Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spadek cen żywności wpływa także na wyniki spółek giełdowych
Niskie ceny są generalnie pożądane przez konsumentów. W tym kontekście spadek cen żywności o 2,4 proc. w ujęciu r/r cieszy kupujących. Jednakże deflacja cen żywności jest poważnym wyzwaniem dla spółek giełdowych, w szczególności producentów żywności oraz spółek z nimi handlujących – podaje Parkiet.

Niższe ceny żywności, bez wzrostu wolumenów, oznaczają niższe przychody ze sprzedaży oraz wzrost presji na marże i w konsekwencji obawy o wynik netto. Dane o zmianie cen żywności potwierdzają, że spadkowe tendencje nasilają się, z krótkoterminową korzyścią dla konsumentów i negatywnymi konsekwencjami dla spółek spożywczych oraz handlujących żywnością.


Choć wzrost presji na przychody będzie można zobaczyć dopiero w wynikach za IV kwartał tego roku, publikowanych od początku lutego 2015 r., to znając naturę rynku kapitałowe­go, część inwestorów będzie próbowała działać z wyprzedze­niem. Sygnałem do zmiany nastawienia byłoby odwrócenie negatywnych tendencji. Póki co konsumenci mogą się cieszyć taniejącą żywnością, a inwestorzy czekać na symptomy popra­wy otoczenia dla spółek spożywczych.


(Źródło: Parkiet)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij