Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Minister Kalemba: Problem embarga to kwestia długich i żmudnych rozmów
Ministrowie rolnictwa Unii Europejskiej w najbliższy poniedziałek 17 lutego będą rozmawiać na temat rosyjskiego embarga na import wieprzowiny - poinformował minister Stanisław Kalemba. Jego zdaniem, nie należy jednak spodziewać się szybkiego rozwiązania tego problemu.

Jak poinformował minister Kalemba, wczoraj w Wilnie odbyło się nieformalne spotkanie przedstawicieli Unii Europejskiej i Rosji, w którym uczestniczyli: główny lekarz weterynarii w Polsce Janusz Związek i jego zastępca Krzysztof Jażdżewski. Spotkanie zakończyło się jednak bez zmiany stanowiska którejś ze stron.


- Na dziś nie ma przełomu w rozmowach ze stroną rosyjską. Nie przewidujemy też szybkiego rozwiązania tego problemu - mówi minister. Jego zdaniem, może o tym świadczyć fakt, że Rosja dopuściła niedawno import wieprzowiny z USA i Brazylii.


- Wnioskowaliśmy, by 17 lutego, podczas rady ministrów rolnictwa UE, była dyskutowana sprawa ASF i embarga rosyjskiego. Na tym spotkaniu chcemy podkreślić, że rozmowy mają być prowadzone między UE a Federacją Rosyjską, a Polska ma być traktowana jak wszystkie inne kraje UE. Chcemy także postulować o przyspieszenie prac, by jak najszybciej przywrócić eksport mięsa wieprzowego do Rosji - mówi minister Kalemba.


Dodał, że nie zapadły jeszcze żadne decyzje w sprawie ewentualnych rekompensat dla przedsiębiorców za straty związane z wstrzymaniem eksportu do Rosji naszej wieprzowiny.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij