Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier tanieje, ale dla firm spożywczych to wciąż mało
Tańszy cukier krzepi spożywców, choć wciąż im mało. Cukrownicy natomiast mają dość. Nie zgadzają się też co do przyczyn spadku i dalszego kierunku cen - pisze "Puls Biznesu".

Na świecie cukier jest najtańszy od trzech lat. W UE także zaczęły się spadki cen. Od listopada 2012 przez 12 miesięcy krajowy cukier staniał o 100 euro, do 632 euro za tonę. Zdaniem ekspertów przyczyną tego stanu może być dochodzenie wszczęte przez KE w sprawie wysokich cen cukru (w maju 2013 r. organy unijne potwierdziły przeprowadzenie kontroli w cukrowniach; jej wyniki nie są znane). Obniżka może być też przyczyną rodzącej sie konkurencji w związku z widmem zniesienia kwot w 2017 r. - pisze "PB".

Przedstawicele przemysłu spożywczego spadek cen cukru sobie chwalą, ale dla nich to wciąż mało. Marek Sypek, prezes Agros Novy mówi w rozmowie z "PB", że ostatnie kontrakty podpisywane jesienią ub.r. są niższe o 70 euro za tonę. Jednocześnie wciąż drożeją inne surowce i koszty produkcji - prawie we wszystkich branżach. 


(Źródło: Puls Biznesu).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij