Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Banki Żywności organizują przedświąteczną zbiórkę w sklepach
Już po raz 17. Banki Żywności organizują w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie świąteczną zbiórkę jedzenia, które zostanie przekazane najuboższym. W ostatni weekend listopada produkty włożyć będzie można do specjalnych koszy w sklepach.

Zbiórka rozpocznie się w piątek 28 listopada i potrwa do niedzieli 30 listopada.


W tegorocznej zbiórce uczestniczyć będzie ok. 51 tys. wolontariuszy w 600 miejscowościach. W akcję zaangażowanych jest 3,5 tys. sklepów, gdzie ustawione zostaną specjalnie oznaczone kosze. Będzie można do nich wkładać produkty spożywcze; trafią one na stoły osób, których niewielki domowy budżet uniemożliwia przygotowanie świątecznych posiłków.


Najbardziej potrzebne są produkty o długim terminie ważności - m.in. mąka, cukier, olej, owoce i konserwy w puszkach, makaron, ryż, kasze, dżemy. Wolontariusze liczą także na słodkości i smakołyki, np. czekoladki, z których z pewnością ucieszą się najmłodsi.


"Podczas ubiegłorocznej zbiórki zgromadziliśmy 801 571,42 kg produktów spożywczych, które przekazano do niemal 260 tys. osób ubogich" - mówi prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.


Jak podkreśla, z danych GUS wynika, że w 2013 r. aż 7,4 proc. Polaków żyło poniżej granicy skrajnego ubóstwa. "To tak, jakby całą Warszawę zamieszkiwały wyłącznie osoby żyjące za kwotę mniejszą niż 551 zł miesięcznie" - dodaje.


Borowski zastrzega jednocześnie, że znacznie więcej jest osób, które mimo że pracują, doświadczają ubóstwa. Dlatego Banki Żywności chcą zapewnić potrzebującym wsparcie w postaci produktów spożywczych, mając świadomość, że w wielu domach prezenty pozostają marzeniem, a codziennością jest wybór tego, z czego trzeba jeszcze zrezygnować.


Artykuły zebrane podczas zbiórki trafiają do magazynów Banków Żywności. Będą sortowane, ważone i liczone. Następnie zostaną przekazane podopiecznym organizacji charytatywnych, które wspierają najuboższych. Pomoc dotrze m.in. do rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych, chorych i bezrobotnych.


Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".


(Źródło: PAP/Portalspożywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij