Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe unijne przepisy uderzą w producentów hamburgerów w Wielkiej Brytanii
Komisja Europejska zakazuje produkcji mięsa oddzielanego mechanicznie z pozostałości tusz
owiec, kóz i bydła. Produkty tego rodzaju otrzymywane są z kości ze skrawkami mięsa przy zastosowaniu technik niskiego ciśnienia w Wielkiej Brytanii od połowy lat 90-tych.


Zdaniem Brytyjczyków produkty tego rodzaju sprzedawane są także przez inne kraje Wspólnoty, jak Niemcy, Holandia i Hiszpania. Komisja Europejska nie rozpatrywała wytwórczości tego rodzaju produktów pod względem zagrożenia dla zdrowia ludzi (brytyjska Agencja Standarów Żywności podkreśla, że nie ma takiego zagrożenia), zdecydowała się jednak na ujednolicenie obowiązujących przepisów wewnątrz wspólnotowych. Brytyjczycy mają, zatem czas do końca kwietnia br., aby zaprzestać produkcji mięsa oddzielanego mechanicznie z owiec, kóz i bydła, w przeciwnym razie mogą czekać ich restrykcje handlowe ze strony Unii. Produkty otrzymywane z oddzielania mięsa z pozostałości tusz wieprzowych i drobiowych będą musiały posiadać oznaczenia „mięso oddzielone mechanicznie”. Nowe przepisy uderzą przede wszystkim w fast foody, które używały tego surowca do produkcji hamburgerów, sprzedawanych w najniższych cenach w supermarketach. Zdaniem przedstawicieli brytyjskiej organizacji przetwórców mięsa nowy zakaz może przynieść wzrost kosztów po stronie konsumentów sięgający nawet 200 mln funtów. Według przetwórców nowe przepisy są zbyt pochopnie wprowadzane, co nie pozwali branży na szybkie dostosowanie się do nich. Klientów może, zatem czekać cenowa rewolucja w sklepach, która przede wszystkim dotknie najbiedniejszych.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Trade News Daily z dn. 18.04.12


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij