Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: W tym roku żywność zdrożeje o 3-4 proc.
Detaliczne ceny żywności mogą być w grudniu tego roku średnio o 3-4 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2011 r. - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen żywności w II kwartale br. będzie spodziewane wzmożenie popytu, związane z organizowaniem przez Polskę mistrzostw piłkarskich Euro 2012. Z tego względu sezonowy spadek cen żywności w br. może być mniejszy niż przed rokiem" - czytamy w najnowszym raporcie Instytutu na temat popytu na rynku żywności.

W opinii ekspertów, w końcu pierwszego półrocza 2012 r. ceny żywności mogą być o 4-5 proc. wyższe niż w grudniu 2011 r. W IV kwartale 2012 r. prawdopodobnie będą one rosły dużo wolniej niż rok wcześniej z powodu mniejszego popytu wewnętrznego, mocniejszego złotego oraz spodziewanego słabszego wzrostu cen surowców rolnych na rynkach światowych.

Czy taka prognoza się spełni, w dużym stopniu zależy to od warunków pogodowych, ale także od tempa wzrostu gospodarki światowej, sytuacji finansowej w krajach strefy euro, kursu złotego oraz światowych cen surowców energetycznych - zaznacza IERIGŻ.

"W przypadku zaostrzenia kryzysu zadłużeniowego i pogorszenia perspektyw wzrostu za granicą oraz znaczącego wzrostu awersji do ryzyka na światowych rynkach finansowych, możliwe jest osłabienie złotego i przyspieszenie dynamiki wzrostu cen żywności powyżej prognozowanego wskaźnika" - napisano w raporcie.

Eksperci przewidują, że w tym roku spadnie w Polsce konsumpcja żywności. Przede wszystkim dotyczy to produktów zbożowych, a także ziemniaków. A spodziewany spadek produkcji żywca wieprzowego spowoduje zmniejszenie spożycia wieprzowiny i tłuszczów zwierzęcych. Obniży się spożycie ryb i jaj. Mniej zjemy wołowiny.

Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek konsumpcji masła i pozostałych tłuszczów zwierzęcych. Zwiększy się konsumpcja mięsa drobiowego. Pogorszenie sytuacji na rynku mięsa czerwonego i spodziewany wzrost produkcji mleka będą sprzyjać wzrostowi spożycia artykułów mleczarskich. Wzrośnie spożycie cukru. Większa niż w 2011 r. będzie przypuszczalnie konsumpcja owoców i warzyw, przy założeniu, że tegoroczne zbiory nie będą mniejsze od ubiegłorocznych.


(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij