Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Produkty z białej mąki czy pełnoziarniste: czy indeks glikemiczny ma znaczenie w czasie ciąży?
Naukowcy z National Maternity Hospital w Dublinie przeprowadzili randomizowane badanie z grupą kontrolną dotyczące diety o niskim indeksie glikemicznym i jej wpływu na makrosomię noworodka i zdrowie matki.

W badaniu uczestniczyło 800 kobiet, które wcześniej urodziły dzieci z makrosomią, jednak nie miały cukrzycy ciążowej. Uczestniczki przydzielono losowo we wczesnym okresie ciąży do programu edukacji dietetycznej (ze szczególnym naciskiem na indeks glikemiczny) lub do rutynowej opieki prenatalnej.

W porównaniu z kobietami z grupy kontrolnej, ciężarne przydzielone do badanej interwencji uzyskały niższy indeks glikemiczny diety i mniej przybrały na wadze w czasie ciąży (średnia różnica 1,3 kg; p = 0,01). Ponadto rzadziej rozwijała się u nich nietolerancja glukozy. Mimo że u istotnej części kobiet z obu grup przyrost masy ciała w okresie ciąży był większy niż zalecany, u kobiet korzystających z poradnictwa dietetycznego rzadziej występował nadmierny przyrost masy ciała (38% v. 48%; p = 0,01). Jednak ani średnia urodzeniowa masa ciała, ani zapadalność na makrosomię nie różniły się między grupami. Częstości porodów przedwczesnych lub cesarskich cięć również były podobne w obu grupach.

Komentarz: Chociaż poradnictwo i przestrzeganie diety o niskim indeksie glikemicznym nie miały wpływu na urodzeniową masę ciała noworodków, to jednak badanie dostarczyło dodatkowych dowodów na to, że poradnictwo dietetyczne może zmniejszyć przyrost masy ciała w okresie ciąży. Nadmierny przyrost masy ciała powoduje również inne niekorzystne efekty u matki, które mogły nie zostać wykryte w niniejszym badaniu. Prawdopodobnie ma to również szkodliwy wpływ na zdrowie kobiety zarówno pomiędzy ciążami, jak i w perspektywie długookresowej. Zapewnienie dostosowanego kulturowo doradztwa dietetycznego ma priorytetowe znaczenie, zwłaszcza w przypadku kobiet obciążonych wysokim ryzykiem zdarzeń niepożądanych związanych z nadmierną masą ciała.

Źródło: Kurier Diabetologiczny 1/2013


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij