Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
PE zatwierdził zmiany w tzw. "dyrektywie sokowej"
Po wieloletnich konsultacjach i staraniach całej branży sokowniczej w UE podczas sesji plenarnej w Strasburgu w dniu 14 grudnia 2011 r. europosłowie zatwierdzili zmiany do obowiązującej Dyrektywy Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do soków i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Do najważniejszych wprowadzonych w Dyrektywie zmian należą: zakaz dodawania cukrów do soków owocowych, co w Polsce i innych krajach UE usankcjonowało praktykę w tym względzie; wprowadzenie okresowej możliwości informowania konsumentów na opakowaniu soków, że wszystkie soki owocowe nie zawierają dodatku cukru. Celem jest edukacja konsumentów, gdyż wprowadzenie zakazu dodatku cukru do soków uniemożliwia stosowanie oświadczenia "bez dodatku cukru", zgodnie z Rozporządzeniem 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności; objęcie wymaganiami dyrektywy również soku i nektaru pomidorowego; wprowadzenie zapisu o braku obligatoryjności dodatku aromatu. Jest to zapis, który dostosował możliwości technologiczne do przepisów.

(Źródło: KUPS).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij