Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: W tym roku produkcja drobiu wzrośnie o 8 proc.
- Przyrost podaży sprawi, że wzrost cen mięsa drobiowego w 2013 r. będzie łagodny - oceniają w raporcie eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Produkcja drobiu wzrośnie w tym roku o 8 proc.

"Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 roku zwiększy się o 8 proc. do 1710 tys. ton. Przyczyną nieco słabszej dynamiki wzrostu będzie wolniejszy przyrost eksportu prognozowany w pierwszej połowie br., będący w dużej mierze następstwem problemów związanych z jakością niektórych polskich produktów mięsnych oraz zakazu uboju rytualnego. (...) Aż 67 proc. przewidywanego przyrostu podaży mięsa drobiowego trafi w 2013 roku na rynek krajowy. Przyczyni się to do łagodzenia wzrostu cen na tym rynku" - napisano w raporcie IERiGŻ.

"Przy spadku konsumpcji wołowiny i wieprzowiny, w 2012 roku spożycie drobiu zwiększyło się o 6 proc. Przewiduje się, że popyt na mięso drobiowe będzie rósł także w 2013 roku" - dodano.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij