Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Gwałtowny wzrost przetworów mlecznych na GDT
Dnia 2 kwietnia 2013 roku na otwartej po raz 89 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), odnotowano dynamiczne wzrosty cen wszystkich przetworów mlecznych poza cenami pełnotłustego mleka w proszku (PMP), których dramatyczną, 19 proc. zwyżkę odnotowano przed dwoma tygodniami - informuje FAMMU/FAPA.

Na ostatnim przetargu najbardziej dynamiczne zwyżki dotyczyły odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Odnotowano także nową rekordową średnią cenę dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych. Osiągnęła ona poziom 4,97 tys. USD/t i jest o 6 proc. wyższa względem poprzedniego przetargu.

Cena ta jest wyższa o 140 USD/t (+2,9 proc.) od rekordowej (4,83 tys. USD/t), odnotowanej na początku marca 2011 roku.

Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 27 proc. drożej niż na poprzednim przetargu osiągnęły poziom 5,14 tys. USD/t. Jest to najwyższa cena tego proszku od pięciu lat i znacząco przewyższa ceny z USA i Europy. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 1,38 tys. USD więcej niż przed miesiącem.

Taka sytuacja jest konsekwencją suszy panującej w Nowej Zelandii, która przyczyniła się do obniżenia produkcji mleka i przetworów mlecznych. Na ostatnim przetargu GDT dostępna była ok. połowa ilości OMP sprzed roku. Za niektóre kontrakty czerwcowe płacono nawet 6,3 tys. USD/t.

W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP, które przed dwoma tygodniami zwyżkowały bardzo dynamicznie spadły względem poprzedniej aukcji o 0,3 proc. (-16 USD) do 5,1 tys. USD/t. Tym samym pełnotłuste mleko w proszku znów było sprzedawane po cenie niższej niż proszek odtłuszczony. Różnica cen wynosiła 42 USD/t.

Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także dynamiczną (7,1 proc.) zwyżkę cen sera cheddar. Średnia ważona cena tego sera osiągnęła poziom 4,62 tys. USD/t i była najwyższa od lipca 2011 r. kiedy ser ten wprowadzono do sprzedaży na platformie handlowej. Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 16 kwietnia 2013 r.

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij