Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Naukowcy Nestlé odkryli, jak zmniejszyć zawartość cukru w czekoladzie, zachowując jej słodki smak
Używając wyłącznie naturalnych składników, naukowcy Nestlé znaleźli sposób na zmniejszenie zawartości cukru w czekoladzie, przy jednoczesnym zachowaniu jej wyśmienitego słodkiego smaku.

Już wkrótce czekolada będzie smakowała równie słodko, choć w jej składzie będzie mniej cukru. Wszystko to dzięki przełomowym badaniom, które przeprowadzili naukowcy Nestlé. Badacze, przy użyciu wyłącznie naturalnych składników, odkryli sposób, aby mimo redukcji cukru w czekoladzie, jej smak pozostał równie słodki. Wszystko to dzięki nowym szybciej rozpuszczającym się cukrom, które pozwolą Nestlé na zmniejszenie całkowitej zawartości cukru w swoich produktach.

 

  – To naprawdę przełomowe badania inspirowane naturą, które przyczynią się do zmniejszenia całkowitej zawartości cukru o 40% w naszych wyrobach cukierniczych – powiedział Stefan Catsicas, Chief Technology Officer Nestlé.

 

Nestlé planuje opatentować wyniki swoich badań i rozpocząć produkcję słodyczy z wykorzystaniem nowej technologii od 2018 roku.

 

Zgodnie z motto firmy „Jedz smacznie, żyj zdrowo”, Nestlé jako światowy producent żywności chce dostarczać konsumentom produkty spożywcze najwyższej jakości o odpowiednim profilu żywieniowym, stanowiące integralną część prawidłowo zbilansowanej diety. W tym celu firma stale rozwija portfolio produktowe oraz nieustannie udoskonala profil żywieniowy każdego ze swoich produktów oraz redukuje zawartość składników odżywczych, takich jak sól, cukier, kwasy tłuszczowe trans czy nasycone kwasy tłuszczowe. Jednocześnie wzbogaca swoje produkty o składniki odżywcze, których brakuje w codziennej diecie Polaków, takie jak wapń czy witamina D. Wyniki najnowszych badań przyspieszą wysiłki Nestlé na rzecz realizacji zobowiązań koncernu do obniżenia cukru w swoich produktach.

 

 

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Edyta Iroko

Koordynator ds. Mediów 

Email: edyta.iroko@pl.nestle.com

Telefon: +48 22 607 32 54

Mobile: +48 600 204 870


Daria Grzesiek

Junior Account Executive
Email: 
d.grzesiek@partnersi.com.pl
Telefon: 22 858 74 58 ext. 30

 


O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 90 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA, MANHATTAN oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 4500 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2015 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.

 

nestle-sugar-reduction-homepage

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij