Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych w świetle wymagań prawnych i wytycznych”
Zorganizowana w dniu 1 marca 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.

Konferencję, która zgromadziła ponad 100 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.

 

Pierwszą prezentację pt. „Odpowiedzialność za wady jakościowe w procesie produkcji żywności” wygłosił mecenas Marcin Tomasik reprezentujący Kancelarię Tomasik Jaworski Sp.p. W swoim wystąpieniu prelegent omówił różne rodzaje odpowiedzialności ciążących na przedsiębiorcach sektora spożywczego, w tym odpowiedzialność cywilną za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, odpowiedzialność administracyjną z tytułu naruszenia przepisów o bezpieczeństwie żywności, a także odpowiedzialność karną. Ponadto, w trakcie prezentacji został dokonany przegląd aktualnego orzecznictwa sądowego. Uczestnicy Konferencji zapoznali się również z kwestiami zarządzania ryzykiem prawnym i proaktywnym ograniczeniem potencjalnej odpowiedzialności.


Kolejną prezentację pt. „Jak system Infor Food & Beverage ułatwia spełnienie wymogów certyfikacji bezpieczeństwa żywności i pomaga chronić markę produktu?” omówił Piotr Michalak, przedstawiciel iPCC Sp. zo.o. W pierwszej części wystąpienia prelegent odniósł się do znaczenia kwestii certyfikacji bezpieczeństwa żywności oraz przywołał różne normy i certyfikaty standardów bezpieczeństwa żywności, w tym normę BRC. Następnie uczestnicy konferencji zapoznali się z typowymi rozwiązaniami Infor M3 wspomagającymi certyfikację.


Joanna Gajda-Wyrębek, ekspert z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przedstawiła prezentację pt. „Stosowanie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów w produkcji żywności”. W trakcie wystąpienia zostały omówione aktualne prace legislacyjne oraz przewodniki Komisji Europejskiej w zakresie substancji dodatkowych. Ponadto, uczestnikom spotkania zostały przekazane praktyczne wskazówki odnośnie zasady przenoszenia substancji dodatkowych, a także informacje dotyczące statusu prawnego enzymów stosowanych w produkcji żywności.

Kolejne dwie prezentacje pt. „HACCP w świetle aktualnych wymagań prawnych i wytycznych” oraz „Obniżanie zawartości akryloamidu w żywności w świetle nowych przepisów” omówiła Dorota Kozłowska reprezentująca Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców. W pierwszym wystąpieniu prelegentka przedstawiła podstawy prawne systemu HACCP, a także aktualne wytyczne Komisji Europejskiej w tym zakresie. Uczestnicy konferencji zapoznali się również z pracami Komisji Kodeksu Żywnościowego nad rewizją wytycznych „Ogólne Zasady Higieny Żywności”. W drugiej prezentacji zostały natomiast omówione uregulowania prawne dotyczące akryloamidu na poziomie Unii Europejskiej oraz nowe wymagania względem przedsiębiorców.

Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

Dentons

J.S. Hamilton Poland S.A.


 

Partner Konferencji:

iPCC Sp. zo.o.

 

Patroni Konferencji PFPŻ ZP:

QAFP

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

Związek Polskie Mięso

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Nowy Przegląd Mleczarski

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Spożywczy

 

 

Galeria zdjęć:

Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p.
Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p.
Piotr Michalak, iPCC Sp. zo.o
Piotr Michalak, iPCC Sp. zo.o
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”
Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP
Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
 
 
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij