Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrost indeksu cen żywności FAO, indeks przetworów mlecznych w dół
W lutym bieżącego roku po zaobserwowanej w styczniu zwyżce, indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych odnotowano kolejny wzrost - informuje FAMMU/FAPA.

Zwyżka ta napędzana jest przede wszystkim przez wzrosty międzynarodowych cen cukru, produktów oleistych oraz zbóż. W ubiegłym miesiącu, indeks ten osiągnął wartość 215,3 punktu, czyli o 1,15% więcej niż w styczniu 2012 r. i był o 9,43% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na rekordowo wysokim poziomie: 237,7.

Natomiast indeks cen przetworów mlecznych FAO w analizowanym okresie odnotował spadek i w lutym osiągnął poziom 205,3 punktu (o 0,72% mniej niż w styczniu 2012 roku). Zniżka była głównie następstwem malejących cen odtłuszczonego mleka w proszku i kazeiny, które w okresie tym spadły o około 2%, podczas gdy notowania masła, serów i pełnotłustego mleka w proszku były względnie stabilne.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.

 

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij