Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sytuacja na rynku wieprzowiny stabilizuje się
Hodowla świń znowu się opłaca - uspokaja branża. Wieprzowina nie zalała rynku, ceny rosną, pogłowie dalej ma spadać - informuje Puls Biznesu.

Jak podaje Puls Biznesu, po ponad dwóch miesiącach od wykrycia w Polsce dwóch przypadków ASF u padłych dzików, sytuacja na rynku wieprzowiny stabilizuje się. Zdaniem analityków, ceny żywca od połowy lutego do pierwszego tygodnia kwietnia utrzymywały się poniżej 5 zł za kilogram, obecnie powróciły do poziomu powyżej 5 zł/kg. Aby uznać sytuacje za ustabilizowana, potrzeba jeszcze, by ceny utrzymały się na tym poziomie przez około 2-3 tygodnie.


Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia ocenia, że zamknięcie rynku rosyjskiego i krajów trzecich oznacza brak zbytu na tłuszcze, tłuste mięsa, mięsa drobne czy produkty typu nogi, które tam były sprzedawane. Producenci rekompensują sobie straty, podwyższając ceny na inne, bardziej szlachetne mięsa. W efekcie - ceny są nawet wyższe niż przed ASF - czytamy w Pulsie Biznesu.



(Źródło: www.Puls Biznesu).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij