Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rzeszowskie Centrum Badawcze Nestlé (NQAC) podsumowuje pierwszy rok działalności
Nestlé umacnia pozycję lidera w dziedzinie nauki o żywności, odżywianiu i technologii. Centrum ds. Zapewnienia Jakości Badań – Nestlé Quality Assurance Center (NQAC) wykonało już ponad 50 tys. analiz dla ponad 20 fabryk z 8 europejskich krajów.

Dodatkowo uzyskało najwyższą ocenę „A” w badaniach biegłości w zakresie parametrów mikrobiologicznych i chemicznych. Wszystko po to, aby konsumenci mogli cieszyć się bezpieczną i zdrową żywnością najwyższej jakości, a polscy eksperci dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem na polskim oraz europejskim rynku.

Nestlé nieustannie inwestuje w najnowsze technologie stawiając na najwyższą jakość i bezpieczeństwo. Centrum ds. Zapewnienia Jakości Badań w Rzeszowie zaczęło działać rok temu jako już 10-te centrum badawcze Nestlé w Europie. Celem tej specjalistycznej jednostki jest zapewnienie najnowocześniejszych i najwyższej jakości usług związanych z bezpieczeństwem żywności i dobrymi praktykami laboratoryjnymi. Podobnie jak inne tego typu placówki Nestlé, centrum w Rzeszowie wspiera europejskie fabryki z podległego obszaru w badaniach laboratoryjnych produktów żywnościowych oraz dostarcza wiedzę ekspercką m.in. w dziedzinie analiz chemicznych i mikrobiologicznych.


NQAC przez swój pierwszy rok działalności realizowało badania dla 20 zakładów produkcyjnych z 8 krajów południowo-wschodniej Europy: Polski, Grecji, Węgier, Bułgarii, Rumunii, Serbii, Czech, Słowacji, a także z rynku francuskiego, włoskiego oraz hiszpańskiego. W Polsce współpracuje z 6 fabrykami Nestlé: w Namysłowie, Kargowej, Kaliszu, Rzeszowie, Toruniu i Lubiczu. Centrum świadczy fachową pomoc przeprowadzając m.in. audyty z zakresu wymagań Bezpieczeństwa i Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. Po roku działalności NQAC posiada już 11 metod akredytowanych, w tym wszystkie z Laboratorium Analizy Instrumentalnej. Potwierdzeniem najwyższego poziomu analiz jest przyznanie NQAC w Rzeszowie oceny „A” w badaniach biegłości w zakresie parametrów mikrobiologicznych i chemicznych.


Pierwszy rok działalności centrum w Rzeszowie był dla nas dużym wyzwaniem, ale też ciekawym doświadczeniem. Stopniowo rozwijamy działania – zarówno jeśli chodzi o zakres metod badawczych jak i liczbę odbiorców, dla których wykonujemy analizy. Centrum aktualnie zatrudnia 28 specjalistów. W naszych planach jest dalszy rozwój centrum, a w 2014 roku wdrożenie nowych metod badawczych oraz rozszerzenie zakresu analiz dla funkcjonujących już metod. Planujemy również przedstawienie do Polskiego Centrum Akredytacji metod badawczych z obszaru mikrobiologii, a także akredytację metod chemicznych tak, aby nasze portfolio zawierało akredytowane analizy w kierunku wszystkich wartości odżywczych produktów – mówi Małgorzata Filar, Kierownik NQAC Rzeszów, Nestlé Polska S.A.


Nestlé stawia na innowacyjny rozwój oraz młode talenty. NQAC bierze udział w programie Europejska Inicjatywa Nestlé Na Rzecz Zatrudniania Ludzi Młodych1 (ang. Nestlé Youth Employment Initiative) umożliwiającym młodym absolwentom odbycie stażu i nabycie praktyki zawodowej.


Nestlé S.A. posiada największą wśród producentów żywności na świecie sieć ośrodków badawczych, którą tworzą 34 centra badawcze zatrudniające około 5 tys. specjalistów. Działalność firmy w zakresie badań i rozwoju, w tym istnienie rzeszowskiego centrum badawczego, wpisuje się w wyznawaną przez firmę filozofię Tworzenia Wspólnej Wartości. Oznacza ona prowadzenie odpowiedzialnego biznesu, z poszanowaniem środowiska i społeczeństwa, oferowanie bezpiecznych produktów najwyższej jakości i tworzenie nowych miejsc pracy.


Jednym z ostatnich osiągnięć Nestlé S.A. w zakresie badań i rozwoju jest nawiązanie współpracy z rządową Agencją ds. Nauki, Technologii i Badań (A*STAR) w Singapurze. Współpraca ta ma na celu inicjowanie programów badawczych w dziedzinie nauki i technologii żywności w obszarach takich jak: żywienie, opakowania, analiza danych oraz procesy biochemiczne.


Globalne know-how Nestlé w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa, wysokiej klasy sprzęt badawczy oraz zespół doświadczonych i zaangażowanych specjalistów – to gwarancja skuteczności prowadzonych przez nas analiz. Konsument, sięgając po produkt naszej firmy, może być pewien najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności – dodaje Małgorzata Filar

 


1 W listopadzie 2013 roku Nestlé ogłosiło Europejską Inicjatywę Na Rzecz Zatrudniania Ludzi Młodych (ang. Youth Employment Initiative). W jej ramach w ciągu najbliższych trzech lat firma stworzy możliwości zatrudniania na rynku pracy dla 20 tysięcy Europejczyków do 30. roku życia. Połowa z nich otrzyma propozycje pracy, natomiast druga połowa oferty praktyk i staży. Nestlé w Polsce i krajach bałtyckich zaoferuje zatrudnienie i praktyki zawodowe dla niemal 800 osób.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij