Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zapowiadają się rekordowe zbiory rzepaku na świecie. Wzrosną podaż i zapasy
Globalna produkcja rzepaku w sezonie 2013/14 powinna wzrosnąć z 63,9 mln ton do rekordowego poziomu 67,7 mln ton głównie dzięki wzrostowi produkcji w Unii, Kanadzie oraz WNP - informuje FAMMU/FAPA.

W ciągu dwóch ostatnich miesięcy globalne prognozy wzrosły o 2,7 mln ton, dzięki przeszacowaniu w górę szacunków w Kanadzie o 1,5 mln ton do 16,5 mln ton (niektóre źródła mówią o powyżej 17 mln ton), w Unii o 0,2 mln ton do około 21 mln ton, na Ukrainie o 0,15 mln ton do 2,35 mln ton, w Rosji o 0,1 mln ton do 1,5 mln ton, w Chinach o 0,8 mln ton do 11,8 mln ton.

 

Wzrost globalnej podaży o 4,9 proc. do 73 mln ton pozwoli na przerób na poziomie 62,5 mln ton (+1,8 prioc.), co oznacza niewielki przyrost m. in. na skutek konkurencji ze strony słonecznika.

 

Globalna nadprodukcja rzepaku w sezonie 2013/14 wyniesie około 2,2 mln ton i przyczyni się do wzrostu zapasów o 42 proc. do 7,5 mln ton. W Unii zapasy wzrosną o 45 proc. do 1,25 mln ton, a w Kanadzie ponad trzykrotnie do około 2 mln ton.

 

W Unii sezonie 2013/14 ostatnie prognozy produkcji rzepaku prawie nie zmieniły się wobec października br. i zakładają około 21 mln ton. Import do Unii powinien tylko nieznacznie się zmniejszyć z 3,43 mln ton do 3,33 mln ton w tym z WNP 1,87 mln ton (wobec 1,19 mln ton rok wcześniej), z Kanady 0,2 mln ton (wobec 0,04 mln ton), z Australii 1,12 mln ton wobec 2,1 mln ton. Ozime zasiewy rzepaku w Unii pod przyszłoroczne zbiory mogą się zmniejszyć o 2-3 proc. wobec poprzedniego roku i wraz z jarymi osiągnąć 6,5-6,55 mln ha. W porównaniu z tegorocznym areałem zbiorów 6,68 mln ha oznaczałoby to 2-3 proc. spadek.

 

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij