała ona rolę przemysłu w zakresie współodpowiedzialności za zdrowie konsumentów.



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij