Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Słoweński miód w unijnych rejestrach
8 sierpnia w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych znalazła się nazwa "Kraški med" - podaje FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Miód noszący nazwę "Kraški med" produkuje się z pożytku nektarowego zbieranego przez pszczoły w regionie słoweńskiego Krasu.

Właściwości szczególnych zbiorowisk roślinnych, na których opiera się produkcja miodu, mają związek z warunkami geograficznymi i klimatycznymi. W zależności od tego, z jakich roślin pochodzi pożytek nektarowy, w regionie Krasu produkuje się następujące rodzaje miodu: miód leśny, miód kwiatowy, miód akacjowy, miód lipowy, miód kasztanowy, miód z drzewa wiśni wonnej, miód z drzewa dzikiej wiśni oraz miód z cząbra górskiego.

Źródło: FAMMU/FAPA, portalspożywczy


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij