Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polska żywność podbija Włochy
Włochy są jednym z największych odbiorców polskiej żywności. W ubiegłym roku wartość eksportu krajowych artykułów rolno-spożywczych wzrosła o 8,2 proc., zaś w ciągu pierwszych trzech miesięcy br. wzrost wyniósł aż 23 proc.

To oznacza, że rok 2015 może być rekordowy w wymianie handlowej (w przypadku produktów spożywczych) między Polską a Włochami. Włosi kupują od nas głównie mięso wołowe i wieprzowe, papierosy, sery, ryby wędzone oraz jaja z drobiu.


Według wstępnych danych za 2014 rok, Włochy były na piątym miejscu wśród największych odbiorców towarów rolno-spożywczych z Polski. Na włoski rynek sprzedano towary rolno-spożywcze o wartości 1 153 mln euro, co oznaczało w porównaniu do 2013 roku wzrost o 8,2 proc. Udział eksportu do Włoch w strukturze eksportu rolno-spożywczego ogółem był na poziomie 5,4 proc.


W okresie I-III 2015roku, wartość sprzedaży do Włoch wyniosła 325 mln euro i w porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku (265 mln euro) był to wzrost aż o 23 proc. Na taki wzrost wpłynął znaczący wzrost sprzedaży papierosów.


Z Polski na rynek włoski trafiały najczęściej: mięso wołowe i wieprzowe, papierosy, sery, ryby wędzone oraz jaja z drobiu. Wymienione towary stanowiły w 2014 roku około 60 proc. wartości wszystkich towarów rolno-spożywczych sprzedanych do Włoch.


W 2014 roku z Włoch sprowadzono do Polski towary o wartości około 579 mln euro. Oznaczało to w porównaniu do 2013 roku wzrost o 1,4 proc. W 2014 roku udział importu z Włoch w wartości importu rolno-spożywczego ogółem był na poziomie 3,9 proc., co oznaczało siódme miejsce wśród najważniejszych dostawców tej grupy towarów do Polski.


W okresie I-III 2015 roku, wartość importu z Włoch wyniosła 143 mln euro, co stanowiło wzrost o 3 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.


Z Włoch sprowadzano do Polski głównie: świeże winogrona, wino ze świeżych winogron, czekoladę i wyroby zawierające kakao, makarony, syropy cukrowe, sery, wyroby piekarnicze (m.in. herbatniki i wafle) przetworzone pomidory, oliwę oraz tytoń nieprzetworzony. Wymienione towary stanowiły około 50 proc. wartości importu towarów rolno-spożywczych sprowadzonych do Polski z Włoch.


Od czasu wstąpienia do Unii Europejskiej, Polska notuje dodatnie saldo w obrotach towarami rolno-spożywczymi z Włochami. W 2004 roku saldo wyniosło plus 50 mln euro, w 2010 roku było to już plus 273 mln euro, w 2012 roku plus 322 mln euro, zaś w 2014 roku osiągnęło poziom plus 573 mln euro. W okresie I-III 2015 saldo wyniosło plus 182 mln euro i było aż o 45 proc. wyższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.


Źródło: Portalspożywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij