Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polski drób bije rekordy w kraju i za granicą
Polacy kupują coraz więcej mięsa kurcząt i indyków. Rośnie też jego eksport - informuje Rzeczpospolita.

W 2012 r. Polska zdetronizowała Wielką Brytanię i została liderem w UE w produkcji drobiu. Zdaniem specjalistów podobnie będzie w 2013 r.


Jak informuje Rzeczpospolita w tym roku w Polsce produkcja drobiu może się zwiększyć o 8-9 proc., a na Wyspach nie rośnie. Według KRD w 2012 r. wyprodukowaliśmy łącznie 1,92 mln ton mięsa drobiowego, a wartość rynku, liczona w cenach zbytu, to już ponad 10 mld zł. Produkcja rośnie, bo Polacy jedzą coraz więcej drobiu. Według Agencji Rynku Rolnego w 2013 r. przeciętny Polak może zjeść 27,5 kg tego mięsa (przed rokiem było to o prawie 1 kg mniej). KRD szacuje zaś, że spożycie sięga już 30 kg (w 2012 r. było to 28 kg, a w 1990 r. - 11 kg).


Rozwój branży napędza również eksport drobiu. Przez 5 pierwszych miesięcy 2013 r. sprzedaliśmy za granicę 240 tys. ton drobiu. To o 14 proc. więcej niż przed rokiem.


(Źródło: Rzeczpospolita/www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij