Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Bank BGŻ o rynku wołowiny
Rośnie światowa produkcja wołowiny. Wg szacunków USDA i KE (za: IERiGŻ) w 2014 r. osiągnie ona poziom 59 mln t, co oznacza wzrost o 0,4 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Dotyczy to również krajów UE. KE prognozuje, że w br. produkcja wołowiny wyniesie łącznie 7,5 mln t (wzrost o 1 proc.). Będzie to konsekwencją kształtowania się sytuacji u największych europejskich producentów - zwyżką produkcji: we Francji, w Niemczech, Wlk. Brytanii, Irlandii oraz spadkiem we Włoszech oraz w Hiszpanii. Wg prognoz KE produkcja wołowiny w br. w Polsce osiągnie poziom prawie 379 tys. t i będzie o 1,6 proc. większa niż przed rokiem - podali analitycy Banku BGŻ.

Rynek unijny nadal pozostaje w polu zainteresowania dużych światowych eksporterów wołowiny. KE szacowała na początku br., że import wołowiny wzrośnie o 7 proc. w skali roku. Taka wzrostowa tendencja jest faktycznie obserwowana na rynku. Jeśli chodzi o jednego z największych eksporterów, Brazylii, wg danych Eurostatu, w I kwartale br. eksport mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego z tego kraju do UE był o 30 proc. większy w porównaniu z analogicznym okresem 2013 r.


Pogarszające się saldo handlu zagranicznego wołowiną oraz prognozowany wzrost produkcji a w konsekwencji większa podaż mięsa mogą wpływać negatywnie na poziom cen na rynku unijnym.


(Źródło: Bank BGŻ/www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij